praag-winterkarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Jiri Weil - Mendelssohn op het dak

Mendelssohn op het dak geschreven door  de Tsjech Jiri Weil is een ontroerend meesterwerk en verplichte literatuur voor liefhebbers van Tsjechische schrijvers.

Mendelssohn_op_het_dak_Jiri_WeilJiri Weil (1900-1959), Jood en Tsjech, werkte begin jaren dertig in Moskou als journalist nadat hij zich bij de Communisten had aangesloten. Door diezelfde communisten werd hij uit de partij gezet en verbannen wegens vermeende betrokkenheid bij de moord op een protégé van Stalin. Eenmaal terug in Praag wist hij tijdens de Tweede Wereldoorlog deportatie te voorkomen door zelfmoord te ensceneren en onder te duiken.

Het boek begint met het bevel van Reichsprotektor Reinhard Heydrich om per direct het beeld van de Jood Mendelssohn te verwijderen van het dak van het Rudolfinum concertgebouw in Praag. Het is onduidelijk welk van de beelden weggehaald moet worden. Tenslotte wordt besloten om het beeld met de grootste neus te ruimen. Dit blijkt Wagner te zijn, Hitlers favoriete componist. Dit komische begin maakt dat de verschrikkingen, die elkaar naadloos opvolgen, nog harder aankomen.

Mendelssohn op het dak
Jiri Weil
Uitgeverij Cossee, 2012
ISBN 9789059363755
€ 12,99 (paperback)
€   8,94 (ebook)

Bestel Mendelssohn op het dak bij bol.com

Bestel hier het e-boek

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.