praag-winterpraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Boheems kristal op zijn best

Boheems kristal en Tsjechisch glas zijn beroemd. Winkels en etalages in Praag staan vol fonkelend glas en kristal; prachtige schalen, karaffen, wijn- en champagneglazen, en vaak tegen alleszins redelijke prijzen. De meeste kristalwinkels vind je in de buurt van het Wenceslasplein, na Prikope en de Celetna straat. Bekende namen zijn Moser, Artel en Blue Praha. Alhoewel de kristallen kroonluchters indrukwekkend zijn, passen die helaas niet in je koffer. Maar champagne- wijn en waterglazen, ornamenten en beeldjes van Boheems glas zijn ideaal om als souvenir mee naar huis te nemen. 

Praag_dana-bohemia-prague.jpg

Boheems kristal winkel: Dana Bohemia
Dana Bohemia (Narodni 43) staat bekend om zijn enorme collectie prachtig geslepen kristallen voorwerpen. Ook vind je hier een indrukwekkend assortiment Tsjechisch porselein. De collectie bestaat niet alleen uit klassiek, geslepen, gegraveerd of gekleurd glaswerk maar ook moderne glasserviezen. En de prijs? Een kristallen bonbonschaal kost € 40,-. Een kristallen karaf is iets duurder maar nog altijd minder dan € 100,-. Een set van 6 wijnglazen, blauw of groen geëmailleerd glas met gouden rand kost iets meer dan € 100,-. De prijzen van Dana Bohemia zijn wat hoger dan in de souvenirwinkels in de Oude Stad. Wanneer je hier koopt, ben je zeker van superieure kwaliteit.

Tsjechisch handgeblazen glas: Blue Paha
Let op: deze winkel is PERMANENT GESLOTEN!

De winkel van Blue Praha (Male Namesti 14) straalt kalmte uit en dat komt omdat blauw de overheersende kleur van het glaswerk is. Blue heeft meerdere filialen in Praag. De winkel aan het Male Namesti is heel centraal (vlakbij de astronomische klok). De collectie van Blue is moderner en minder traditioneel dan in andere kristalwinkels. Blue Praha verkoopt Tsjechisch handgemaakt glaswerk: wijn- en whiskyglazen, vazen, miniatuurtjest, glazen decoratie voor het interieur, mooie schalen en nog veel meer. Past blauw niet in je interieur, je kunt ook glaswerk in andere kleuren krijgen.

Praag_shopping_dana_bohemia_praag_2.jpg

Kristal megastore: Erpet Bohemieens kristal
Erpet Bohemia Crystal (Oudestadsplein 27) is een kristallen megastore in het centrum van Praag. Loop deze megawinkel binnen nadat je het schouwspel van de astronomische klok hebt gezien. Erpet Bohemia Crystal verkoopt topkwaliteit Boheems kristal, loodkristal, kleurgeslepen kristal, kroonluchters maar ook Moser en Goebel-porselein. Heel mooi zijn de sieraden ingelegd met granaat, een Tsjechische specialiteit, de kristallen beeldjes en geëmailleerd glas en nog veel meer. Tsjechen zul je hier weinig vinden, die gaan naar speciaalzaken buiten het centrum. Erper richt zich geheel op toeristen, VIP-service, gratis drankjes (koffie, thee en frisdranken) en gratis bezorging naar je hotel, evenals verzending naar je thuisadres.

Wat is Boheems Kristal en hoe herken kwaliteitsglas?
Boheems kristal is glas dat wordt geproduceerd in de regio’s Bohemen en Silezië in Tsjechië. Glas van hoge kwaliteit is helder en laat een glanzend kleurenspectrum zien. De randen moeten regelmatig en glad zijn en er mogen geen luchtbellen of andere onregelmatigheden in het glas zitten. Glas dat niet handgeblazen is, heeft over de hele lengte van de voet een naad.

Praag_shopping_dana_bohemia_prague_3.jpg

Rondleiding Tsjechisch kristalfabriek
Wil je weten hoe Boheems kristal gemaakt wordt? Boek dan een rondleiding in de Rückl glasfabriek in Nizbor, 40 kilometer zuidwest van Praag. Tijdens de rondleiding kom je alles te weten over de productie van glaswerk. 

foto Marianne Crone 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.