praag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Kanten nachtjaponnen en Art Deco snuisterijen

Antik Petit, Bohemian Retro en Antikvita in Praag zijn perfect om te shoppen wanneer je op zoek bent naar bijzondere spulletjes, een antieke bruidsjurk, gehaakte handschoentjes of een zonnebril 'met vleugels' uit de jaren 1960. Vintage en retro is hot in Praag. Antik Petit en Bohemian Retro verkopen vintage mode, dat wil zeggen dat alles ouder is dan 25 jaar want alles jonger dan 25 jaar wordt aangeduid met tweedehands. Ga naar Antikvita voor bijpassende sieraden, nepjuwelen en bijouterieen maar ook voor antiek speelgoed.

Praag_shopping_antik_petit_praag_1.jpg

Antik Petit voor retro-liefhebbers
Antik Petit, Anny Letenske 12, in de wijk Vinohrady
Open: maandag t/m vrijdag 13.00 – 18.00 uur

Toeristen zul je bij Antik Petit in Praag niet vinden, evenmin als opgeblazen prijzen. Wie weet ga je naar huis met een antieke broche of een paar kanten handschoenen. Antik Petit is een eldorado voor liefhebbers van antiek textiel. De eigenaresse, mevrouw Olga Bystronová, betrekt haar voorraad uit heel Tsjechie. De jongere generatie wil vooruit. Oude spullen worden weggedaan omdat deze teveel herinneren aan de Communistische periode.

De uitstalkasten puilen uit met gehaakte spreien, bruidsjurken, met kant afgezette kussenslopen, geborduurde tafelkleden, portemonneetjes bezet met kleurige kraaltjes en retro oorbelletjes. Manoevreer voorzichtig tussen porseleinen beeldjes, kristallen karaffen en rijk gedecoreerde bloemenvazen. Bewonder olieverf schilderijen, aquarellen en tekeningen. Ga naar huis met een Art Deco waaier of een setje geborduurde servetjes.

Praag_shopping_antik_petit_praag_(3).jpg

Bohemian Retro voor vintage mode
Bohemian Retro, Chvalova 8 in de wijk Zizkov
Open: dinsdag t/m zaterdag 12.00 – 17.00 uur

Bohemian Retro dé vintage-modewinkel voor fashionista's in Praag. In deze winkel vind je niet alleen mode maar ook heel veel verzamelobjecten: schildpad zonnebrillen, vintage knopen, plastic en glazen kralenkettingen, bijouterieen, hoeden en envelope-tasjes, alles zo weggelopen uit de jaren 1950. De collectie bestaat verder uit vreemdsoortige klokken, bontgekleurd keramiek, decoratieve dozen en blikken, asbakken in alle soorten en maten, ook op standaard en nog heel veel andere hebbedingetjes. Hoewel eigenaresse Rebecca Eastwood oorspronkelijk Britse is, ademt haar winkel Boheemse stijl. Rekken vol met dames en heren retro fashion: wat denk je van een vlinderdasje of een een met kralengeborduurd handtasje. Alles is heel betaalbaar, je hebt al een vintage jurkje voor nog geen €25.

Praag_shopping_bohemian_retro_praag_1.jpg

Antikvita voor sieraden
Antikvita, Na Hutich 9, in de wijk Dejvicka
Open: maandag t/m vrijdag 09.30 – 17.00 uur

Antikva is gespecialiseerd in antiek, bijouterieën, juwelen en in het bijzonder juwelen bezet met granaat, een Tsjechische specialiteit, gouden antieke horloges, gouden en zilveren munten. Het is zeer de moeite waard om hier een bezoekje te brengen omdat ze hier artikelen verkopen die je waarschijnlijk in geen enkele andere antiekwinkel aantreft. Met name antiek speelgoed, vintage camera's en miniaturen. Als je geluk hebt, ga je naar huis met een antiek mahonie bureau maar misschien passen de retro snuifdozen beter in je bagage. De winkel staat propvol zodat je goed moet speuren naar dat ene unieke artikel dat je altijd al had willen hebben maar volstrekt niet nodig hebt.

Praag_shopping_bohemian_retro_prague_2_(2).jpg

foto's: Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.