praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praag

Boekwinkels Tsjechen en leeshonger

De leeshonger van de Tsjechen valt bijna niet te stillen en daarom zijn er zoveel boekwinkels in Praag. Wanneer je door het centrum van de stad loopt, is het opvallend hoeveel boekwinkels je ziet. Een onderzoek heeft uitgewezen dat een Tsjech 41 minuten per dag met zijn neus in een boek zit en een gemiddeld huishouden 270 boeken in de kast heeft staan. Een bezoekje aan een boekwinkel is ook voor toeristen aantrekkelijk omdat iedere boekwinkel behalve boeken in het Tsjechisch vaak ook Engelstalige boeken heeft.

Praag_shopping_palac_knihy_praag_1.jpg

Boekwinkels in Praag
Een kleine keuze uit de vele boekwinkels in Praag. In alle winkelcentra vind je ook boekhandels, ook met Engelse boeken. In het centrum heb je de grootste keus aan Engelstalige boeken.

1. Palac Knih Luxor, Wenceslasplein 41
Met vier verdiepingen de grootste boekwinkel in Praag. Grote keuze aan tijdschriften en reisgidsen in het Engels, Frans, Spaans, Duits en Russisch. Luxor heeft ook een gezellig cafe.  
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.00-20.00 uur; zaterdag 09.00-19.00 uur; zondag 10.00-19.00 uur. 

2. Globe Boekwinkel en cafe, Pštrossova 6
Boeken, kranten, tijdschriften in het Tsjechisch en Engels en ook een gezellig cafe voor een kopje koffie of om een hapje te eten. 
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 10.00-00.00 uur, zaterdag en zondag 09.30-01.00 uur.

Praag_shopping_globe_bookstore_praag.jpg

3. Shakespeare and Sons, U Luzickeho seminare 10
Uitsluitend Engelstalige boeken, nieuw en tweedehands, bestsellers, studieboeken, reisboeken, klassieke romans. 
Open van 11.00-19.00 uur, ook op zondag.

4. K-A-V-K-A, Krocinova 5
Kunstboekhandel gespecialiseerd in design, architectuur, fotografie en beeldende kunst. Open van 11.00-19.00 uur, gesloten op zaterdag en zondag.

5. Kanzelsberger boekhandel, Wenceslasplein 42
Grote boekhandel met meerdere vestigingen in Praag, grote keuze engelstalige literatuur en ook boeken over Praag en Tsjechie in het Engels.  Open van 09.00-21.00 uur, ook op zondag.

6. Oxford boekhandel, Korunni 65, in de wijk Vinohrady
De Oxford boekhandel heeft een uitgebreide keuze aan fictie, non-fictie, kunstboeken, handboeken, woordenboeken, boeken voor kinderen onder meer in het Engels, Frans, Spaans, Duits, Italiaans, Portugees,Russisch en andere talen. 
Openingstijden: maandag t/m donderdag 09.00-13.00 uur en 14.00-18.00 uur, vrijdag 09.00-13.00 uur en 14.00-16.00 uur.

Praag_shopping_palac_knihy_praag_3.jpg

7. Levne Knihy, Stefanikova 5 
Witte boekhandel met vrijwel hetzelfde assortiment dat een Nederlandse witte boekwinkels heeft, alleen zijn alle boeken in het Tsjechisch. Wenskaarten, agenda's en kalenders zijn universeel. Meerdere vestigingen in Praag, maar niet in het centrum. Soms verschijnen er pop-up Levne Knihy boekwinkels in het centrum. Open van 08.00 – 19.00 uur.

Tsjechische leeshonger
De Tsjechische leeshonger heeft te maken met het voormalige communistische regime. Boeken vertegenwoordigden een zekere vrijheid. Door het lezen van verboden publicaties protesteerden de Tsjechen tegen het communisme. Tot de val van het regime in 1989 stonden de boeken van de Tsjechische schrijver Milan Kundera op de zwarte lijst van de door de staat verboden boeken. Hij woonde in ballingschap in Parijs waar hij docent was aan de universiteit van Rennes. Hij schrijft kritisch over de situatie in Tsjecho-Slowakije en combineert dit met humor en cynisme. Milan Kundera schreef in het Tsjechisch en in het Frans. Voor wie noch Tsjechisch noch Frans kan of wil lezen, bestaat er Engelse vertalingen van zijn werken.

Een van Kundera's bekendste romans is, in Nederlandse vertaling, 'De ondragelijke lichtheid van het bestaan', geschreven in 1984 en verfilmd in 1988. De roman verhaalt over de Praagse Lente in 1968, waarbij Kundera zelf actief was betrokken. De Sovjet-Unie maakte met een invasie een einde aan de vreedzame revolutie.

Kijk hier voor meer vertaalde boeken van Tsjechische schrijvers.

foto's Marianne Crone  

Praag_shopping_palac_knihy_praag_2.jpg    

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechiė. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.