praag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Dum Porcelanu - Delfts blauw uit Tsjechie

Dum Porcelanu, Het Porselein Huis, is de beste winkel als je in Praag op zoek bent naar Tsjechisch Delfts blauw. Of je nu een uitgebreid servies wilt kopen of alleen maar één beker of kop en schotel, in Dum Porcelanu is het prettig winkelen. Een leuk cadeau voor (klein)kinderen zijn de Molletje of Hello Kitty kinderserviezen bestaande uit een diep bord, een plat bord en een beker. Molletje, Krtek of Krteček in het Tsjechisch, is de hoofdpersoon in Tsjechische animatiefilms. Het is lekker rustig shoppen in het Porselein Huis omdat deze winkel even buiten het centrum ligt, en daarom ook geen toeristenprijzen hanteert. Ben je niet in Praag? Bestel dan via de webwinkel van Dum Porcelanu.

Uienmotief porselein bij Dum Porcelanu
Tsjechisch Delfts blauw lijkt verrassend veel op de Nederlandse uitvoering en de Tsjechische variant staat bekend als uienmotief porselein. Dit Tsjechisch Delfts blauw kenmerkt zich door afbeeldingen van granaatappels die op uien lijken, vandaar de naam. De uitgebreide collectie van Dum Porcelanu, Jugoslavska 16 in Praag, omvat namen als Meissner, Haas & Czjzek, Goebel en Hummel. Je vindt hier Chinese theekopjes van delicaat porselein maar ook robuuste aardewerk schalen en kristallen wijnglazen en karaffen. Het origineel blauw uienpatroon porselein wordt gemaakt door Cesky porcelan en is magnetron- en afwasmachine-bestendig.

Praag_blue-onion-pattern-praha.jpg

Porselein en kristal bij Thun Sklo Porcelan
De Thun Sklo Porcelanwinkel is een fabrieks-outlet en heeft vrijwel hetzelfde assortiment als Dum Porcelanu met dit verschil dat er een afdeling is met tweede keus. Tweede keus zijn de 'kneusjes' die uit de fabriek komen. In de meeste gevallen is het voor een niet-kenner nauwelijks te zien dat er de producten niet helemaal 100% naar de wens van de fabriek zijn. Het verschil in prijs is opmerkelijk.

Bereikbaarheid en locatie
Dum Porcelanu is in de wijk Nove Mesto vlakbij Namesti Miru, een gezellig plein waar vaak markten worden gehouden (Kerst- Paas- en boerenmarkt).
Adres: Dum Porcelanu, Jugoslavska 16, Praag
Open: maandag t/m vrijdag 09.00-19.00 uur, zaterdag 09.00-17.00 uur, zondag 14.00-17.00 uur.

Thun Sklo Porcelan is in de wijk Vinohrady, in een winkelstraat die begint achter het Nationaal Museum aan het Wenceslasplein. 
Adres: Thun Sklo Porcelan, Vinohradska 52, Praag
Open: maandag t/m vrijdag 09.00-18.00 uur, zaterdag 09.00-17.00 uur.

Spoedcursus Delfts blauw
Lees hier een spoedcursus Delfts blauw: hoe je echt Delfts blauw onderscheid van namaak en hoe Delfts blauw gemaakt wordt.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.