praag-winterpraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Koh-i-noor Hardtmuth: potloden in alle kleuren van de regenboog

Koh-i-Noor Hardtmuth voor de beste kleurpotloden en alles wat nodig is om te tekenen en schetsen. Koh-i-Noor heeft niets te maken met de uit India afkomstige diamant gevat in de kroon van Koningin Elizabeth van Groot-Brittannie. Koh-i-Noor Hardtmuth is een Tsjechisch bedrijf gespecialiseerd in potloden, vulpotloden en kleurpotloden. Loop zeker even binnen wanneer je op zoek bent naar een origineel cadeautje. Dit kleine winkeltje heeft een fantastische collectie potloden en kleurpotloden van hoge kwaliteit. En verder alle materialen die nodig zijn om te tekenen, schetsen of schilderen.

Praag_koh-i-noor-hardtmuth-prague.jpg Koh-i-noor Hardtmuth winkel
Koh-i-noor Hardtmuth kun je het best vergelijken met een kantoorboekhandel maar dan wel met het accent op potloden en kleurpotloden. Je ziet dit winkeltje gemakkelijk over het hoofd wanneer je door de na Prikope winkelstraat loopt. Als je een cadeautje van Tsjechische bodem zoekt, dan is een bezoekje aan Koh-i-noor Hardtmuth aan te bevelen.

Bereikbaarheid en locatie
De Koh-i-noor Hardtmuth-winkel is in het centrum van Praag, in de passage van de nationale bank, Pasáž České národní banky, aan na Prikope, een van de gezelligste winkelstraten in de de stad. Pal tegenover is het Myslbek winkelcentrum met dertig winkels en vind je dat te weinig, ga dan naar Palladium shopping centre op het namesti Republiky waar je kunt shoppen in 200 winkels en iets eten in een van de 32 restaurants.

Adres: Koh-i-noor hardtmuth, na Prikope 26, Praag 
Open: 7 dagen per week 10.00 – 20.00 uur

Openbaar vervoer: lijn B metrostation namesti republiky

Het succesverhaal van Joseph Hardtmuth
Het potlood is niet weg te denken uit het leven. Potloden kosten bijna niets, maar er was een tijd dat het een luxe product was omdat het maken van een potlood arbeidsintensief was. De kern van een potlood is grafiet en er is expertise nodig om dit te bewerken zodat het in een houten, met de hand gemaakte, omhulsel past.

Dit veranderde toen Joseph Hardtmuth een proces ontwikkelde. Hij mengde grafietpoeder met klei en vormde staafjes. Deze nieuwe methode was sneller en kostenbesparend. Potloden kwamen binnen het financiële bereik van de gewone man. In 1802 vroeg hij patent aan en in 1889 introduceerde het bedrijf de 1500 serie potloden. Deze serie omhulde het grafiet met een geelgeverfd cederhouten omhulsel. Al snel werd de 1500-serie de maatstaf voor moderne potloden wereldwijd. Koh-i-noor Hardtmuth maakt deze 1500-serie nog steeds en volgens hetzelfde procedé.

foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.