




Grand Cafe Evropa de parel van het Wencesdlasplein
Grand Café Evropa dat vroeger deel uitmaakte van het Sroubek Hotel was ten tijde van de Eerste Republiek (1918-1938) een symbool van luxe in Praag. Luxe straalt het nog steeds uit maar niet in de mate van weleer. Het lijkt vrij geforceerd om eer te doen aan de vijf sterren. Het cafe is nu onderdeel van het W-Prague Hotel.
Grand Cafe Evropa was het decor in een aantal films waaronder Mission Impossible, Kafka en de eetzaal in de film Titanic, vanwege de sfeervolle setting. Na de restauratie ziet het cafe er vrijwel hetzelfde uit als het cafe dat in de films te zien is.
De ontvangst in Grand Cafe Evropa
Bij binnenkomst word je verwelkomd door een voortdurend glimlachende gastvrouw die vanachter haar desk tevoorschijn komt. Ze brengt je naar een tafeltje dat ze keurig voor je schoonmaakt. Een ober gestoken in een wit jasje brengt de drankenkaart. Achterin de zaal staan allerlei soorten gebak in een vitrine. De koffie is uitstekend maar de kopjes zijn wel erg klein.
Een beperkt aantal tafeltjes aan de zijkant en aan het raam zijn gereserveerd om alleen maar koffie te drinken. De tafels in het midden staan gedekt klaar voor lunch of diner.
Damasten servetten
En dan komen de damasten servetten, die de ober plechtig vanaf een dienblad met een grijptang op tafel legt met daarop een lepel, formaat soeplepel. Het lijkt de bedoeling te zijn dat het gebak, Danish pasty of de croissant met soeplepel wordt gegeten. Daarna brengt een andere ober de koffie.
Beleefd personeel
Het personeel is uiterst beleefd en het lijkt wel of ze geen Tsjechisch spreken, je wordt in het Engels aangesproken. Wanneer je vraagt waar het toilet is, wordt je door de ober de zaal uitgeleid en via de hotelreceptie naar een gang verwezen. Hij gaat nog net niet mee tot de deur van de toiletten.
Geheel gerenoveerd
Tijdens de laatste renovatie die elf jaar duurde zijn oude tekeningen en foto's gebruikt om het cafe geheel in Art Nouveau-stijl te brengen. Met parelmoer ingelegde wandbekleding, koperen kroonluchters en lampen met opaalglas, glas-in-loodramen, decoratieve balustrades en inbouwmeubels ziet het cafe er (bijna) uit als weleer.
Popmuziek
Waar nu de bar staat, stond vroeger een piano, waarop de pianist de hele avond klassieke barmuziek of hits uit de Eerste Republiek speelde. Geen voorgeprogrammeerde pop zoals nu. In plaats van de pseudo-thonetstoelen die niet passen in het art-nouveau-interieur, stonden hier stoelen met fluwelen bekleding.
Zo was het vroeger
In 1951, ten tijde van het communisme, werd het hotel genationaliseerd maar bleef opereren onder de naam Grand Hotel Evropa. In de jaren tachtig en negentig was het een gezellige plek waar je een paar uurtjes kon kletsen met vrienden en wat glaasjes wijn kon drinken.
Het was de ontmoetingsplek voor kunstenaars en schrijvers en werd geassocieerd met persoonlijkheden als Franz Kafka, Jan Kotěra, Sir Nicholas Winton of, recenter, Jan Kaplický.
Er heerste een gemoedelijke sfeer, waar je in alle rust kon dromen over het verleden en de toekomst, waar je het heden kon bespreken en waar je nog een vleugje decadentie van de Eerste Republiek kon voelen. Er was geen 'vijfsterrencompetitie' en het was een plaats waar de obers nog Tsjechisch spraken.
Korte geschiedenis van een legendarisch hotel
Na een renovatie die elf jaar duurde heropende in 2024 het iconische Art Nouveau Hotel Evropa op het Wenceslasplein in Praag nu omgedoopt tot "W Prague", onderdeel van de Marriott groep.
De geschiedenis van het hotel gaat terug tot 1872, toen het werd gebouwd in neorenaissancestijl. Begin 20e eeuw werd het verbouwd in art nouveau-stijl onder leiding van hotelier Karel roubek, en was het beroemd om de verfijnde gerechten en eersteklas service.
Het cafe op de begane grond van Hotel roubek werd een ontmoetingsplaats voor de Praagse high society. In 1912, gaf Franz Kafka hier zijn enige openbare lezing. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog verbleef Nicholas Winton in het hotel terwijl hij het transport van Joodse kinderen naar het veilige Engeland organiseerde.
In 1951 werd het hotel genationaliseerd door het communistische regime en omgedoopt tot Grand Hotel Evropa. Het behield een deel van zijn vroegere prestige, maar raakte geleidelijk in verval. Na de val van het communisme in 1989 kwam het weer in privébezit en wisselde het in de loop der jaren meerdere keren van eigenaar.
Adres: Grand Cafe Evropa, Wenceslasplein 25, Nove Mesto, Praag
Lees verder
Hotel Evropa
Het kindertransport en Sir Nicolas Winton
Cafe's en koffiehuizen
Kavarna Slavia
Cafe Louvre
Cafe Imperial
Cafe Savoy
Grand Cafe Obecni Dum
Kavarna Fantova
Grand Cafe Orient
Foto's Marianne Crone