praag-moldaupraag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Grand Cafe Orient - cafe in kubistische stijl

Grand Cafe Orient in Praag is het enige café ter wereld gebouwd en ingericht in kubistische stijl. Begin 20e eeuw omarmden kunstschilders als Pablo Picasso en Georges Braque het kubisme als populaire schilderstijl, maar in Praag was het kubisme ook een populaire bouwstijl. Het cafe zit op de eerste verdieping van het Huis van de Zwarte Madonna dat op zichzelf een pracht voorbeeld is van kubisme in architectuur. Het interieur van Grand Cafe Orient is helemaal in kubistische stijl van de deurklinken tot het meubilair en van de lampen tot de kapstokken.

Praag_grand_cafe_orient_praag_2.jpg

Grand Cafe Orient: parel van kubisme
Het kubisme en de geest van de tijd zijn niet alleen zichtbaar in het interieur van het cafe maar ook op de menukaart. Een van de beroemdste Tsjechische gebakjes is 'věneček' rond van vorm, maar in het kubistisch café is het vierkant. Al het gebak is huisgemaakt en je kunt kiezen uit honingcake (medový dort) of fruitcakes, Weense Sachertorte, apfelstrudel en nog veel meer.

De specialiteiten van het Grand Café Orient-is cake bedekt met chocolade en munt of chocoladefondant, marsepein en gedroogde pruimen en gemarineerd in portwijn. Er staan ook hartige gerechten op de menukaart.

De espresso wordt geserveerd in een kopje met kubistische motieven en het logo van Grand Café Orient, met een glaasje water erbij. De Weense koffie is echt 'Weens' met slagroom en chocoladeschaafsel. Op de achtergrond klinkt zachte muziek populair in het begin van de 20e eeuw.

Praag_grand_hotel_orient_praag_lunch.jpg

Grand Cafe Orient is uniek
Het unieke aan het Grand Cafe Orient is het interieur. In 1912 ontwierp de architect Josef Gočár (1880-1945) het Huis van de Zwarte Madonna, inclusief de 'gloeilampentrap' en het café op de eerste verdieping. Het Huis van de Zwarte Madonna is vernoemd naar een klein beeldje op de gevel. Het ontwerp was een architectonische noviteit, de grondvorm was een betonskelet dat een ruim interieur mogelijk maakt. Een bouwkundig hoogstandje was dat het langwerpige cafe geen ondersteunende pilaren nodig had.

Kubisme was slechts korte tijd populair en daarom was het café slechts tien jaar in gebruik omdat het ouderwets was geworden, en het publiek iets moderners wilde. De ruimte werd toen voor andere doeleinden gebruikt. Toen het Huis van de Zwarte Madonna begin jaren negentig werd gerenoveerd naar het ontwerp van Tsjech Karel Prager, kreeg het zijn oorspronkelijke vorm terug.

Het café heropende in maart 2005 na een uitgebreide renovatie op basis van zwart-witfoto's, en ademt de sfeer van begin 20e eeuw. Het meubilair en de koperen kroonluchters zijn replica's gebaseerd op oude foto's.

Praag_grand_cafe_orient_praag_3.jpg

Locatie en adres
LET OP: Grand Cafe Orient, op de eerste verdieping, niet verwarren met cafe restaurant Černá Madona op de begane grond, een modern cafe restaurant in  pseudo-kubistische stijl.
Op de eerste verdieping bevindt zich het museum van Kubisme.

Adres: Grand Cafe Orient, Ovocný trh 19, Stare Mesto, Praag
Openingstijden: 10.00-22.00 uur

Volgend artikel: Kavarna Obecni Dum: koffie Art Nouveau omgeving
Vorig artikel: Cafe Imperial: Koffie in Art Deco omgeving

foto's Marianne Crone

Praag_grand_cafe_orient_gebak_Venecek.jpg

Praag_grand_hotel_orient_vierkant_venecek.jpg

Praag_grand_cafe_orient_praag.jpg

Praag_grand_cafe_orient_trappenhuis.jpg

Praag_grand_cafe_orient_trapleuning.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.