praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Café Karel eert Karel Gott de zanger met de fluwelen stem

Café Karel in de Dlouhá Gourmet Passage in Praag is een eerbetoon aan de Tsjechische zanger Karel Gott. Klein en intiem met slechts een klein aantal tafeltjes, is dit de perfecte plaats voor Karel Gott-fans. Café Karel staat vol met Gott-memorabilia, waaronder vinylplaten, foto's en andere aandenkens uit zijn carričre en op de achtergrond klinkt zachte muziek van de ‘man met de fluwelen stem’. Op het menu staan favoriete gerechten en dranken van de zanger. Het café heet Karel en niet Karel Gott vanwege auteursrechten omdat zijn weduwe, Ivana Gottová, de rechten op de naam van haar overleden echtgenoot bezit.

Praag_Cafe_Karel_muurdecoratie.jpg

Let op: CAFE KAREL IS PERMANENT GESLOTEN

Wie was Karel Gott?
Karel Gott is de Tsjechische Rob de Nijs of de Frank Sinatra van het Oosten. Tijdens zijn carričre bracht hij meer dan 200 albums uit en won 42 keer de Český slavík prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan de populairste zanger in Tsjechië. Hij zong de signature tune van de tekenfilm Maja de Bij, populair eind jaren 1970. Behalve in Tsjechië en Slowakije was hij ook populair in Duitsland en zong ook in het Duits. In 1968 vertegenwoordigde hij Dutsland op het Eurovisie songfestival met Tausend Fenster en eindigde op de dertiende plaats.

Praag_cafe_karel_Praag_interieur.jpg

Karel Gott, populaire schlagerzanger
Karel Gott kan het best vergeleken worden met Rob de Nijs of nog beter met Frank Sinatra. De ‘man met de fluwelen stem’ vestigde zijn naam in 1963 met zijn versie van Henry Mancini's "Moon River", en naarmate de jaren vorderden, boekte hij succes in alle genres van pop, rock en country tot opera en swing. Hij zong even makkelijk in het Russisch, Engels, Duits en Italiaans, als in zijn moedertaal, het Tsjechisch. Hij was niet alleen populair in Oost-Europa maar ook in West-Europa en de Verenigde Staten.

Begin jaren 1960 studeerde hij opera en zang aan het conservatorium van Praag. Na het grote succes van zijn versie van ‘Moon River’ beëindigde hij zijn studie en bouwde vrij snel een indrukwekkende carričre als zanger en componist op. In 1967 tekende hij een contract bij Polydor/Deutsche Grammophon, waar hij zijn hele professionele carričre zou blijven. Hij bracht meer dan 100 albums uit en verkocht er naar schatting 50 tot 100 miljoen.

Karel Gott woonde in Smichov in de wijk Malvazinky in Praag. Zijn graf op het Smichov kerkhof in dit wijkje ligt nog altijd bedolven onder bloemen.

Praag_Karel_Gott_grafzerk.jpg

Locatie en adres Café Karel bevindt in de Dlouhá- straat 39 in Dlouhá Gourmet Passage, een culinaire hotspot.

Dlouhá Gourmet Passage voor foodies
Deze gastronomische eetpassage is een must voor foodies en fijnproevers. Hier vind je niet alleen Tsjechische producten en lekkernijen, maar ook internationale specialiteiten.

1. Sisters, een gezond fastfoodcafé, gerund door de schrijver van de voor Tsjechen bekende kookboeken "Zpátky domů" (Weer Thuis) en "Recepty z farmářského trhu" (Recepten van de boerenmarkt).

2. Bokovka Wijnbar, waar je Moravische en Europese wijnen per glas kunt proeven en dan per fles kunt kopen.

3. U Mouřenína Wijwinkel, gespecialiseerd in Franse en Italiaanse wijnen en Franse cognac.

4. Slager Naše Maso, die behalve vers vlees ook gegrilde worsten met brood en mosterd verkoopt. De chlebíčky, kleine boterhammetjes belegd met aardappelsalade, ei, salami, en ham moet je geproefd hebben!

Foto's Facebook Karel Cafe en Wiki Commons

Karel Gott Moon River


Karel Gott (1939-2019) zijn muzikale carričre begon in Praagse danscafés, waar hij de aandacht trok van een talentenwedstrijd. In 1963 kwam zijn doorbraak met de Tsjechische versie van Moon River. Hij zong in het Duits en Tsjechisch, maar ook in het Slovaaks, Engels, Russisch en Italiaans. Hij zong de titelsong van de Duitste versie van de tekenfilm Maja de Bij. In Praag in de Dlouha passage is een klein cafe waar Gott-fans de afvorite gerechten en drankjes van de zanger kunnen bestellen, terwijl zij luisteren naar zijn stem. Aan de muren allerlei aandenkens aan de zanger waaronder foto's en vinylplaten

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.