karelsbrug-praagpraag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Cafe Savoy: traditioneel koffiehuis in Art Nouveau-stijl

Café Savoy is een begrip in Praag en wordt meestal in een adem genoemd met Cafe Louvre, Cafe Imperial en Cafe Slavia. Alle vier ademen de sfeer van traditionele koffiehuizen uit de twintiger jaren, maar wel in een 21e-eeuws jasje. Met zijn Art Nouveau-interieur en historisch zeven meter hoog plafond in neorenaissancestijl behoort Café Savoy tot de mooiste en meest stijlvolle cafés van Praag. Het heeft een ruim, licht interieur met hoge ramen en is stijlvol ingericht. Of je nu komt voor de dort Savoy (gebak), de sprankelende Art Nouveau details, of het lunchmenu, een bezoek aan Cafe Savoy is een van die onvergetelijke hoogtepunten tijdens een bezoek aan Praag.

Praag_cafe_savoy_praag.jpg

Dort Savoy
Gebak Savoy is een delicatesse en lijkt veel op Sachertorte maar net een beetje anders. Dort Savoy is bedekt met een laagje witte chocola en de cake zelf heeft kersen als voornaamste ingrediënt. De zomerversie met ijs en marsepein is misschien nog wel lekkerder. Al het gebak komt uit de eigen banketbakkerij.

Ontbijt en Lunch
Cafe Savoy is beroemd om het uitgebreide ontbijt, de gastronomische lunchgerechten en gebak uit de eigen patisserie. Op het lunchmenu staan internationale en traditionele gerechten zoals kalfsschenkel, eend in honing geserveerd met rode kool en broodknoedels maar ook kalfs- en kipschnitzels.

Praag_cafe_savoy_praag_interieur.jpg

Klein beetje geschiedenis
Het Art Nouveau Café Savoy ligt op de westelijke oever van de Moldau vlakbij het Kampa eiland. Eind negentiende eeuw opende het als een koffiehuis Weense stijl, toen een favoriete ontmoetingsplek van Pragenaars. Nu zijn het voornamelijk toeristen die hier in stijl komen koffie drinken of lunchen.

Het etablissement kent een roerige geschiedenis. Het opende in 1893 als een traditioneel café, maar moest tijdens de Eerste Wereldoorlog sluiten. Een tijdlang bood het onderdak aan een scala aan winkels, waaronder een slagerij. Maar de genadeslag kwam tijdens het communistische regime toen de ruimte dienst deed als rekruteringskantoor voor de StB, Státní bezpečnost, de geheime politie.

Het historische plafond werd weggewerkt onder een laag pleisterwerk, de ruimte verdeeld in kantoren en de muren raakten onherstelbaar beschadigd maar zijn nu prachtig gerestaureerd.

Praag_cafe_savoy_praag_plafond.jpg

Na de Fluwelen Revolutie in 1989 waren er verschillende pogingen om de zaak te heropenen hetgeen uiteindelijk pas in 2004 lukte. De huidige eigenaren lieten zich inspireren door de Parijse en Weense belle époque-stijl en hebben er een moderne draai aan gegeven. Tegenwoordig is één muur van vloer tot plafond bedekt met wijnrekken en is er een groot raam met uitzicht op de eigen banketbakkerij. De stuc laag is van het plafond verwijderd en de Art Nouveau elementen schitteren als weleer.

Adres
Cafe Savoy, Vítězná 5, Malá Strana, Praag
Maandag, t/m vrijdag 08.00-22.00 uur, zaterdag en zondag 09.00-22.00 uur.

Lees verder:
Kavarna Slavia: cafe met uitzicht op de Moldau
Cafe Louvre: koffietraditie sinds 1902
Cafe Imperial: art deco op zijn best

Foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.