praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praag

Uitgestelde koffie ook in Praag

Uitgestelde koffie is koffie die later wordt gedronken, niet door jou maar door een dakloze. Het idee is dat een dakloze niet naar een koffiebar of cafe gaat en dus gaat het cafe naar de dakloze. Ook in Praag zijn er een aantal cafe's met 'uitgestelde koffie'.†In zo'n twintigtal cafe's in Praag staat een 'coffee share' pot op de tafels waarin je geld voor uitgestelde koffie kunt doneren. De initiatiefmeners van dit project werken samen met dagverblijven voor zwervers en bejaardentehuizen, twee groepen Pragenaars die moeilijk of helemaal niet de touwtjes aan elkaar kunnen knopen.

Praag_uitgestelde_koffie_2.jpg


Uitgestelde koffie
De traditie van uitgestelde koffie begon in een cafe in een arbeidersbuurt in Napels toen iemand twee kopjes koffie betaalde maar er maar een wilde hebben. Het tweede kopje kon worden gegeven aan een persoon die zich geen koffie kon veroorloven. De gewoonte raakte in ongebruik totdat in 2013 een loodgieter uit Cork in Ierland het nieuw leven inblies. Er zijn 138 steden in 19 landen die aan het project deelnemen. In Praag zijn er nu twintig cafe's die meedoen waarvan een aantal buiten het centrum.

Uitgestelde koffie in of bij het centrum van Praag:

Globe, Pstrossova 6, Praag, Nove Mesto
Globe is niet alleen een cafe maar ook een boekenwinkel en gespecialiseerd in Engelse boeken. Kom hier voor een stevig Engels ontbijt met alles erop en eraan van worstjes tot baked beans. Koop een krant, kies uit Engels en Amerikaans, Frans, Italiaans, Spaans, Duits en Russisch en bestel er een kopje koffie bij. En natuurlijk ook een uitgestelde koffie!

Mama Coffee, Jiriho z Podebrad 12, Praag, Vinohrady en Sokolovska, Praag, Karlin
Mama Coffee is niet uitsluitend voor moeders, alhoewel er altijd jomge moeders met kinderen te vinden zijn. Mama Coffee is gespecialiseerd in fair trade koffie uit EtiopiŽ, Tanzania en BraziliŽ. Niet alleen koffie drink je hier, ook een eenvoudige lunch is geen probleem. Een bonus zijn de vegan gerechten op de kaart.

Tynska Kavarna, Tynska 6, Praag, Stare Mesto
Tynska Literary cafe vind je op een rustig pleintje vlak achter de Tynkerk. Behalve koffie serveert Tynska Kavarna ook drie verschillende soorten Bernard-bier, wijn, thee en typische Tsjechische pubsnacks. Deze kavarna is niet alleen cafe maar ook boekwinkel. 's Zomers zit je buiten op het terras onder grote parasols.

Radost FX, Belehradska 120, Praag, Vinohrady
Radost FX schenkt niet alleen lekkere koffie maar biedt ook een vegetarisch mult-cuisine menu met gerechten uit de Griekse, Indiase, Thaise en Mexicaanse keuken.

Moment, Sleska 62, Praag, Vinohrady
Moment is een gezellige bistro en cafť waar je lekkere koffie drinkt, maar ook 100% vegan kunt eten. De ingredienten komen van o.a. de boerenmarkt die drie keer per week wordt gehouden op Jiriho z Podebrad-plein in de wijk Vinohrady.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.