praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praag

Kavarna Slavia: koffie met uitzicht

Kavarna Slavia Cafe in Praag betekent in een stijlvolle art deco omgeving koffie drinken met een adembenemend uitzicht op de Praagse Burcht. Kavarna Slavia is niet zomaar een cafe. Sinds eind negentiende eeuw is het een pleisterplaats voor schrijvers, dichters, kunstenaars en filosofen. Een plek waar ideeën gedeeld werden. Kavarna Slavia wordt nog steeds druk bezocht en ook toeristen weten dit beroemde cafe te vinden. Zij komen voor de speciale sfeer, het prachtige uitzicht, de lekkere koffie en de traditionele Tsjechische gerechten, zoals gebraden eend met rode kool. 

Praag_coffee-in-prague.jpg Kavarna Slavia cafe
Kavarna Slavia, cafe Slavia, is een uitstekende plek voor een hapje en drankje voor of na een voorstelling in het Nationaal Theater in Praag, pal tegenover Slavia. 's Morgens is Slavia de ideale plek voor een schuimige cappuccino of Vídenská káva, sterke koffie met een flinke dot slagroom geserveerd in een hoog glas.

Bestel een punt Sacher torte of knisperige appelstrudel en je kunt de lunch overslaan. Bemachtig een plekje bij het grote raam aan de voorkant en geniet van het adembenemend uitzicht over de Moldau, met de Praagse Burcht op de achtergrond.

Kavarna Slavia koffiehuis
Kavárna Slavia is een van de bekendste cafes in Praag in de Weense koffiehuis traditie. Dit was de plaats waar in de beginjaren van de twintigste eeuw de Tsjechische avant-garde elkaar ontmoette en waar tijdens het communistische regime de dissidenten bijeen kwamen.

Hier vertoefden musici als Bedrich Smetana en schrijvers als Karel Capek en Jaroslav Seifert. Ook mensenrechten-activist en voormalig president van Tsjechie, Václav Havel, kwam hier regelmatig. Binnen heerste er een gevoel van vrijheid dat buiten, ten tijde van het communisme, niet bestond. De geheime politie beschouwde Kavarna Slavia als een broeinest van anti-socialistische elementen. Sommige obers werden zelfs betaald om gesprekken af te luisteren, maar dat maakte niet uit. Het regime wist toch wel wie ze waren.

Praag_cafe_Slavia_absintdrinker_praag.jpg

Het schilderij van de absintdrinker
In het Art Deo café Slavia hangt sinds 1920 een schilderij van Viktor Oliva. Het toont een benevelde absintdrinker die aan tafel zit met een 'groene fee', wat een andere naam is voor deze sterk alcoholische, hallucinerende drank. Viktor Olivia (1861-1928) behoorde tot de 'Parijse Bohemians', zoals Tsjechische kunstenaars uit Bohemen die eind 19e en begin 20e eeuw in Parijs woonden bekend stonden. Het was in Parijs dat Olivia de geneugten van absint ontdekte.

Bereikbaarheid en locatie
Kavarna Slavia cafe ligt aan de kade van de Moldau in de wijk Nove Mesto, tegenover het Nationale Theater en vlakbij de Narodni straat met restaurants, cafes en winkels zoals My warenhuis, Narodni 26. Het Legomuseum is op Narodni 31 en Cafe Louvre, een ander traditioneel koffiehuis is in Narodni 22.

Adres: Kavarna Slavia, Smetanovo nábrezí 2, Nove Nesto, Praag 
Openingstijden: 7 dagen per week van 10.00-22.00 uur

Metro lijn B station Narodni Trida
Tram 2, 9, 18, 22 halte Narodni Divadlo  

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.