praag-moldaupraag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Amato Gelateria: echt Italiaans ijs in Praag

Amato Gelateria heeft het lekkerste ijs in Praag! 's Zomers staat er vaak een lange rij voor de ijssalon, maar zodra je het ijs proeft weet je waarom. Het grote succes van Amato is dat het ijs 'echt Italiaans' smaakt ťn de grote keuze aan smaken, van heel klassiek vanille tot gorgonzola en grapefruit met campari. Je kunt kiezen uit 22 vaak wisselende gelato-smaken, maar er is ook echte Italiaanse koffie, zelfgemaakt gebak en andere zoete lekkernijen. Alles is verser dan vers omdat het ter plaatse gemaakt wordt.

Praag_amato_ijssalon_praag.jpg

Amato Gelateria - Italiaans ijs op zijn best
Amato Gelateria is populair in Praag en dat komt door de uitstekende kwaliteit maar zeker ook doordat er zoveel smaken zijn, een combinatie van Italiaanse gelato-klassiekers zoals vanille, chocolade en pistache met ongebruikelijke ijssmaken zoals saffraan met amandelen, gorgonzola met walnoten en brood, boter en marmelade. Zeer verrassende combinaties die nog verrassender smaken.

IJsmaker Pietro Amato (opgegroeid in SiciliŽ) is altijd bezig met het bedenken en maken van nieuwe smaakcombinaties zoals grapefruit met campari, lemon curd, mont blanc, cubaita en saffraan met sinaasappel.

Amato Gelateria en gezouten karamel
Amato Gelateria is misschien wel het meest bekend om gezouten karamelijs. Pietro was de eerste ijssalon in Praag die deze smaak ging verkopen. Dat kwam allemaal door een klant die ernaar vroeg. Gezout karamelijsis zeer populair in de VS en AustraliŽ en nu ook in Praag.

Seizoensgebonden smaken ijs
De seizoensgebondenheid speelt een grote rol bij de beslissing welke smaken ijs gemaakt worden. Na de gezouten karamel zijn de bestsellers chocolade, vanille, mango, en in de zomer aardbei. In de winter is het tevergeefs vragen naar aardbei-ijs omdat alleen vers seizoensfruit gebruikt wordt. Aangezien alleen lokaal geteeld fruit gebruikt wordt dat rijp geplukt wordt, is de smaak vol en intens.

Sorbetijs in de zomer
Sorbetijs op basis van vruchtensap is lekker op warme dagen. Populair in de zomer is aardbei, rode en zwarte bes, kruisbes, abrikoos, watermeloen en pruimen, terwijl in de herfst appels, peren en pompoen favoriet zijn. Voor de ijsmakers is dit meer werk, schillen, schoonmaken en uitpersen. Je bent er dan wel zeker van dat je waterijsje uitsluitend uit vruchtensap bestaat, geen toevoegingen bevat en dus ook geschikt is voor veganisten.

Vegan ijs
Amato Gelateria maakt ook veganijs van kokos-, amandel- of andere plantaardige melk. Er is ook ijs zonder toegevoegde suikers, voor diabetici en andere dieetwensen.

De ijssalon in de Vodickova-straat
Al sinds 1897 zit hier een ijssalon, de oudste in Tsjecho-Slowakije en waarschijnlijk een van de oudste ten noorden van de Alpen. Het stond bekend als de ItalskŠ CukrŠrna, of U Itala en was een van de weinige ijssalons in het communistische Praag.

Waarom is het ijs van Amato zo lekker?
Dat komt omdat het ijs van Amato de perfecte romige consistentie heeft. De smaak blijft op de tong hangen, het ijs is niet te zoet en niet te zacht of te hard. Het succes van Amato's ijs komt door de kwaliteit van de ingrediŽnten. De melk is afkomstig van boerderijen in het Reuzengebergte en van Vysočina in het zuiden van TsjechiŽ, de regio waarvan Jihlava de hoofdstad is. De koeien hier geven romige melk, perfect om ijs mee te maken. Een belangrijke bijkomstigheid is dat de koeien een goed en natuurlijk leven hebben op deze boerderijen.

Adres
Amato Gelateria, Kamenicka 30, Holesovice, Praag
Maandag t/m zondag 11.00-19.00 uur

Amato Gelateria, Vodickova 4, Nove Mesto, Praag
Maandag t/m vrijdag 10.00-20.00 uur, zaterdag en zondag 11.00-19.00 uur.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.