praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praag

Cukrarna - ijs, gebak en thee in Praag

Cukrarna dat is ijs, gebak en thee. Dus, waar koop je ijs in Praag? Dat is niet moeilijk. Je gaat naar een cukrarna, dat is een combinatie van banketbakker, ijssalon en cafe. Het is een instituut en op bijna elke hoek van de straat vind je er een. Ga beslist even binnen, bestel wat je lekker vindt en denk niet aan de calorieën. Wanneer je in het centrum van Praag bent, loop je ven binnen bij Cukrarna Ovocny in de Svetozor-passage in het centrum van Praag. Deze ijssalon en cafe is beroemd om zijn sorbetijsjes met fruit. Handig om te weten: het Tsjechische woord voor ijs is zmrzlina.

Praag_cukrarna.JPG

Cukrarna voor ijs, gebak en thee
De Tsjechische cukrarna is een combinatie van een Italiaanse ijssalon en een Franse patisserie. Het is in Praag ook de aanduiding voor banketbakker die tegelijkertijd dienst doet als theesalon. Dat klinkt een beetje ouderwets, maar de meeste cukrarna's zijn ook een beetje ouderwets en daardoor heel erg gezellig en oma-achtig. Je vindt hier een overvloed aan wafels, gebakjes, vruchtentaart, beignets en allerlei smaken ijs, allemaal geserveerd met een flinke dot slagroom. Je vindt cukrarna's in elk deel van Praag en vrijwel altijd druk bezet; van oma's met kleinkinderen tot tieners met hun vrienden.

Cukrarna heeft veel meer dan alleen ijs
Vaak heeft een cukrarna ook hartige hapjes. Vooral chlebicki zijn een aanrader. Dit zijn witte boterhammetjes besmeerd met zachte kaas of aardappelsalade en belegd met plakjes ham of salami, ei en augurk. De cukrarna schenkt ook koffie, thee en frisdranken. Heel populair is Weense koffie, een beker sterke koffie met een dot slagroom. Wanneer je Turkse koffie bestelt, krijg je een hoog glas zwarte koffie. Even wachten met drinken tot de drab naar beneden is gezakt en niet het laatste slokje opdrinken.

Cukrarna voor zoetekouwen
De naam cukrarna is afgeleid van het woord cukr dat suiker betekent. In een cukrarna komen zoetekouwen komen hier aan hun trek; vruchtengebakjes, honingcake, soesjes, appelstrudel, chocoladetaart. Het een is nog lekkerder dan het andere. De ijsvitrine in elke cukrarna is onweerstaanbaar; mango, kersen, munt, walnoot, vanille, citroen. Kiezen is moeilijk.

Cukrarna voor ijs gebak en thee in Praag
Wanneer je in de buurt van het Wenceslasplein bent, is het de moeite om een klein stukje om te lopen voor een stuk van de allerlekkerste chocoladecake met room en aardbeitjes bij Italská cukrárna

De heerlijkste smoothies vind je bij Ovocný Svetozor. Als je daar toch bent en je hebt trek in iets hartigs, neem dan chlebicky. Dit zijn boterhammetjes bestreken met kruidenkaas en gegarneerd met ei, ham en augurk en allerlei andere heerlijkheden. Smaakt uitstekend bij een kopje Italiaanse Illy koffie.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.