praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-winter

Stadswandeling met ijs toe in Na Stare Fare

De wijk Baba in Praag is bekend om haar functionalistische architectuur. Patisserie Na Staré Fare is een goed begin- en eindpunt om deze wijk te verkennen. Na Staré Fare is ook een uitstekend lunchadres met Tsjechische specialiteiten zoals smazený sýr. Dat is een stuk kaas, meestal de Tjechische variant van Edam of Camenbert, gepaneerd en gefrituurd en geserveerd met tartaarsaus. Heel betaalbare prijzen want hier komen Tsjechen en vrijwel geen toeristen.

Praag_Babe_praag_na_stare_fare_2.jpg

Na Stare Fare: lekker ijs en gebak

Patisserie Na Stare Fare heeft overheerlijk ijs en gebak. Heerlijk verfrissend aardbeienijs of tongstrelend roomijs zijn slechts twee van de smaken. Als je niet zo'n ijsliefhebber bent, doe je dan tegoed aan een stuk Sachertorte, eigenlijk een Oostenrijkse specialiteit. De Tsjechen gebruiken het oorpronkelijke recept al eeuwenlang. Een Tsjechische Sachertorte is niet te onderscheiden van een Oostenrijkse.

Na Stare Fare: in de oude pastorie
Het is duidelijk te zien dat Na Staré Fare niet gebouwd is als tearoom of restaurant. De naam betekent 'in de oude pastorie' en dat is wat het gebouw oorpronkelijk was. Het restaurant bestaat uit een aantal kleinere kamers die via open deuren met elkaar verbonden zijn. Het resultaat is een intieme, huiselijke sfeer. 

Het is bijna niet te geloven maar waar nu de Oude Pastorie staat waren in de zeventiende eeuw wijngaarden. Ook was deze buurt toen berucht en gevreesd. Rovers die zich ophielden in en achter de wijgaarden beroofden voorbijgangers. Tegen het eind van de achttiende eeuw waren de meeste wijngaarden verdwenen. Het huis werd in 1771 gebouwd voor de pastoor van de nabijgelegen kerk. Honderd jaar later werd het omgebouwd tot school met klaslokalen en slaapkamers voor de leraren.

Tip van de redactie van Praag-Nu: Kom hier voor een kopje koffie of lunch en bekijk dan in de wijk Baba de villa's in de stijl van het functionalisme.

Bereikbaarheid en locatie
Na Stare Fare ligt in Dejvice, een niet-toeristiche wijk in noord-west Praag. Hier woont de middenklasse. Er zijn ambassades en het is ook de wijk waar de Technische universiteit gevestigd is.

Adres: Na Stare Fare, Na Fiserce 17, Praag

Openingstijden van 11.00-18.00 uur.
Openbaar vervoer: neem de metrolijn A naar station Hradcanska, dan bus 131 en stap uit bij de halte U Mateje.

foto's Marianne Crone

Praag_Babe_praag_na_stare_fare_3.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.