karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winter

Waar koop je ijs in Praag?

Waar koop je ijs in Praag? Vraag een gemiddelde Tsjech en het antwoord dat je krijgt is: Ovocny Svetozor, een cukrarna - een combinatie van banketbakker, ijssalon en cafe. Het is een instituut en op bijna elke hoek van de straat vind je er een. Ga beslist even binnen, bestel wat je lekker vindt en denk niet aan de calorieën. Ovocny Svetozor heeft meerdere vestigingen zowel in het centrum als in de buitenwijken. Een aanrader is om ijs te kopen bij een trdelnik kraam, warm zoet gebak gevuld met ijs. 

Praag_cukrarna_svetozor-praag.jpg Waar koop je ijs in Praag?
Lekker ijs koop je in Praag bij de cukrarna. Waar ook niet ijseters aan hun trekken komen met vruchtengebakjes, honingcake, soesjes, appelstrudel en chocoladetaart. Het een is nog lekkerder dan het andere. De ijsvitrine is onweerstaanbaar; mango, kersen, munt, walnoot, vanille, citroen. Kiezen is moeilijk. De naam cukrárna is afgeleid van het woord cukr dat suiker betekent. Niets alles is suiker want er zijn ook hartige hapjes. Vooral chlebicki zijn een aanrader. Dit zijn witte boterhammetjes besmeerd met zachte kaas of aardappelsalade en belegd met plakjes ham of salami, ei en augurk.

In Praag koop je ijs bij Ovocny Svetozor
Cukrarna Ovocny Svetozor heeft meerdere vestigingen in Praag. De meest centraal gelegen is in Svetozor passage die uitmondt in de Fransciskanen tuin, Frantiskanska zahrada, een stil groen plekje midden in Praag, vlakbij het Wenceslasplein. De cukrarna schenkt ook koffie, thee en frisdranken. Heel populair is Weense koffie, een beker sterke koffie met slagroom. Wanneer je Turkse koffie bestelt, krijg je een hoog glas zwarte koffie. Even wachten met drinken tot de drab naar beneden is gezakt en niet het laatste slokje opdrinken.
 
Adres: Cukrárna Ovocný Svetozor, Vodickova 39, Nove Mesto
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.30-21.30 uur, zaterdag 09.00-21.30 uur, zondag 10.00-21.30 uur.

In Praag koop je ijs bij een trdelnik-kraam
Trdelnik is zoet gebak. Een lap deeg wordt om een rol gedrapeerd en dan boven een open vuur geroosterd. Je eet het bestrooid met suiker en kaneel. Op zich is dit lekker genoeg. De Tsjechen hebben bedacht dat een trdelnik gevuld met ijs nog lekkerder is! Er is één klein probleempje. De tredelnik is nog steeds warm, het bolletje ijs smelt in rap tempo en je krijgt er geen papieren bordje bij. De trdelnik wordt geserveerd gewikkeld in een papieren servetje. Dat is knoeien geblazen! Maar het is wel héél lekker!  De trdelnik kramen staan op de kerst- en paasmarkt. Gedurende het jaar staat er altijd een kraam op Malostranske namesti in Mala Strana.    

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.