praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-winterpraag-moldau

Jalta: een hotel met een geheime schuilkelder

Het Jalta Boetiekhotel is een 5-sterren luxe hotel met 94 kamers op een eersteklas locatie aan het Wenceslasplein, midden in het centrum van Praag. Tot 1989 bewaarde het hotel een groot geheim. Onder het hotel was een antinucleaire bunker maar omdat de Koude Oorlog nooit is uitgebroken, werd deze atoomschuilplaats gebruikt door de geheime politie. Hoge partijfunctionarissen en hooggeplaatste gasten uit oost en west logeerden hier. Wat deze gasten niet wisten was, dat ze door de geheime politie afgeluisterd werden. Wanneer je nu in Hotel Jalta logeert, hoef je niet bang te zijn afgeluisterd te worden want alle apparatuur is verwijderd en staat nu in het museum onder het hotel.

Praag_socialilistisch_realisme_jalta.JPG

Jalta Boetiekhotel
Het Jalta boetiekhotel is een luxe hotel met 94 kamers waarvan een groot aantal uitkijken over het Wenceslasplein. De Superior Deluxe kamers zijn zeer ruim met een aparte zitkamer. De badkamers zijn ruim, met ingebouwde wastafels en douche en ligbad. Alle kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv, een minibar, een kluisje, koffie- en theefaciliteiten, gratis wifi en toiletartikelen van L'Occitane. Het ontbijtbuffet is inbegrepen in de prijs. De Yalta Craft Bistro serveert een mix van klassieke Tsjechische en internationale gerechten.

Reserveer hier een kamer in vijf-sterren Jalta Boetiekhotel

Communistische architectuur
Hotel Jalta is een prachtig voorbeeld van socialistisch realistische architectuur en kosten noch moeite waren gespaard bij de bouw van het hotel. De prachtige sculpturen aan de buitengevel op de eerste verdieping en ook het interieur is indrukwekkend. De zacht verlichte lobby heeft een marmeren vloer en langs de muur staan met bruinfluweel beklede banken. Een indrukwekkende ronde kroonluchter en een brede wenteltrap zijn traditioneel en toch modern.

Hotel Jalta met een geheime schuilkelder
Hotel Jalta is bijzonder omdat het een van de weinige hotels in de wereld is met een atoomschuilkelder. Meer dan tweehonderd functionarissen met hun familie konden hier overleven wanneer de atoomoorlog zou uitbreken. De betonnen muren waarin lood is verwerkt houdt alle radioactieve straling tegen. De Koude Oorlog is nooit uitgebroken en de schuilkelder is geen zorgvuldig bewaard geheim meer maar nu een klein museum. Toegang is gratis voor hotelgasten, anderen betalen een (lage) toegangsprijs. Van tevoren reserveren is noodzakelijk.

Locatie en bereikbaarheid
Boetiekhotel Jalta ligt midden in de wijk Nove Mesto en vlakbij de Oude Stad. De meeste bezienswaardigheden zijn op loopafstand. Restaurants en winkels zijn in de directe omgeving. Het Wenceslasplein samen met de na Prikope Straat is het winkelgebied van Praag. Het Muzeum metrostation ligt op minder dan vijf minuten lopen.

Adres: Hotel Jalta, Wenceslasplein 45, Nove Mesto

Lees verder:Het Koude Oorlog Museum en Hotel Jalta

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.