praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldaukarelsbrug-praag

Laadpalen in Praag voor electrisch rijden

Het opladen van een electrische auto in Praag en in Tsjechië kan op steeds meer plaatsen. Eind 2022 stonden er in Tsjechië ruim 3900 laadpalen van diverse aanbieders om een elektrische auto  te laden. De meerderheid van deze laadpunten is in Praag en omgeving. Hoe verder van de hoofdstad, hoe schaarser ze worden. Maar in de toekomst zal het aantal oplaadpalen flink worden uitgebreid.

Praag_electrisch_rijden.jpg

Inhoud

1. Aanbieders van oplaadpalen
2. Benodigde passen voor het opladen
3. Laadpalen in Praag
4. Hotels in Praag met laadpalen

1. Via welk netwerk kun je stekkerauto's opladen?
De Tsjechische energie-maatschappij CEZ heeft het grootste netwerk van laadpalen. De laadpalen gebruik je via de Futur/E/GO App (Future Go) of met een RFID Chip Dit is een lokaal Tsjechisch systeem en je betaalt hetzelfde tarief als de Tsjechen zelf.

Supermarkten zoals Lidl, Kaufland, Globus en Billa bieden gratis opladen aan tijdens het winkelen. Wel van te voren even uitzoeken want lang niet alle filialen doen mee.

Langs de Tsjechische snelwegen vindt je snellaad stations van o.a. MOL - Toon kaart 

2. Welke laadpas in Tsjechie?
De volgende laadpassen kun je in Tsjechie gebruiken. Deze passen hebben ook een goede dekking in Duitsland.
*Fastned (laadstations Duitsland tot vlak voor de Tsjechische grens)
*PolyFazer App
*Maingau
*Newmotion
*Plugsurfing
*EnBW
*E.On
*Skoda PowerPass iV - IONITY fast charging

3. Laadpalen in Praag
In de komende jaren zullen er zo'n 3.000 tot 6.000 oplaadpunten voor elektrische auto's komen die gebruik maken van de bestaande lantarenpalen in Praag. De meeste komen in de buitenwijken en weinig in het centrum. Dat is te begrijpen want parkeren in het centrum van Praag is vrijwel onmogelijk en Pragenaars in het centrum hebben geen auto nodig vanwege het uitstekende openbaar vervoer. Hotels met garage hebben vaak een oplaadpunt voor hun gasten.

De laadpalen komen in de wijken Kamýk, Chodovec, Háje, Veleslavín, Velká Ohrad, Vokovice, Prosek, Spořilov, Dvorce, Bohnice, Kobylisy en Černý Most. Deze oplaadpunten zijn niet interessant voor toeristen omdat die vrijwel altijd in het centrum blijven. Er komen ook laadpalen in Vinohrady en Žižkov en deze wijken worden wel door toeristen bezocht.

4. Hotels in Praag met laadpalen

3-sterren hotel

Amedia express Praha
, Türkova 5A, Chodov - boek hier
Amedia Express Praha ligt in de wijk Chodov vlakbij het Westfield Chodov winkelcentrum en metrostation Chodov. Met de metro ben je in 20 minuten het centrumvan Praag. De kamerprijs is inclusief ontbijtbuffet.

4-sterren hotels

1. Courtyard by Marriott Prague Airport – boek hier
Courtyard Marriott ligt vlak bij de Vaclav Havel Airport, de luchthaven van Praag en, op 20 minuten rijden van het centrum van Praag. Zeer geschikt voor zakenreizigers. Er is een goed verlicht bureau met een ergonomische stoel, een flatscreen-tv met 100 zenders en een gratis filmkanaal.

2. Hotel Julian, Elišky Peškové 11, in de wijk Mala Strana – boek hier
Hotel Julian wordt gerund door een familie en hoort dus niet bij een keten. Het is gevestigd in een neo-klassiek gebouw in de wijk Malá Strana en vlakbij de Karelsbrug en het oude centrum. Er is een beveiligde parkeerplaats, een zomerterras, en een wellnesscentrum.

3. Hotel Roma Prague, Újezd 24, in de wijk Mala Strana – boek hier
Hotel Roma ligt in de Mala Strana, vlak onder de Petřin-uitkijktoren en op loopafstand van de Karelsbrug. Het biedt een sauna, een fitnessruimte en gratis WiFi.

4. City Comfort East, Bečvářova, in de wijk Strašnice – boek hier
Comfort Hotel Prague City East ligt een een woonwijk op 20 minuten afstand van het centrum. Er is een fitnesscentrum en zelfbedienings-wasserette.

5. Hotel Botanique, Sokolovska 11, in de wijk Zizkov – boek hier
Hotel Botanique ligt in een woonwijk niet ver van het Centraal station en het centrum en heeft een prive parkeerplaats, een fitnesscentrum en een bistro & bar

6. Vienna House Andel, Stroupeznickeho 21, in de wijk Andel – boek hier
Ligt temidden van een voetgangerszone met cafe's en restaurants en vlakbij Novy Smichov shoppingcentrum. Metrostation Andel en veel tramlijnen zijn handig om naar het centrum te gaan, want parkeren is daar uitgesloten. Voor een langer verblijf zijn er appartementen en studio's met kitchenette en zithoek. 

5-sterren hotels

1. Hotel Paris Prague U Obecniho domu 1, in de wijk Nove Mesto – boek hier
Hotel Paris gevestigd in een prachtig gebouw met Art Nouveau details ligt midden in de wijk Nove Mesto vlakbij Namesti Republiky. De kamers zijn ingericht met replica's van originele art-nouveaumeubels. Toegang tot het wellness center is gratis.

2. Art Nouveau Palace Hotel, Panská 897/12, 110 00 in de wijk Nové Město – boek hier
Centraal gelegen vlakbij het Wenceslasplein en heeft privéparkeergelegenheid. Amerikaans ontbijtbuffet.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.