praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praag

Tourist traps en hoe te vermijden

Een zoekactier naar 'Tourist traps in Praag' geeft 77.600 resultaten in Google Search. Is het echt zo erg gesteld in Praag, is de stad één grote toeristenval? Dat valt enorm mee. Zo nu en dan teveel betalen voor een biertje is niet zo'n probleem want de volgende keer weet je waar je niet je pivo moet kopen. Zoals in alle toeristensteden in de wereld, zijn de prijzen in het 'toeristengebied' veel hoger dan in de woonwijken. Toeristengebieden in Praag zijn de wijken: Staré Mĕsto, Nové Mĕsto,  Mala Strana en bij de Burcht van Praag. Gebruik je gezond verstand, vergelijk prijzen en word niet boos wanneer je af en toe in de val wordt gelokt.

10 Tourist traps in Praag
Een tourist trap is als een muizenval. Het doel is geen muizen maar toeristen te 'vangen', vaak met aantrekkelijk ogende lokkertjes. Toeristenvallen bieden doorgaans (te) dure diensten, entertainment, eten en souvenirs. Het enige doel is de toerist zoveel mogelijk geld te laten betalen.

1. Menukaart zonder prijzen
2. U Fleku
3. Wisselkantoor met 0% commissie
4. Praagse ham
5. Trdlnik
6. Souvenirwinkels en sterke drank
7. Poledni menu excuus
8. Pretzels
9. Concert en periode kostuums
10. Bespreekkantoortjes voor theater en excursiekaartjes

Tourist traps uitgelegd en een alternatief

1. Menukaart zonder prijzen
Een menukaart zonder prijzen vind je uitsluitend in het toeristengebied en zeker niet in elk restaurant. Het betekent dat een Tsjech 'echte' prijzen betaalt en de toerist 'toeristenprijzen'. Een menukaart in 10 talen is ook verdacht. Meestal staan er wel prijzen bij, maar véél te hoog! Ontdek je dit, loop meteen het restaurant uit. En doe dat ook wanneer er uitsluitend toeristen in het restaurant zitten.

Alternatief: Vermijd de restaurants in Staré Mĕsto, Nové Mĕsto en ga iets eten even buiten het centrum bijvoorbeeld in de wijk Vinohrady of neem de metro naar een ver station. Er zijn altijd restaurants in de buurt.
Lees verder: Restaurants en cafe's zonder toeristen

Praag_stare_radnici_2.JPG

2. U Fleku
U Fleku wordt op iedere reiswebsite en in iedere reisgids opgehemeld. En dat brengt toeristen! U Fleku is het oudste bierlokaal in Praag en brouwt zijn eigen Flekovsky lezak bier. Heel lekker! Maar om dit te proeven moet je door wat 'tourist traps' heenwerken. Het glaasje Becherovka bij aankomst aangeboden, vind je straks op je rekening terug! De bediening is langzaam behalve voor brengen van steeds nieuwe glazen bier.

Alternatief: Breng een bezoekje aan een van de vele microbrouwerijen die zich niet uitsluitend richten op toeristen maar waar ook Tsjechen komen. 
Lees verder: Microbrouwerijen voor het lekkerste bier in Praag

3. Wisselkantoor met 0% commissie
Alhoewel Tsjechië lid is van de EU, betaal je niet in euro's maar in Tsjechische kronen. Overal in het centrum zie je wisselkantoortjes met de aanbevelingen 0% commissie, no commission of no fees Laat je niet verleiden om hier geld te wisselen. Als je even nadenkt, kom je tot de conclusie dat dit niet kan.

Deze kantoortjes moeten ergens hun winst vandaan halen Dat doen ze door je een zeer ongunstige wisselkoers te geven. Let op wanneer je geld opneemt bij een ATM van een buitenlandse bank. Deze pinautomaten herkennen buitenlandse bankpasjes. De bedragen waaruit je kunt kiezen zijn voor buitenlanders (want die zien toch een paar nulletjes over het hoofd) CZK 5000 (€196), CZK 12000 (€470 ) en CZK 20000 (€780). Kies daarna 'decline conversion'. Doe je dit niet dan betaal zo'n 15% aan kosten over het gepinde bedrag.

Dit probleem heb je niet wanneer je bij Tsjechische banken pint. Pin bij Tsjechische banken Fio banka, Česká Spořitelna, Raiffeisenbank, Moneta, Komerční banka en nog meer. Wanneer je gebruik maakt van een creditcard of betaalpas, kies dan voor betalen in de lokale valuta, dus in kronen.

Alternatief: Mango Change, Vodickova 41, in de Svetozor passage geeft de beste wisselkoers in Praag.

Lees verder: Geld wisselen en geldautomaten in Praag

4. Praagse beenham
Praagse ham wordt vers aan het spit gebraden en is verkrijgbaar op braderieën, de kerstmarkt, de paasmarkt en allerlei andere buiten-activiteiten. Wanneer je Praagse ham koopt, zeg dan altijd hoeveel gram je wilt hebben want de prijs is per gram. Officieel moet er een prijslijst hangen, vaak is die er niet of toeristen zien deze lijst over het hoofd. Zeg je niet hoeveel gram je wilt, dan krijg je een zeer grote portie die waarschijnlijk evenveel kost als een driegangen menu in een luxe restaurant.

Alternatief: Ga naar een buurtrestaurant en bestel varkensknie in het Tsjechisch vepřové koleno.

Lees verder: Tsjechische keuken en oma's kookkunst in Vinohradska Hospudka

Praag_street_food_praagse_ham.jpg

5. Trdlnik
Trdlnik is zoet gebak in de vorm van een cylindervormig rolletje. Bestrooid met suiker en kaneel, wordt het warm gegeten. Nu zijn de Tsjechen op het lumineuze idee gekomen, misschien om meer te verkopen aan toeristen, om er ijs in te doen. Helaas! IJs in warm gebak is vragen om moeilijkheden. Het ijs smelt en het eten van een trdlnik is een hels karwei. Kijk er niet van op wanneer je zo'n CKZ 200 (€7) betaalt! En dan te weten dat trdlnik helemaal geen typisch Tsjechische specialiteit is maar uit Hongarije komen. In Hongarije heten ze kürtőskalács, in Oostenrijk Prügelkrapfen”, in Duitland Baumkuchen en in Slovakije skalický trdelník.

Alternatief: Ga naar Knedlín, Národní-straat 24, en bestel zoete knoedels. Dit restaurant is gespecialiseerd in knedlíky, die bijna altijd onderdeel zijn van de hoofdmaaltijd. Zoete knoedels worden vaak als dessert gegeten. De knoedels bij Knedlín hebben een grote keuze aan vullingen, maanzaad, pruimen, frambozen en pistache.

Praag_street_food_trdelnik_prague.jpg

6. Souvenirwinkels en sterke drank
Prague T-shirts, koelkastmagneetjes, matroesja poppensets en bontmutsen (de laatste twee zijn helemaal niet Tsjechisch maar Russisch) zijn overduidelijke voorbeelden van tourist traps. Koop in deze winkels ook geen sterke drank zoals becherovka, slivovitz en absint. De absint in de toeristenwinkels is mooi groen gekleurd maar dat komt niet door de chlorophyl van de plantingredienten, maar door synthetische additieven. Een uitzondering is Manufaktura, een 100% Tsjechisch bedrijf gespecialiseerd in volkskunst waar je authentieke souvenirs koopt.

Alternatief: koop bechetrovka, slivovitz bij de Albert (Wenceslasplein) of Billa (v Celni, bij namesti Republiky) supermarkt, als je geluk hebt, zijn ze in de aanbieding. 

Lees verder: Absint, de groene fee en Manufaktura, heel natuurlijk en betaalbaar

Praag_tourist_traps_absinth_praag.jpg

7. Poledni menu excuus
Het poledni menu is zeker geen tourist trap, maar het niet geven van de menukaart wel! Het poledni menu is het dagmenu. In de lunchpauze gaat het kantoorpersoneel eten in een restaurant. Dat kan omdat ze van hun werk lunchvouchers krijgen (inbegrepen in het salaris) en omdat het poledni menu goed betaalbaar is.

Het poledni menu is een vel dat op alle tafels ligt of in de menukaart. Toeristen krijgen vaak een menu zonder dit inlegvel en het excuus van het bedienend personeel: 'is alleen in het Tsjechisch', dat is waar maar ieder personeelslid spreekt Engels.

Alternatief: vraag expliciet naar het poledni menu

Praag_tourist_traps_poledni_menu_in_czech.JPG

8. Pretzels
Het staat zo uitnodigend op de tafel een rekje waar pretzels aanhangen. Ook verleidelijk om er een paar te eten terwijl je op je maaltijd wacht. Het is niet een aardigheidje van het restaurant. Het aantal dat je gegeten hebt, staat op je rekening! En goedkoop zijn ze niet. Reken op zo'n 50kč per stuk, dat is € 1,80, daarbij komt dat ze ook vaak niet vers zijn, want alleen toeristen trappen in deze tourist trap.

Alternatief: geen

Praag_tourist_traps_praag_pretzel.jpg

9. Concert en periode kostuums
Mozart's opera Don Gionanni ging in 1789 in Praag in premiere. Dit is genoeg aanleiding om verkleed als Mozart, kaartjes aan te bieden voor klassieke concerten en ook concerten te geven met musici gekleed in achttiende eeuwse kostuums. Deze toeristenconcerten geven doorgaans een potpourri van bekende melodieën en kun je nauwelijke een klassiek concert noemen. Na een krap uur sta je weer op straat!

Alternatief: ga naar een klassiek concert in het Rudolfinum of naar de opera in een van de drie operatheaters. Voor een popconcert ga je naar de O2 arena. 

Lees verder: Klassieke concerten in concertzalen en kerken en Theaters in Praag: ballet, blacklight en musicals

10. Bespreekkantoortjes
Een bespreekkantoortje is een tussenpersoon en een tussenpersoon wil geld verdienen aan de toerist. Ben je van plan een excursie, een uitstapje of een voorstelling te boeken, doe dat dan nooit via een bespreekkantoortje maar direct bij de aanbieder. Het ultieme voorbeeld is wanneer je in het Standentheater naar een voorstelling van bijvoorbeeld Mozarts Don Giovanni wil gaan. Er is een bespreekkantoortje op de hoek van na Mustku en Rytirska-straat (vlakbij het Wenceslasplein). Het theaterbespreekkantoor is nog geen honderd meter verderop in de Rytirska-straat.

Alternatief: boek direct bij de aanbieder

Nog meer tourist traps in Praag

Taxi's

Taxi's hebben een slechte reputatie, maar dat is in vrijwel alle steden. In Praag valt het best mee. Betrouwbare taxi's zijn: AAA Radiotaxi, City Taxi en Profi Taxi. Hier moet je op letten: Vergelijk het tarief op de taximeter met de prijslijst die in de taxi hangt. Stap uit als dit niet zo is. De taxichauffeur geeft je bij betaling een geprinte bon. Gebeurt dit niet, weiger dan te betalen.

Praag_tourist_traps_taxis_praag.jpg

CD van het Dixilandbandje op de Karelsbrug
De muziek klinkt vrolijk, maar waarom zou je helemaal naar Praag komen om op de Karelsbrug een middelmatige CD te kopen?

Bier
Bier is de nationale drank. Voordat je 'pivo' gaat drinken is het handig een klein onderzoekje te doen om niet in een tourist trap te vallen. Kijk op de menukaarten van verschillende bierlokalen en restaurants (die vaak buiten aan de muur hangen) om te weten wat de gemiddelde prijs van het bier is. Koop zeker geen bier van bierkraampjes met de aanbeveling: 'authentic Czech beer'. Dan weet je zeker dat je twee of meer maal de normale Tsjechische prijs betaalt.

Typical Czech
Vermijd restaurants, souvenirswinkel, bier, rondleidingen, gebak, enz., aangeprezen als 'typical Czech'. Je kunt er 100% zeker van zijn dat dit een tourist trap is.

Segway tour
Aanbeveling van Segway: 'explore the city's sights while cruising the streets'. Dit is zeer betrekkelijk omdat Segway tours sinds augustus 2016 uit het centrum verbannen zijn. De tour brengt je naar Ladronka park, Strahov stadion, Sacre Coeur park, Brevnov klooster en Villa Kinsky, niet bepaald hoogtepunten van Praag.


Praag_segway_1.jpg

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.