praag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praag

Leer Tsjechisch: gratis apps voor beginners

Wanneer je een frequente bezoeker van Praag bent, komt er een dag dat je Tsjechisch wilt leren. Dat hoeft niets te kosten want er zijn genoeg gratis apps. Gewoon elke dag een lesje en dat duurt nog geen kwartier per dag. Het vergt wel een beetje doorzettingsvermogen.

Wist je dat wanneer je meerdere keren in Praag bent geweest, je al heel wat woorden kent? Ten minste wanneer je je ogen de kost hebt gegeven en alles altijd en overal gelezen hebt, vaak zonder het te begrijpen.

Praag_leer_Tsjechsich_2.jpg

Leer (een beetje) Tsjechisch, lees altijd overal alle opschriften

Wanneer je een dwangmatige lezer bent, heb je een groot voordeel. Ongemerkt heb je veel Tsjechische woorden geleerd.

1. Laten we beginnen bij de plattegrond van Praag: Nové Město (Nieuwe Stad), Staré Město (Oude Stad), Malá Strana (Kleine Zijde), náměstí republiky (plein van de republiek), pražský hrad (Praagse burcht), taneční dům (dansend huis), Karlův most (Karelsbrug), národní muzeum (nationaal museum), zlatá ulice (gouden straatje).

2. Dan de tram en de metro: výtah (lift), výstup (uitgang),vchod (ingang), příští stanice (volgend station), bílá hora (witte berg, eindpunt van tram 22), černý most (zwarte brug, eindpunt van metro lijn B), příští stanice (volgende station), tento vlak končí v .. .(deze trein rijdt niet verder dan / eindigt in ...)

3. En op straat: obchod (winkel), pozor (pas op), otevřeno (open), zavřeno (gesloten), vaše rychlost (uw snelheid), thr (markt), potraviny (levensmiddelen), žábka (kikker, maar ook een keten van kleine supermarkten), sleva (korting), zdarma (gratis), tam (duwen), sem (trekken)

4. In een restaurant: poledni menu (lunch menu), jídelní lístek (menukaart), polévka (soep), káva (koffie), pivo (bier) řízek (schnitzel), sýr (kaas), brambor (aardappel), hranolky (friet).

Gratis Apps voor beginners om Tsjechisch te leren

1. One minute Czech
10 youTube filmpjes van één minuut. Pefect om mee te beginnen. Je leert een aantal uitdrukkingen zoals hallo, tot ziens, dank je wel, ik spreek (geen) Tsjechisch. Er wordt veel aandacht besteed aan de uitspraak en is daarom uitstekend voor complete beginners.

2. Simply Learn Czech app
Geschikt om te gebruiken na de 'One Minute Czech' filmpjes. Uitdrukkingen en woordjes: 30 categorieen en meer dan 1000 woorden en zinnetjes via het Nederlands.

3. Tobo app
Perfect voor beginners maar ook voor iets gevorderden. De app maakt gebruik van flashcards waardoor het onthouden van vocabulaire eenvoudig is. Swipe naar rechts om het woord aan te geven als 'geleerd' en naar links om het opnieuw aangeboden te krijgen. Je leert de nieuwe woorden via een Nederlandse vertaling.

4. Duolingo app
Deze app bouwt langzaam je kennis op. Duolingo is perfect voor beginners maar ook als je al een beetje Tsjechisch kent. Naarmate je vordert, komen moeilijkere constructies aan bod. Er zijn luister-, invul- en schrijfoefeningen. Het nadeel is dat er geen grammaticale uitleg is. Heel handig voor het stellen van vragen is de Facebookgroep: Duolingo Czech Learners.

5. Slowczech
Een uitgebreide lijst van meer dan 180 afleveringen voor alle niveaus van beginners tot gevorderden. De podcasts van Slowczech gaan ook vergezeld van transcripties zodat je alle woorden kunt verstaan en begrijpen.

6. Youtube Tsjechisch met Kateřina
5-10 minuten videolessen vanaf nul tot halfgevorderden. Met uitprintbare oefeningen om te oefenen

7. Good Czech
Eenvoudige Tsjechische teksten over alledaagse onderwerpen met aan het eind een verklarende woordenlijst Tsjechisch-Engels. Er is ook de optie om audio bij de tekst te hebben als je de juiste uitspraak wilt horen, maar dat is een betaalde optie (goodczech.wordpress.com)

8. Google translate
Google translate is een handige tool niet alleen om een woord te vertalen maar door op het microfoontje te klikken hoor je de uitspraak. Hier zijn drie tongbrekers om te proberen (copy en paste de tekst naar Google translate). Zelfs voor Tsjechen zijn ze lastig uit te spreken.

*Tři sta třicet tři stříbrných křepelek přeletělo přes stři sta třicet tři stříbrných střech
333 zilveren kwartels vlogen over 133 zilveren daken

*Pokopete-li mi to pole, nebo nepokopete-li mi to pole
Zal je dat veld voor mij spitten, of zal je dat veld niet voor mij spitten?

*Kmotře Petře, nepřepepřete mi toho vepře, jak mi, kmotře Petře, toho vepře přepepříte, tak si toho přepepřeného vepře sám sníte
Oom Peter, kruid dat varkensvlees niet te sterk; als jij, oom Peter dat varkensvlees te sterk kruidt, dan zal je dat te sterk gekruide varkensvlees zelf opeten

Voor- en nadelen van deze apps
Voordelen zijn dat je in je eigen tempo werkt. Je telefoon heb je altijd bij de hand en een verloren kwartiertjes kan zo goed worden benut. Een ander voordeel is dat je niet alleen leest maar ook luistert want alle woordjes en zinnetjes worden uitgesproken.

Nadelen zijn dat je Tsjechisch soms via het Engels leert. Mischien is het grootste nadeel dat je zelf moet uitzoeken hoe de grammatica in elkaar zit. De apps zijn perfect om zinnen en uitdrukkingen te onthouden, maar wanneer je een grammaticakader hebt is het makkelijker om te leren spreken.

Waarom grammatica?
Grammatica is een stiefkindje en een onderdeel van een taal waar vrijwel niemand zich mee bezig wil houden. Wanneer je je ooit hebt afgevraagd waarom je zegt:

Mám malý dům (ik heb een klein huis) maar máme malé domy (wij hebben kleine huizen)
Mám nové auto (ik heb een nieuwe auto) maar mám novou tašku (ik heb een nieuwe tas)

Dan is het tijd om een klein beetje grammatica te bestuderen.

Lees hier verder waarom een beetje grammatica zo handig is wanneer je Tsjechisch leert.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.