praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-winter

Praag bezoeken met electrische auto

Praag bezoeken met de electrische auto kent beperkingen. De ochtend- en avondspits zijn druk en de meeste wegen in het centrum zijn de rest van de dag ook druk. Autorijden in het centrum is geen pretje, Bovendien is het vrijwel onmogelijk om een parkeerplaats te vinden.

Wanneer je toch met de auto in het centrum van Praag wil rijden, stuit je op omleidingen en eenrichtingsverkeer. De reis naar Praag kun je uitstekend met de auto doen, maar zet je auto in een parkeergarage of op de parkeerplaats van je hotel. Ga naar het centrum met de metro of de tram en bekijk de bezienswaardigheden in het centrum te voet.

Praag_electrische_auto_praag.jpg

Met de electrische auto in Praag
Er komen in het centrum van Praag steeds meer oplaadpunten voor electrische auto's. Een zevental bruikbare adressen in het centrum om electrisch op te laden:†V Celnice 10, Wilsenova 6, Jungmannova 28, Stefanikova 15, Krizovna 4, Spanelska 12, Jugoslavska 20.† Lees hier meer over oplaadpalen in Praag

Heel handig is het om de chargemap app te gebruiken. Je kunt dan sorteren op locatie en het type stopcontact. Verder kun je aangeven of je op zoek bent naar snel of normaal opladen.

Parkeren in Praag: op straat
Parkeren in Praag
is een probleem omdat veel parkeerplaatsen alleen voor vergunninghouders zijn. Er zijn een aantal betaal-parkeergarages in de stad, hoe dichter bij het centrum des te hoger het tarief. Praag is verdeeld in zones: blauw: alleen voor vergunninghouders, oranje: maximaal 2 uur, groen: maximaal 6 uur. Foutparkeerders krijgen een wielklem en de auto wordt weggesleept. Na het betalen van een boete van ongeveer Ä150 krijg je je auto weer terug.

Praag_electrische_auto_wegtakelen.jpg

Hotel met parkeerplaats
Wanneer je met de auto naar Praag gaat, is het handig om een hotel te bespreken met parkeerplaats en die zijn vaak buiten het centrum. Enkele suggesties:†Hotel Stary Pivovar, met grote parkeerplaats en de tramhalte is voor de deur. Hotel Duo met parkeergelegenheid, ligt in het noorden van Praag vlakbij de autosnelweg. Hotel Don Giovanni met parkeergelegenheid en tramhalte voor de deur. De campings in de directe omgeving van Praag hebben ook volop parkeergelegenheid.

Reizen naar Praag met de auto
Wanneer je van Nederland of BelgiŽ naar Praag rijdt heb je milieustickers nodig wanneer je onderweg wilt overnachten in een stad in Duitsland en een vignet om op de Tsjechische snelweg te rijden. De afstand van Nederland en BelgiŽ naar Praag is ruim 800 kilometer.

In TsjechiŽ is het verplicht om bij je te hebben: geldig paspoort of identiteitskaart, rijbewijs, verbanddoos, gevarendriehoek, sleepkabel, een reservewiel, NL sticker op de achterkant van de auto en een veiligheidshesje. De maximumsnelheid in TsjechiŽ is 50 km in de bebouwde kom, 90 km daar buiten, 110 km op de autoweg en 130 km op de snelweg. Let op! In TsjechiŽ wordt geen ZOAB gebruikt. Bij regenval is er kans op opspattend water en aquaplaning. Door het opspattende water is het zicht vaak slecht.

Verkeersregels in TsjechiŽ
De verkeersregels in TsjechiŽ zijn vrijwel hetzelfde als in Nederland. Mocht je een verkeersboete krijgen dan kun je de boete direct afrekenen. Dat is wel zo handig want dan ben je ervan af. Let op de volgende afwijkende regels:
* 0% alcohol in het het verkeer (ook niet ťťn glaasje bier of wijn bij het eten)
* Overdag altijd (dim)lichten aan
* Richtingaanwijzer verplicht bij het inhalen van fietsers of voetgangers
* alleen handsfree mobiel bellen
* bij filevorming op de linkerrijstrook zoveel mogelijk links rijden en op de rechterrijstrook zoveel mogelijk rechts, zodat hulpdiensten tussen de autoís door kunnen rijden
* rijden met een sterretje in de ruit is verboden

Lees verder:
Met de auto naar Praag
Kortingkaart Praag
Openbaar vervoer in Praag

Foto's Marianne Crone

Praag_electrische_auto_in_praag.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.