karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Internetten tijdens je stedentrip? Zo gebruik je veilig openbare wifi

Tijdens een dagje cultuur snuiven in Praag en wandelen langs al het moois wat de stad te bieden heeft, is het altijd fijn om openbare wifi te kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld als je even de weg kwijt bent of een leuk restaurantje uit wil zoeken voor een diner. Dan is het verstandig om een VPN te gebruiken. Je beschermt jezelf op die manier tegen cybercriminelen.

Meestal zijn openbare wifi-netwerken gratis en dus voordeliger dan het gebruik van je eigen databundel. Maar het gebruik van die openbare netwerken is niet altijd veilig. Extra voorzichtigheid is geboden.

Wat is het gevaar van openbare wifi?
Het gevaar van openbare wifi zit hem in het feit dat hackers graag deze netwerken gebruiken om persoonlijke gegevens buit te maken. Via openbare wifi proberen ze inloggegevens, wachtwoorden of e-mails te pakken te krijgen.

Omdat iedereen gewoon in kan loggen, is het lastig om cybercriminelen te weren van openbare wifi-netwerken. Ze kunnen bijvoorbeeld makkelijk plaatsnemen in een restaurant en ongemerkt data van anderen op het netwerk aftappen.

Praag_wifi-internet-vpn

Hoe voorkom je problemen?
Een VPN-verbinding beschermt je tegen hackers. Dat werkt als volgt: een VPN, zoals bijv. Surfshark, zorgt ervoor dat al je internetverkeer via een extra server naar het internet wordt verstuurd. Je locatie, in dit geval Praag, wordt dan aangepast naar de locatie van die extra server.

Je kunt zelf kiezen met welke externe server je wilt verbinden. Dat kan Nederland zijn, maar New York behoort ook tot de opties. Hackers kunnen in zoín geval enkel zien op welke locatie die extra server staat waarmee je verbonden bent.

Met een VPN wordt bovendien al je internetactiviteit versleuteld. Je inloggegevens en wachtwoorden zijn daardoor niet zomaar uit te lezen voor kwaadwillenden. Zo kun je ongestoord toch je banksaldo checken, zonder bang te zijn voor cybercriminelen.†

VPN, internetsnelheid en Netflix
Zeker in het buitenland zit je niet te wachten op een trage internetverbinding. Soms zorgt een VPN ervoor dat je internet wat langzamer wordt. Bij aanbieder Surfshark is dat geen probleem, die komt als snelste uit de test van VPNGids.

Misschien nog interessant om te weten voor echte bingewatchers: met een VPN kun je het Nederlandse Netflix aanbod zien vanuit het buitenland. Als je met een Nederlandse server verbindt, krijg je niet Tsjechische series te zien, maar de series en films die je vanuit Nederland gewend bent. Ook daarvoor is Surfshark erg geschikt.†

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.