praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Met de rolstoel in Praag reizen met een handicap

Met de rolstoel in Praag is heel goed te doen maar vergt wat doorzettingsvermogen. De Oude Stad is bijna geheel autovrij. De smalle straten zijn wat lastig voor mensen in een rolstoel of met een handicap maar niet onmogelijk. Ze zijn wat hobbelig maar aan de zijkanten langs de huizen zijn minder hobbels. De wijk Josefov, de voormalige Joodse wijk, is geschikt voor een rolstoel. 

Het Wenceslasplein en de Na Prikope straat zijn heel geschikt voor rolstoelgebruikers. De bestrating in dit winkelgebied is mooi vlak en het gebied is vrijwel autovrij. Soms is het even zoeken naar een verlaagd deel van de stoep om te kunnen oversteken. De metro is een handig vervoersmiddel, maar slechts 8 metrostations in Praag hebben een lift. Alleen de nieuwere trams hebben een lage instap. Bij de halte staat aangegeven welke tram toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

Praag_kinderhoofdjes_plaveisel_praag.jpg
 
Plaveisel in Praag

Met de rolstoel in Praag
Met de rolstoel in Praag is een beetje lastig. De stad is redelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers en gehandicapten, maar gelukkig worden de faciliteiten steeds beter. Enkele rolstoelvriendelijke hotels in het centrum zijn:

1. Hotel Kampa Garden 3*, U Sovovych mlynu 9, vlakbij de Karelsbrug
2. Hotel Perla 4*, Perlova 1, vlakbij het Wenceslasplein
3. Adria Hotel 4*, Wenceslasplein 2, midden in het winkelgebied van de wijk Nove Mesto
4. Grand Hotel Bohemia 5*, Kralodvorska 4, vlakbij namesti Republiky

De Burchtwijk en een bezoek aan de Burcht van Praag zijn minder geschikt, maar niet onmogelijk, voor rolstoelgebruikers. Deze wijk ligt op een heuvel met omhoog lopende straten. Wanneer je de Burcht wil bezoeken neem je de tram 22 of 23 naar de halte Prazsky Hrad, vandaar is er geen hoogteverschil om naar de Burcht van Praag te gaan.

Rolstoel en vervoer van de luchthaven
Het is onmogelijk om met een rolstoel gebruik te maken van het openbaar vervoer van en naar de luchthaven: overstappen van bus op metro en geen liften in het metrostation. De stad Praag heeft vier rolstoeltoegankelijke taxi's die zowel handmatige als elektrische rolstoelen kunnen vervoeren. Deze taxibusjes hebben een verlaagde vloer en hebben een liftsysteem. De rolstoel wordt verankerd met veiligheidsriemen. Neem contact op met: Centrum Mobility (telefoon +420 775 775 775). De website is alleen in het Tsjechisch. Heb je een opvouwbare rolstoel dan kun je gebruik maken van de airport shuttlebus of een gewone taxi, te boeken in de aankomsthal van de airport of boek online via de website van shuttle direct en geef aan welk soort rolstoel je hebt.

Praag_kinderhoofdjes_stoep_en_straat_praag.jpg
  Plaveisel in Praag  

Met de auto naar Praag
Praag is geen prettige stad om in te rijden: te druk en te weinig openbare parkeerplaatsen. In principe is parkeren in het centrum van Praag alleen voor vergunninghouders. Deze plaatsen herken je aan een blauwe lijn langs de stoeprand. Parkeer je hier toch dan wordt je weggesleept en betaal je een boete.

Parkeren op straat: Blauwe zone – alleen voor vergunninghouders
Oranje zone – van maandag tot zaterdag van 08.00-18.00 uur, maximaal 2 uur (ongeveer €1,30 p.u.)
Groene zone – van maandag tot vrijdag 08.00-18.00 uur maximaal 6 uur (ongeveer €1,70 p.u.)

Rolstoelvriendelijke parkeergarages
De parkeergarage aan het Karlovo namesti (Karelsplein) is zeer rolstoel vriendelijk en betrekkelijk dicht bij de Oude Stad en de bezienswaardigheden in Praag. Op het plein zijn haltes van meerdere trams die naar het centrum rijden. De ingang is in de Vaclavska straat. Je kunt online in deze garage een plaats boeken via de website van Centralparking Prague. Bij aankomst vermeld je dat je met een rolstoel komt, je krijgt dan een plaatsje buiten. Wil je binnen parkeren dan kun je geholpen worden met de hellende oprit.

Rolstoelvriendelijk P&R bij metrostation
Bij een aantal eindstations van de metro zijn bewaakte parkeerplaatsen. Alleen de parkeerplaats bij station Zlicin komt in aanmerking voor rolstoelgebruikers omdat dit metrostation een lift heeft. Om in het centrum te komen neem je metrolijn B tot station Florenc (waar liften zijn) en je stapt daar over op lijn C (richting Haje). Je stapt uit bij metrostation Muzeum (met liften). Dit station is aan het Wenceslasplein en midden in de toeristenwijk Nove Mesto. In de metro neem je de achterste of voorste wagon want die hebben grotere deuren en er is een balkon waar genoeg ruimte is voor meerdere rolstoelen. Dit is ook de plaats voor mensen met kinderwagens en fietsen.

Met de rolstoel in Praag in de tram
Met de rolstoel in Praag in de tram gaat steeds makkelijker omdat er steeds meer moderne trams met een lage instap zijn. Trams met een hoge instap kun je vergeten want daar kom je onmogelijk in. Alle nieuwere trams hebben grote deuren en een lage instap. Bij elke halte hangt een bord met de dienstregeling, ook wordt met een vignetje van een rolstoel aangegeven welke tram een lage instap heeft.

Wanneer de tram komt aanrijden, geef je de bestuurder een teken dat je wilt instappen. Dan houdt hij de deuren langer open. Voor het uitstappen druk je op de 'kinderwagenknop' die zit ergens onder het raam met een vignetje van een kinderwagen. Ook dan weer blijven de deuren langer open.

Rolstoelvriendelijke trams van Karlovo namesti parkeergarage naar het centrum
Neem Tram 3 (richting Brezineveska) en 14 (richting Vysocanska) naar de halte Wenceslasplein, het centrum van Nove Mesto met veel winkels en terrasjes. Van hieruit loop je gemakkelijk naar het Oude Stadsplein met de astronomische klok en ietsje verder de Karelsbrug.

Neem Tram 22 (richting Bila Hora) naar de halte Malostranska namesti (voor de wijk Mala Strana) en prazsky hrad (voor de Burcht van Praag)

Meer verhalen over reizen met de rolstoel in Praag en reizen met een handicap:
Restaurants en rolstoel
Attracties en rolstoel
wandelingen en rolstoel
Rolstoel-vriendelijke theaters
Lijst van musea voor rolstoelgebruikers
Shopping tips voor rolstoelgebruikers
Openbare toiletten voor rolstoelgebruikers

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.