praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praag

Hoeveel fooi geven is normaal?

Ten tijde van het Communisme was iedereen gelijk, men werkte voor het goed van iedereen niet om er zelf beter van te worden. Daarom werden er geen fooien gegeven. De tijden zijn veranderd. Wanneer je nu in Praag bent, is het heel normaal om een fooi achter te laten. Maar hoeveel? Het geheim van een fooi geven, is het te betalen bedrag naar boven af te ronden.

Praag_geld_fooi.jpg


Taxi
De rit van Vaclav Havel International Airport is een vast bedrag. Wanneer je op straat een taxi aanhoudt, let dan op dat dit een officiŽle taxi is Ė in zwarte letters het woord TAXI aan beide zijden en een geel bordje met 'taxi' op het dak permanent bevestigd. De naam van de taxichauffeur en het nummer van zijn vergunning zijn duidelijk zichtbaar. Let erop dat de meter wordt aangezet. Een fooi is niet noodzakelijk, maar ben je in een goede bui dan is 10% ruim voldoende.

Portier
Alleen in heel chique en dure hotels vind je een portier die de bagage voor je draagt. CZK 40 als fooi is acceptabel.

Horeca
Na de val van het Communisme is het geven van een fooi in een restaurant heel normaal geworden, hoewel een aantal Tsjechen nog steeds de oude gewoonte heeft en geen fooi geeft. Een fooi van 10% is normaal of rond af naar boven.

Bedraagt je rekening CZK 270 dan geef je CZK 300. Het is niet gebruikelijk om het te betalen bedrag op tafel te leggen. Je geeft het aan het bedienend personeel wanneer die met het bonnetje komt. Stel je rekening is CZK 270 en je betaalt met een briefje van CZK 1000, dan zeg, meestal in het Engels: give me 700 back. Je kunt ook CZK 300 geven en zeggen 'děkujeme' (dank u).†

De rekening in een restaurant of cafe is zonder bedieningsgeld. Staat er bedieningsgeld op de rekening dan ben je gegarandeerd in een 'tourist trap'. Vaak ook laat dan de bediening veel te wensen over. Het bedienend personeel hoeft niet meer iets extra's te doen en we zijn weer terug in de dagen van het Communisme Ė ongeÔnteresseerde en langzame service.

Fooi al inbegrepen
U Fleku schenkt uitstekend bier, misschien wel het lekkerste bier in heel Praag. Maar pas op! Dit is een bierlokaal-restaurant waar de fooi inbegrepen is in de rekening. De becherovka die zonder dat je dit besteld hebt, onmiddellljk bij aankomst voor je neus wordt gezet is allesbehalve gratis.

foto Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.