praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-moldau

Geld wisselen en geldautomaten in Praag

Tsjechië is een Euroland zonder de euro. Je betaalt met Tsjechische kronen (koruna), afgekort Kč of CZK. Overal in Praag vind je geldautomaten en wisselkantoortjes. Let goed op want veel wisselkantoren geven een slechte koers. Met de meeste Nederlandse bankpassen kun je in Praag probleemloos geld pinnen. Let op: veel Nederlandse banken brengen kosten in rekening omdat Tsjechië niet in de Eurozone is. Creditcards worden door hotels, restaurants en winkels geaccepteerd, maar zeker niet overal. Zorg dat je altijd wat contant geld hebt.

Praag_geld_(4).JPG

Geldautomaten en geld: euro en kronen
Om gemakkelijk Tsjechische kronen om te rekenen naar euro's, kun je ervan uitgaan dat 10 Kč ongeveer € 0,40 is. Wanneer je contant geld gaat wisselen, is het belangrijk om de wisselkantoortjes met elkaar te vergelijken. Geen commissie betekent dat je een lagere koers krijgt en hoe dichter het kantoortje bij het centrum is des te ongunstiger de koers is.

Een groot aantal winkels in het centrum van Praag, waaronder de supermarktketen Albert, accepteren euro's als betaalmiddel. Wisselgeld krijg je terug in kronen. De wisselkoers is zelden gunstig, daarom is het beter om in kronen te betalen.

Euronet ATM
Neem GEEN geld op bij Euroronet ATM's in Praag. Euronet rekent 13% kosten voor het opnemen van geld. WEIGER altijd de 'conversion' optie. Hier is een kaart met Euronet ATM's in Praag. Natuurlijk moeten ATM-bedrijven geld verdienen. Ze doen dit door 'Dynamic Currency Conversion' aan te bieden, dit houdt in dat het opnamebedrag wordt omgerekend naar je eigen valuta wanneer je geld opneemt in Praag (of ergens anders in het buitenland).

Op het ATM scherm verschijnt: 'conversion to your home currency' maar er kan ook staan' with or without conversion'. ('omrekening naar je eigen valuta' of 'met of zonder omrekening'). Het is natuurlijk logisch dat als je geld op je rekening in de ene valuta staat en het geld uit de uit ATM een andere valuta is, dat er een omrekening plaats vindt. Hierin heb je geen keuze. Iemand moet dat doen of wel het ATM bedrijf of wel je eigen bank. Het ATM bedrijf vraagt om toestemming om het bedrag voor je om te rekenen. Geef GEEN toestemming maar laat je eigen bank dit doen.

'With conversion' betekent dat de bank of het bedrijf dat de geldautomaten exploiteert de omrekening uitvoert.
'Without' betekent dat je thuisbank of creditcardmaatschappij de omrekening uitvoert.

Degene die de omrekening uitvoert, past een wisselkoers toe. Hier zit het addertje onder het gras! De ATM bedrijven hebben de neiging om een groot aandeel te nemen en rekenen een slechte wisselkoers. De ATM's van Euronet zijn zo geprogrammeerd dat ze de klant bijna dwingen om hoge bedragen op te nemen. Loop dus alle stapjes door die de ATM biedt totdat je komt bij 'without conversion'.

Het is zeker geen toeval dat er in het centrum van Praag veel Euronet ATM's zijn. Zij zitten graag daar waar veel toeristen komen. Het is opmerkelijk dat je vrijwel geen Euronet ATM's vindt in de buitenwijken van Praag of in kleinere steden.

Cash betalen of pinnen?
Vrijwel overal in Praag en Tsjechie kun je met een Europese bankkaart betalen en vaak ook contactloos. Er zijn uitzonderingen zoals kleine buurtwinkels, vaak gedreven door Vietnamezen, in kroegjes en op rommelmarkten. Pinautomaten zijn er in overvloed. Kies altijd voor de optie, 'without conversion'. Wanneer je in het buitenland met een Nederlandse pinpas of credit card betaald of geld opneemt, zijn er altijd extra kosten.

Voor de ING bank geldt het volgende:
Betalen in vreemde valuta
Betaalpas +1,40%
Creditcard + 2,00%

Opnemen vreemde valuta
Betaalpas €3,50 per transactie + 1,40%
Creditcard 4% van het opgenomen bedrag, met een minimum van €4,-

Deze bedragen kunnen per bank verschillen, neem daarom contact op met je bank voor de juiste bedragen.

6 Tips van de redactie van Praag-Nu voor het wisselen van contanten
1. Mango Change, Vodickova 41, in de Svetozor passage geeft de beste wisselkoers in Praag.
2. Wissel geen contant geld bij aankomst op het Centraal Station of Praag Airport, de koers is zeer ongunstig.
3. Neem ook zo weinig mogelijk geld op uit de geldautomaat op Praag Airport, want ook hier krijg je een slechtere koers dan in de stad.
4. Betalen met een betaalpas is goedkoper dan eerst geld pinnen en dan contant betalen
5. Geld pinnen met een betaalpas is goedkoper dan geld pinnen met een creditcard, tenzij er een tegoed op je creditcard staat.
6. Wissel geen euro's tegen kronen in Nederland want dat is veel duurder dan wanneer je dat in Praag doet.
7. Neem geen geld op bij Euronet ATM's

Praag_geld_wisselen_in_praag.jpg

foto Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.