praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winterkarelsbrug-praag

Feestdagen in Praag en TsjechiŽ

Een lijst van†officiŽle feestdagen in TsjechiŽ om je vakantie zo goed mogelijk te kunnen plannen.†Wanneer je van plan bent om naar Praag te gaan, is het handig om de officiŽle nationale feestdagen en de schoolvakanties te weten. Je kunt dan plannen dat ze tijdens je vakantie vallen of juist daarbuiten. Tijdens het hoogseizoen zijn de prijzen van accommodaties in Praag en vluchten op zijn hoogst en zul je ook meer toeristen in de stad tegenkomen. Daar tegenover staat dat de musea langer open zijn en er vinden meer culturele evenementen plaats. Feestdagen zijn goed te herkennen aan de vlaggetjes aan de voorkant van de trams.

Praag_nationale_feestdagen_praag.jpg

Laagseizoen
- 3 januari tot 29 maart en 4 november tot 27 december.

Middenseizoen Ė 29 maart Ė 4 november

Hoogseizoen Ė 27 december tot 3 januari. In juli en augustus kan het in Praag warm en een beetje drukkend zijn.

De beste maanden voor een stedentrip Praag zijn mei, juni en september. Maar wanneer je sneeuw wilt zien, van koud weer houdt en Kerstmarkten wil bezoeken dan is december de beste maand.

Banken, kantoren en kleine winkels buiten het centrum van Praag zijn dicht op†officiŽle feestdagen. De grote winkelcentra zijn open, maar zijn wel dicht op Tweede Paasdag en 24 december. De meeste musea zijn op maandag gesloten. Bankfilialen op Praha Hlavni Nadrazi, Centraal Station Praag, en op de luchthaven zijn tijdens feestdagen†open. Het openbaar vervoer rijdt minder frequent dan op werkdagen. Kleinere winkels in de buitenwijken en buiten Praag sluiten altijd op zaterdagmiddag. De datum van de nationale feestdagen in TsjechiŽ staat vast behalve van Goede Vrijdag en Pasen, maar die vallen wel samen met de datum van Pasen in Nederland.
Kijk hier voor het weer in Praag per maand.

OfficiŽle feestdagen in Praag en TsjechiŽ

1 Januari: Nieuwsjaarsdag en Dag van de Onafhankelijkheid. Op 1 januari 1993 viel Tsjechoslowakije uiteen in twee zelfstandige landen: Tsjechie en Slowakije

Maart/april: Eerste Paasdag en Tweede Paasdag, met wisselende datum.

1 mei: Dag van de arbeid. Min of meer het officiele begin van de lente. Alle parken gaan weer open voor het publiek en de zomerconcerten beginnen.

8 mei: Bevrijdingsdag. Herdenkingsdag van de bevrijding van de Duitsers in 1945. Kranslegging op de graven van gevallenen op het Olsany kerkhof.

27 mei: Dag van het Nationaal Verzet (Den nŠrodnŪho vzdoru) herinnert aan Operatie Anthropoid, die tot doel had Reinhard Heydrich uit te schakelen. Meer over operatie Anthropoid.

25 juni: Dag van het vertrek van de bezetter (Den odchodu okupačnŪch vojsk) en staat voor het einde van alle bezettingen die het Tsjechische volk heeft meegemaakt.†

5 juli: Dag van de heilige Cyrillus en Methodius. Twee missionarissen die het christendom brachten naar wat nu Tsjechie is.

6 juli: Sterfdag van Jan Hus, ter dood gebracht op de brandstapel in 1415. Kerkhervormer, religieus leider en rector magnificus van de Karelsuniversiteit.

28 september: Dag van het Tsjechisch Staatsbewustzijn. Op deze dag in 935 werd de Tsjechische vorst Wenceslas vermoord door zijn broer. Kort daarna werd Wenceslas heilig verklaard en werd de schutspatroon van het land.

28 oktober: Onafhankelijkheidsdag. Op deze dag in 1918 ontstond Tsjechoslowakije. Ieder jaar wordt op deze dag in het Nationaal Theater de opera Libuse van Smetana opgevoerd. De opera vertelt hoe deze Tsjechische prinses de natie een glorieuze toekomst voorspelde.

17 november: Dag van de democratie. De dag waarop herdacht wordt de opstand tegen de nazi bezetting in 1939 en de Fluwelen revolutie van 1989. De herdenkingen vinden plaats op het Wenceslasplein.

24 december: Kerstavond
25 december: Eerste Kerstdag
26 december: Tweede Kerstdag

De Tsjechen grijpen elke gelegenheid aan om een feestje te vieren; ze gaan een biertje drinken, vieren de naamdag van een vriend, struinen over de Kerst- Paas- of lentemarkt of gaan naar een ijshockeywedstrijd, de nationale sport. Een tripje naar Praag tijdens†officiŽle feestdagen is extra leuk omdat iedereen een beetje in feeststemming is.

Schoolvakanties in TsjechiŽ

26 en 27 oktober: herfstvakantie
23 december Ė 2 januari: kerstvakantie
2 februari: semester vakantie
tussen 5 februari Ė 18 maart: voorjaarsvakantie
Donderdag en vrijdag vůůr Pasen
1 juli Ė 31 augustus: zomervakantie

Let op: voor de voorjaarsvakantie is vakantiespreiding van toepassing. Elke regio heeft slechts ťťn week. De bovengenoemde data van de herfstvakantie en de semestervakantie kunnen varieŽren. Kijk voor de juiste datum op de website Public Holidays.

Openingstijden van winkels tijdens nationale feestdagen

Sinds 2017 is de wet van kracht dat winkels groter dan 200 vierkante meter gesloten moeten zijn op
* Nieuwjaarsdag (1 januari)
* Tweede Paasdag
* Bevrijdingsdag (8 mei)
* Dag van de Tsjechische staatsbewustzijn (28 september)
* Onafhankelijkheisdag (28 oktober)
* Dag voor kerstmis (24 december)
* Eerste Kerstdag (25 december)
* Tweede kerstdag (26 december)

Winkels kleiner dan 200 vierkante meter, bij benzinestations, apotheken, winkels op luchthavens, treinstations en ziekenhuizen zijn op bovengenoemde dagen wel open.

Openingstijden van winkels in het algemeen

De grote winkelcentra en winkels in het centrum zijn open 7 dagen per week.
Buurtwinkels in woonwijken zijn vaak op zaterdag gesloten.

Winkelcentra open van 08.00 of 09.00 uur tot 20.00 of 21.00 of 22.00 uur.
Kleine winkels open van 07.00 of 08.00 uur tot 18.00 of 19.00 uur en buurtsupermarkten tot 22.00 of 23.00 uur.

Lees verder Openingstijden in december en rond de kerst


Praag_tynkerk_praag.JPG

Foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.