praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Rookverbod in Praag

Rookverbod in Praag is vrij recent. Decennia lang zagen restaurants, bars en bierlokalen donkerblauw van de rook. Sinds een gedeeltelijk rookverbod in 2010, werden een aantal cafe's en restaurants geheel of gedeeltelijk rookvrij. Sinds 31 mei 2017 is er een totaal rookverbod in Praag en in heel Tsjechië. Restaurants en cafe's zijn prettiger geworden, behalve voor de rokers. Voor hen is er ook geen afgesloten rokersruimte beschikbaar.

Rookverbod in Praag
Rookverbod in Praag geldt in alle café's, restaurants, bars en nightclubs. En ook bij haltes van de tram en de bus, in de metro, ziekenhuizen en scholen. Er zijn geen rookruimtes. Klein beetje goed nieuws voor rokers die naar een club willen.
Deze 3 gelegenheden hebben een rokerstruimte:
*P.M. Club, Cocktail en Music Bar, Trojicka 10
*Klub Joe, Revolucni 1
*Roxy, Dlouha 33

Hotels met rokersruimte
1. Ramada Praag centrum, Wenceslasplein 1, heel centraal gelegen enop loopafstand van de Oudestad, vlakbij metrostation Muzeum
2. Apartments U Svejku, Ujezd 22, aan de rand van de wijk Mala Strana en vlakbij de Petrin heuvel
3. Assezio, Wenzigova 3, buiten het centrum op 15 minuten lopen van het Wenceslasplein

Roken of niet roken?
In 2010 kwam er een gedeeltelijk rookverbod. Dat was een vrij ingewikkeld systeem. Ieder cafe, restaurant en bierlokaal had buiten aan de deur een verpliche sticker met daarop aangegeven of er wel of niet of gedeeltelijk gerookt mag worden. Wanneer deze sticker ontbrak riskeerde het etablissement een boete van CZK 5000 en dat is €200. Roken was toen al verboden in openbare ruimtes, in het openbaar vervoer en bij tramhaltes. Deze stickers zijn vedwenen vanaf 31 mei 2017 toen een totaal rookverbod van kracht werd.  

Praag_roken-praag.jpg 
                                       Roken is alleen toegestaan in een aparte, afgesloten ruimte. 


 
Praag_roken-verboden-praag-2.jpg

Roken verboden. Dit was niet de hele waarheid. In een aantal buurtrestaurants kwamen om een uur of drie 's middags de asbakken weer op tafel. want alleen zolang er lunchgasten waren, was roken niet toegestaan. 



Praag_roken-toegestaan-praag.jpg   

                                                                Roken toegestaan
 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.