praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Openbaar toilet in Praag: eerst even kloppen

Een openbaar toilet in Praag vind je in de meeste metrostations. Je betaalt CZK 10 of 20 (€0,40 - €0,80) per bezoekje. Deze toiletten zijn schoon en meestal voorzien van toiletpapier. WC zeny of WC damy is voor dames en WC muzi of WC pani voor heren. Zachod is Tsjechisch voor toilet, veřejně WC betekent openbaar toilet. Veel toiletten in restaurants of biertuinen hebben geen slot. Voordat je naar binnengaat, klop je even op de deur. Hoor je niets, dan is het toilet vrij. Wanneer je geweest bent, laat je de deur op een kier staan.

Praag_toilet-praag.jpg Openbaar toilet in het centrum van Praag
Het openbare toilet op hlavní nádraží, het Centraal station, is zo schoon en keurig dat je er gewoon voor je plezier heengaat. Het is wel een beetje moeilijk te vinden, maar als je de bordjes volgt, kom je er vanzelf. Wanneer je in het centrum van Praag bent, kun je even bij een grote winkel binnenwippen, want die hebben vaak een gratis WC.

Openbaar toilet in winkels
Wanneer je naar het toilet wilt bij Marks & Spencer op Wenceslasplein 36 moet je eerst iets kopen. Op je kassabon staat de code om de deur te openen. Dit is ook altijd het geval bij Starbucks en andere fast-food restaurants. Bij warenhuis My op Narodni 26 moet je in het trappenhuis zijn, naast de lift. Warenhuis Bila Labut op Na Porici 23 heeft uitsluitend betaal WC's. Ook weer op de bovenste verdieping naast het restaurant. Sommige kleinere restaurants en cafe's hebben er geen, dus even goed uitkijken voordat je naar binnengaat.

Praag_openbare_wc_praag.jpg
  Openbaar toilet bij metrostation Hostivar: konečně WC - eindelijk een wc

Gemeente toiletten in het centrum

Openbare gemeente toiletten in het centrum van Praag zijn open tot 21.00 uur. je kunt op de volgende plaatsen terecht. 
* Tegenover de tramhalte op Malostranske namesti (plein)
* Naast het Goltz-Kinsky Paleis op het Oudestadsplein
* In Templova straat, zijstraat van Celetna, vlakbij de Kruittoren
* Op Uhelny trh (plein) in de Oude Stad
* Naast Laterna Magika op de Narodni straat, helemaal aan de kant van het Nationaal Theater en de Vltava.

Openbaar toilet op het metrostation
Vrijwel elk metro station heeft een openbaar toilet. De toiletjuffrouw is verdwenen, behalve op het metrostation Letnany maar voor hoelang is niet te zeggen. In de buurt van de toiletten hangt aan de muur een automaat voor munten en briefgeld waaruit je een bonnetje trekt en dat bij het ingangshekje van de WC scant. Een bezoekje kost CZK 10 (€0,40).

Openbaar toilet Praag app
WC kompass is een handige app voor het vinden van een openbaar toilet in Praag. De informatie wordt in het Tsjechisch gegeven, maar dat is geen groot probleem. De openbare toiletten worden duidelijk op de plattegrond van Praag aangegeven met een vignetje van een WC. Wanneer je daarop klikt zie je: veřejně WC en dat betekent openbaar toilet.

WC kompas is  te downloaden via App Store and Google Play. Op deze gratis app kun je een recensie achterlaten en wanneer je een openbaar toilet toevoegen wanneer die er nog niet opstaat. Deze app is niet alleen voor Praag maar voor heel Tsjechië.

Gratis WC en gratis water
In het centrum van Praag is het vinden van een openbaar toilet geen groot problem. Wanneer je buitenwijken aan het verkennen bent, is de enige oplossing om in een cafe iets te bestellen zodat je van de toiletten gebruik kunt maken. De wijk Nusle is heel bezoekers-vriendelijk. Wanneer je een sticker ziet met "Vstřícné místo" in een groene cirkel dan kun je gratis naar de WC zonder iets te consumeren. Wanneer er ook H2O op de sticker staat dan kun je gratis je waterfles vullen. Minder interessant voor een toerist is de vermelding Úklid op sommige stickers. Dit betekent dat de winkel of eetgelegenheid het trottoir schoonmaakt, ook al is dat technisch gezien de verantwoordelijkheid van de stad.

Praag_openbaar_toilet.jpg
Openbaar toilet in de Templova Straat.

Foto's Marianne Crone  

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.