Grand Hotel Evropa, parel van Art Nouveau op het Wenceslasplein
Grand Hotel Evropa was ooit de parel van het Wenceslasplein. Toen het hotel eind negentiende eeuw opende, stond het symbool voor luxe ongekend in heel Tsjechoslowakije. De hotelkamers raakten verouderd maar de gevel bleef sprankelend mooi vol Art Nouveau details. Ondanks de toplocatie was het toch maar een twee-sterren hotel. Na een langdurige verbouwing, is het hotel weer een en al luxe, maar wel onder een andere naam: Hotel W Prague.
Hotel W Prague
Hotel W Prague, onderdeel van de Marriott International, is opnieuw een eersteklas luxe hotel net zoals het was in 1906 toen het opende onde de naam Grand Hotel Evropa. Het hotel W Prague is het eerste W hotel in Tsjechië en het zevende in Europa. Hotel W Praag heeft 161 gastenkamers en suites, restaurants, bar, een rooftop bar, een buitenterras, binnenzwembad en fitness- en wellness-faciliteiten. Het is daarom niet te verwonderen dat de verbouwing vele jaren heeft geduurd. Het vernieuwde Hotel W Prague is een combinatie van ouderwetse glamour en nieuwe ideeën. Het oude en nieuwe gedeelte passen perfect bij elkaar.
De opgeknapte gevel van Hotel W Prague, het opschrift 'Grand Hotel Evropa' is verdwenen
De lange weg van Grand Hotel Evropa naar Hotel W Prague
Hotel Evropa werd in 1872 gebouwd door architect Josef Schulz, die het ontwierp in neorenaissancestijl. Al in 1906 werd het herbouwd in art-nouveaustijl die toentertijd erg in zwang was en de 'moderne' architectuur-stijl was.
In 1924 kocht hotelier Karel Šroubek het pand en veranderde de naam in Grand Hotel Šroubek. Tijdens de Eerste Republiek (1918-1938) was het een van de meest luxueuze hotels in Midden-Europa. Het interieur was ook helemaal in Art Nouveau-stijl.
In de jaren twintig van de vorige eeuw bepaalde Karel Šroubek de normen voor de hoogwaardige hotelindustrie in Tsjechoslowakije. Hij schreef een handboek voor het personeel, waarin hij alle processen rondom het beheer en onderhoud van het Grand Hotel tot in de puntjes in kaart bracht.
De accommodatie, die tot de Europese top behoorde, werd gezocht door binnen- en buitenlandse gasten die de hoogste eisen stelden aan kwaliteit en dienstverlening. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog woonde de Brit Nicholas Winton in het hotel. Van hieruit organiseerde hij de kindertransporten die tal van Joodse kinderen naar Engeland brachten en zo redde van de Holocaust.
Na te zijn genationaliseerd door het communistische regime, behield het hotel zijn reputatie. Tsjechoslowaakse en Sovjet-leiders waren vaak te gast. Maar het ging bergafwaarts, waarschijnlijk omdat niet op tijd werd geinvesteerd in moderne wensen zoals een ensuite badkamer. Lange tijd was het een hotel met een prachtige gevel, een Art Nouveau cafe en restaurant maar met hopeloos verouderde gastenkamers. Nu in 2023 Grand Hotel Evropa een W Prague hotel is geworden, schittert het weer op het Wenceslasplein nummer 29.
Lees verder: Sir Winton en de kindertransporten
Volgend artikel: De mooiste Art Nouveau gebouwen in Praag
Vorig artikel: Cafe Savoy: traditioneel koffiehuis in Art Nouveau-stijl
foto's Marianne Crone