praag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praag

Barrandov Terrassen: toen en nu

De Barranov Terrassen (Barrandovské terasy) waren tot de Tweede Wereldoorlog een chic, mondain ontmoetingscentrum in Praag. Dit monumentale functionalistisch gebouw staat hoog op een rots met uitzicht over de Moldau even buiten het centrum van Praag. In het interbellum kwamen hier op mooie zomerdagen de Pragenaars in groten getale, niet alleen voor het Franse eten in het restaurant en het uitzicht, maar zeker ook om een glimp op te vangen van de filmsterren en regisseurs die vanuit de Barrandov studio's hier kwamen om iets te eten of te zwemmen in het zwembad.

  Praag_barrandov_terrassen_praag_jaren_1930.jpg
 
Barrandov Terrassen in de jaren 1930

Barrandov Terrassen bezoeken
Een bezoek aan de Barrandov Terrassen is anders dan je verwacht. Hier geen prachtige restaurants of een uitzicht-terras. Het hele complex is vervallen en staat leeg. Soms is er enige bedrijvigheid want het complex wordt gerestaureerd. Er komt een hotel, maar daar is nog niet veel van te zien. Toch is een bezoekje zeker de moeite waard al is het alleen maar om overblijfselen van vergane glorie te zien. Het spreekt voor zich dat het uitzicht nog altijd even spectaculair is. Je moet dan wel de Barrandov brug en de wirwar van wegen even wegdenken.

Praag_barrandov_terrassen_praag_2014_2.jpg
  Barrandov Terrassen in 2014

Barrandov Terrassen: pracht en praal
De Barrandov Terassen bestonden uit een reeks caféterrassen, hoefijzervormig en trapsgewijs aangelegd op een rots, onderaan was een zwembad en een ligweide met kleedruimtes. Naast het restaurant was een uitkijktoren van 15 meter  hoog. Het hoogtepunt van het hele complex was het café-restaurant met panorama-ramen. In het restaurant, verspreid over de terassen op verschillende niveaus, was plaats voor 3.000 gasten. Het restaurant was verbonden met het zwembad via een trap die langs de rotswand slingerde. Een kabelbaantje bracht het eten en drinken naar de verschillende niveaus. Het restaurantgedeelte was voor auto's te bereiken via een speciaal aangelegde weg die eindigde op een parkeerplaats. Tegelijkertijd met de bouw van Barrandov terrasen werd de tramlijn verlengd naar tot Hlubočepy zodat het makkelijker bereikbaar was.

Barrandov Terrassen en Max Urban
De bouw van de Barrandov-terrassen werd uitgevoerd op initiatief van de broers Václav en Miloš Havel in de jaren 1929-1930. Het was een van de belangrijkste gebouwen in de functionalistische architectuur in Praag en ontworpen door Max Urban (1882-1959), die ook het gebouw van de nabijgelegen filmstudio's en het algehele stedenbouwkundige ontwerp van de woonwijk Barrandov ontwierp. Urban was niet alleen architect, hij was ook cameraman en filmproducent. Zijn vrouw Anna Ondráková was een bekende filmster.

Praag_barrandov_terassen_in_praag_1930s_3.jpg
  Barrandov terrassen in de jaren 1930

Barrandov Terrassen in de jaren 1930
Max Urban liet zich inspireren door Cliff House, een restaurantpaviljoen op een rots boven de Stille Oceaan bij San Francisco. Urban gebruikte voor de Barrandov Terrassen nautische motieven: trapsgewijze terrassen, hellingtrappen, afgeronde hoeken en schuiframen. In de kelder van het gebouw was de keuken, op de begane grond het hoofdrestaurant, de bar, een grote balzaal en een terras. Op de eerste verdieping was nog een restaurant, een danszaal en een balkon. De toren had vier verdiepingen met kantoren en op de bovenste verdieping een overdekt terras.

Opvouw meubels
Het restaurantcomplex was uitgerust met functioneel meubilair van hoge kwaliteit, ontworpen door de Tsjechische architect en ontwerpster Hana Kučerová-Záveské. (Villa Sukova en het meubilair, in de wijk Baba zijn ook haar werk). Het grootste probleem was de winterstalling van 500 tuintafels en 3.000 tuinstoelen. Daarom werd een nieuwigheid ontworpen - metalen opvouwmeubels, die uiteindelijk zo succesvol bleken dat het bedrijf Gottwald in Brandýs nad Orlicí het ook voor andere tuinrestaurants begon te produceren.
Meer over funcionalisme en Baba.

Het zwembad
Het zwembad was het eerste wedstrijdbad in het voormalige Tsjechoslowakije. De tribunes boden plaats aan vierduizend toeschouwers voor zwem- en springwedstrijden. Naast het grote zwembad en de duiktoren had het complex ook een peuterbad, tennisbanen, een basketbal- en volleybalveld en een ligweide.

Praag_barrandov_terrassen_praag_in_in_2014_4.jpg   Barrandov Terrassen in 2014

Barrandov terrassen in de Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Nazi bezetting veranderde het complex van karakter. De gasten waren nu Duitse officieren en soldaten met hun Tsjechische minnaressen. De Barrandov-terrassen bevinden zich op een hoogte van 302 meter, voeg daarbij de 15 meter van de uitkijktoren en het resultaat is een strategisch punt dat daarom door de Wehrmacht gebruikt werd als observatiepost om luchtafweer te lokaliseren.

Na de oorlog keerde de glorie van de Barrandov Terrassen voor korte tijd terug, maar in 1948 werden ze genationaliseerd en een recreatiecentrum voor het proletariaat. Investeringen en onderhoud bleven uit en de gebouwen raakten verwaarloosd.

Barrandov Terrassen ooit weer open?
Er gloorde hoop na de Fluwelen Revolutie in 1989, toen het bedrijf in restitutie werd teruggegeven aan de familie Havel. Het Franse restaurant was tot 1994 in bedrijf maar drie jaar later werd het hele complex gesloten. Daklozen vonden hier hun heil, vandalen sloopten hele gedeeltes en namen meubilair mee. Het zwembad overwoekerde. Niemand bekommerde zich om het gebouw, totdat in samenwerking met monumentenzorg besloten werd het pand te restaureren en er een hotel van te maken.

Het nieuwe Barrandov Terrassen
De restauratie van het complex begon in 2016 en zou in 2020 klaar zijn maar deze deadline is niet gehaald.

Dit zijn de plannen:
* Op het kronkelige deel van het complex dat langs de rots loopt komt een hotel met accommodatie voor 200 gasten. Hier komen ook twee restaurants, een modern en het andere gemodelleerd naar het Franse restaurant uit de jaren dertig dat oorspronkelijk in het hoofdgebouw zat. Er komen twee nieuwe gebouwen naast het bestaande gebouw. De nachtclub Trilobit, die in 2001 volledig afbrandde, wordt niet herbouwd. In plaats daarvan komen er op deze plek luxe appartementen.
Praag_barrandov_terasy_praag_2022.jpg   Barrandov Terassen nog steeds niet klaar in 2022. (foto Verliefdoppraag.nl)

Mozaďek kunstwerk
Tussen het restaurantgebouw en het zwembad in de rotswand bevindt zich een mozaďek van Martin Sladký (1920-2015), waarop soldaten met geweren zijn afgebeeld. Het is een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de gevechten met de nazi-troepen. Tijdens de Praagse Opstand in mei 1945 werd ook gevochten voor het behoud van de Barrandov Studio's. Een aantal gebouwen raakten beschadigd en werden in brand gestoken, maar dat hield de lopende producties niet tegen. Het mozaiek werd in 1988 onthuld en is nu in zeer slechte staat. Een bronzen plaquette van bijna een halve ton met de namen van de gevallenen werd in 2005 gestolen. Hoewel het mozaiek geen officieel cultureel monument is, loopt het geen gevaar gesloopt te worden want het bevindt zich in de monumentenzone waartoe Barrandov behoort.

Praag_barrandov_terrassen_praag_in_2016_5.jpg
  Mozaik in 2014

Locatie en adres
De Barrandov terrasesn liggen op een rots in de wijk Barrandov – Hlubocepy, ten zuiden van het centrum van Praag.

Adres: Barrandovska 1, Praag

Openbaar vevoer
1. Met bus 105 vanaf Smichovske nadrazi naar de halte Terasy. Steek de verkeersweg over naar de Barrandovska straat. De ingang is vrijwel meteen aan de linkerkant. Het voordeel is dat je niet ver hoeft te lopen, het nadeel is dat deze bus maar drie keer per uur rijdt.

2. Met de tram: 12, 15, 20 naar de halte Geologicka. Je moet dan een behoorlijk stuk teruglopen uit de richting waarvan je kwam, over de Barrandovu-straat tot de Barrandovska straat aan de rechterkant.

Praag_barrandov_terrassen_in_praag__2016_8.jpg  
De Toegangsweg naar de parkeerplaats van Barrandov in 2016

Praag_Barrandov_zwembad_praag_1932_9.jpg   Barrandov op de rots en daaronder het zwembad in de jaren 1930

Praag_barrandov_terrassen_2016.jpg

  Barrandov Terrassen in 2016


Foto's Marianne Crone en Wiki Commons

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.