praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Kasteelwacht Praagse Burcht: soldaten in ceremonieel uniform

De hele dag staan soldaten in ceremonieel uniform op wacht bij alle poorten van de Praagse Burcht. Ze patrouilleren dag en nacht in het burchtcomplex en bewaken ook het werkpaleis van de Tsjechische president. Het aflossen van de wacht is elk uur op de eerste binnenplaats van de Burcht in Praag. De mooiste en indrukwekkendste ceremonie is om 12 uur 's middags. Het spektakel heeft een strakke choreografie en wordt begeleid door de militaire kapel.

Praag_kasteelwacht_zomer_uniform.jpg

Kasteelwacht en bewapening
De kasteelwachters staan als standbeelden op het terrein van de Praagse Burcht. Ze behoren tot een speciale eenheid van de strijdkrachten van TsjechiŽ en zijn getraind om elke situatie aan te pakken. Hun uniformen zijn niet alleen ceremonieel, maar zijn ook geschikt voor de taak en beschermend bij slecht weer. Ze zijn gewapend met moderne wapens: een dienstpistool en geweer en een persoonlijk verdedigingswapen. Andere bewapening is een ceremonieel geweer, een sluipschuttersgeweer en een machinegeweer.

Het uniform van de kasteelwacht
Je kunt een soldaat van de kasteelwacht herkennen aan zijn uniform. Het bevat historische emblemen, legionairknopen, epauletten versierd met lindebladeren en de aanduiding van de rang van de soldaat. De kasteelwacht beschikt over lichtblauwe zomeruniformen en donkerblauwe winteruniformen. Ook dragen ze witte handschoenen.

Praag_kasteelwacht_winteruniform.jpg

Nieuwe blauwe uniformen
Tijdens het communistisch regime droeg de kasteelwacht khaki-kleurige uniformen. Vaclav Havel, de eerste president van TsjechiŽ na de Fluwelen Revolutie, liet in 1990 een nieuw uniform ontwerpen.†Havel gaf de opdracht aan Theodor Pistek. Pistek ontwiep de kostuums voor de film Amadeus (1984), waarvoor hij een Academy Award voor beste kostuumontwerp won. Zijn ontwerp wordt nog steeds door kasteelwachters gedragen.

De uniformen wisselen met de seizoenen. Maar wat niet verandert is het ceremoniele geweer dat ze in de hand houden, de goudkleurige koppel rond hun middel en het Tsjechische wapenschild op hun pet.†In de zomermaanden zijn de wachters gekleed in een lichtblauw pak in blazerstijl met bijpassende pet. In de winter dragen ze donkerblauw met een grijze broek. Wanneer het vriest hebben ze een lange jas met bontkraag en een bontmuts.

Praag_kasteelwacht_winter_uniform.jpg

Op wacht staan
Op wacht staan is maar een klein onderdeel van het dagelijkse werk van de wachters. Ze staan om zes uur op en een dienst duurt vierentwintig uur. Per dag staan ze ťťn uur op wacht. De rest van de tijd brengen ze door in de kazerne, met driloefeningen, verdedigingstraining en schietoefeningen. Ze hebben uiteraard ook tijd om te eten en te rusten.

Bewakingstaken
Het 1e en 2e bataljon van de kasteelwacht bewaakt het buitengebied van de Burcht en ook andere gebouwen in en buiten Praag waar de president gebruik van maakt. Ze verzekeren ook de veiligheid van prominente gasten tijdens hun verblijf in TsjechiŽ.

De militaire kapel
Militaire muziek speelt een belangrijke rol bij militaire ceremoniŽle taken. Hun muziek is te horen tijdens benoemingen van generaals, toekenning van staatsonderscheidingen, benoeming van rechters en inhuldigingen. Het orkest organiseert ook benefietconcerten voor verschillende verenigingen en stichtingen.

Kasteelwacht organisatiestructuur
De kasteelwacht is een militaire eenheid met een totale sterkte van 653 personeelsleden, waaronder 81 onderofficieren, 75 senior onderofficieren, 377 junior onderofficieren, 77 ondersteunend personeel en 43 burgerpersoneel.

Hoge eisen
Een aspirant kasteelwachter heeft een afgeronde middelbare schoolopleiding, gevolgd door een psychologisch onderzoek. Ook moet voldaan worden aan fysieke voorwaarden. De lengte is tussen 1.78 en 1.88 meter en het gewicht moet overeenkomen met de lengte. Een kasteelwacht heeft geen zichtbare cosmetische defecten. Tatoeages en piercings of oorbellen zijn verboden. Vereist is kort haar en bakkenbaarden die reiken tot de helft van de oorlellen. Ze zijn in het bezit van een gezondheidsverklaring en mogen geen bril dragen. Verder moeten zij met het predicaat goed of uitstekend slagen voor het fysieke trainingsexamen.

Waar en wanneer kun je de kasteelwachters zien?
Ze staan op wacht bij alle ingangen van de Burcht van Praag. Ieder uur wordt de wacht afgelost. De grote ceremonie met militaire muziek vindt dagelijks plaats op de eerste binnenhof om 12.00 uur 's middags.

Lees verder:
Burcht van Praag: wat te zien en te wat te doen
St Vitus-kathedraal: museum en schatkamer
Gouden Straatje: kunstenaars, handwerkslieden en Kafka†

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.