praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praag

Worstenkraampjes zijn verleden tijd

De laatste worstenkraam op het Wenceslasplein werd in april 2020 verwijderd. Tot die tijd eindigde een avondje uit in Praag vaak bij een van deze kraampjes met een worstje geserveerd op een papieren bordje en een plastic bekertje bier. Op het menu stonden verschillende soorten worst, altijd geserveerd met brood, mosterd en soms zuurkool. Voor niet-worstliefhebbers was er gebakken kaas en andere snacks. Je at deze vette lekkernij staande aan een hoge tafel die je deelde met een tros hongerige toeristen. Op het hoogtepunt waren er zes van deze worstenkraampjes. Na de renovatie van het Wenceslasplein zijn ze allemaal verleden tijd.

Praag_worstenkraam_worst_praag.jpg

Het worstmenu
Het menu was eenvoudig: keuze uit verschillende soorten worst. De goedkoopste optie was knakworst, meestal vijf, in een broodje met mosterd en gebakken uitjes. Iets duurder was Praagse worst, rood van kleur en behoorlijk pittig. Beierse worst, een stuk brood, mosterd en zuurkool was bijna een maaltijd op zich. Verder was er ook kipschnitzel en gebakken kaas.

Nu de worstenkraampjes verdwenen zijn, wil dat niet zeggen dat je in Praag geen worst meer kunt eten. De meeste restaurants serveren ze en het voordeel is dat ze daar niet zo vettig zijn. Het nadeel is dat ze duurder zijn. De verkooppunten van het Wenceslasplein waren behoorlijk beroemd om hun lage prijzen.

Geen worstjes meer op het Wenceslasplein
De belangrijkste reden voor het verdwijnen van de worstenkraampjes was de herinrichting van het plein. Een andere reden was dat veel verkopers jarenlang de pacht niet op tijd betaalden. De gemeente Praag spande rechtszaken aan waarop schuldvordering volgde.

Verder genoten de verkopers de reputatie te weinig wisselgeld terug te geven. De meeste toeristen merkten dit niet eens omdat ze in een 'feestelijke' bui waren na het drinken van (te) veel bier. De kwaliteit van het eindproduct varieerde. De worsten waren soms gaar en soms niet, dat hing gedeeltelijk af van hoe veel mensen stonden te wachten. Het brood was vaak niet om over naar huis te schrijven. Het werd op een warmhoudplaat bewaard om te voorkomen dat ze oudbakken werden. Het resultaat was dat het brood en de broodjes een soort leerachtige structuur kregen en toch oudbakken waren.

Praag_worstenkraam_wenceslasplein_praag.jpg

Lange traditie
De worstenkraampjes kenden een lange traditie. Ze waren al in communistische dagen op het Wenceslasplein. De hoogtijdagen waren in de jaren negentig dat samenviel met de komst van steeds meer toeristen, toen er nog geen 24-uurs fastfoodrestaurants waren. Gelukkig zijn de worstjes niet verdwenen na de sluiting van de worstenkraampjes.

Praag_street_food_worsten.jpg

De worstenkraampjes zijn verdwenen maar op Wenceslasplein 4, naast de Lindtova passage is een snackbar die de traditionele worsten met mosterd verkoopt en ook street food zoals friet, maiskolven en pizza.

Je kunt nog steeds worstjes eten in de meeste buurtrestaurants, biertuin Riegrovy (alleen in de zomer geopend), Letna Biertuin, op kerst- en paasmarkten, op festivals en op heel veel andere plaatsen in Praag.

foto's marianne crone  

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.