praag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winter

Segway: hemel of hel?

Dat is leuk! Praag ontdekken op een Segway, zo'n grappig karretje op twee wielen. Zonder enige inspanning zoef je langs een groot aantal bezienswaardigheden in Praag; het Oudestadsplein, de John Lennon-muur en een rondje door de Joodse wijk, Josefov. Segway en voetgangers, gaat dat wel samen? Nog steeds kun je Praag op een Segway ontdekken, niet het centrum maar wel de buitenwijken en dat is zeker zo leuk!

Segway Tour in de buitenwijken
Een Segway tour een van de leuke sportieve dingen die je inPraag kunt doen. lekker erop uit trekken met je eigen vervoermiddel wel in een groepje. Je kunt je helemaal concentreren op je stuurkunst en de gids vertelt je in welke richting te gaan. De Segway-tour duurt van 90 minuten tot 3 uur en je verkent het minder bekende Praag zoals het Strahov stadion, Brevnov klooster en het Ladronka park. Leuk extra: gratis ophaal en terugbrengservice naar je hotel. Tijdens de tour wordt er goed voor je gezorgd: helm, regenjas, handschoenen in de winter en een flesje water zijn allemaal in de prijs inbegrepen. Een handig extra is de ophaal- en terugbrengservice naar je hotel. 

Boek hier een Segway tour met €14 korting

     
Praag_segway_1.jpg


Segway en voetgangers
De laatste paar jaar steeg het aantal ondernemers dat Segway tours aanbood in Praag. Overal in het centrum van de stad kwam je deze gemotoriseerde karretjes tegen. Segways en voetgangers vormen geen ideale combinatie. Na meerdere ongelukken en een stroom van klachten is het Segway verbod in Praag sinds 2016 een feit. De boete voor het rijden op een Segway in het verbodsgebied bedraagt CZK 2000, dat is 75 euro.

Wat is het probleem?
Verkeerstechnisch is de Segway geen auto en geen fiets en ze mogen daarom niet op de rijweg rijden. Ze vallen onder voetgangers en rijden dus over de stoep. En dát is nu juist het probleem. Onhandige toeristen balanceren op een 50 kilo-wegend gevaarte en zigzaggen door de wandelende menigte. Dit is vragen om ongelukken! 

Verboden inrijden
Het Kampa eiland, vlak naast de Karelsbrug, heeft verboden in te rijden verkeersborden voor Segways geplaatst. Het helpt wel want de Segway tours slaan nu Kampa eiland over. Ook in Vysehrad is een niet-inrijden bord neergezet. 

Praag_segway_in_praag.JPG

Segways rijden nog steeds op de stoep
Statistieken over Segway gerelateerde ongelukken zijn moeilijk te krijgen. De burgemeester van Praag liet wel weten dat er tientallen ongelukken met Segways zijn. Het Ministerie van Verkeer heeft uiteindelijk niet ingestemd met een totaal verbod van Segways op de trottoirs omdat dit verlies zou betekenen voor de Segway firma's. Bovendien was het plaatsen van speciale verkeersborden te duur voor Praag.

De oplossing
Wanneer de Segway onder dezelfde categorie valt als fietsen en auto's, zou dit een oplossing kunnen zijn. Het Ministerie van Verkeer maakt geen haast met de zaak. 

Nieuwe Segway verkeersregels vanaf 15 augustus 2016
Segways mogen niet langer gebruik maken van de trottoirs in het historisch centrum van Praag en sommige aangrenzende delen van de stad. De trottoirs zijn te smal om zowel voetgangers als Segwayberijders toe te laten. Dit is goed nieuws want nu zijn de trottoirs weer uitsluitend voor voetgangers. Klik op de Segway map om te zien waar de Segway niet meer welkom is op de stoep.


Praag_Segway_2.JPG
                                                         Verkeersbord op het Kampa eiland

Pozor, chovejte se k sobe - let op, heb begrip voor elkaar
Jen Zarizeni Segway - verboden voor voetgangers op Segway 

Segways verboden in het centrum van Praag
Een Segway tour door Praag was zo leuk! Vanaf augustus 2016 is er een nieuwe wetgeving die het gebruik van Segways op de stoep, op de rijweg en op fietspaden in het historisch centrum van Praag niet langer toestaat. De Segway was al verboden op de Karelsbrug maar nu is dit karretje ook niet meer welkom in de wijken Male Strana, Stare Mesto, Hradcany, in delen van Nove Mesto en op de Letnaheuvel; precies de wijken waar de bezienswaardigheden van Praag te vinden zijn.

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.