praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praag

Solidarity wijk in Strasnice - Praag 10

Praag telt 1.3 miljoen inwoners. Waar wonen al deze mensen? Niet in Stare Mesto, niet in Nove Mesto en ook niet in Mala Strana: de drie meest bezochte wijken door toeristen. Ze wonen in de buitenwijken in torenflats die de laatste tijd fleurig opgeverfd zijn en er bijna gezellig uitzien. Pragenaars die in Praag 10, het district Strasnice en in het bijzonder in de buurt Solidarity wonen, hebben geluk. Hier vind je geen hoge flats maar rijtjeshuizen van twee verdiepingen, heel bijzonder in Praag. 

Praag_strasnisce-praag-10.jpg

Bij de bouw van de huizen in de Solidarity woonwijk in Praag 10 zijn voor het eerst prefab-elementen gebruikt. Later nam deze bouwmethode een hoge vlucht en werden veel woningen in Tjecho-Slowakije naar dit voorbeeld gebouwd.

Solidarity wijk in Praag 10
De wijk Solidarity werd gebouwd tussen 1947 en 1951 en was de eerste grote naoorlogse woningbouw in Praag. Zes woningcorporaties, zes industriële bedrijven en staatsbedrijven waren de opdrachtgevers. Frantisek Jech was de uitvoerende architect. Hij had veel ervaring met het vooroorlogse functionalisme en was een voorvechter van eenvoudige efficiënte huisvesting voor iedereen, een concept dat uitstekend paste in het communistisch denken.

Gemeenschappelijke voorzieningen werden ondergebracht in een apart gebouw, direct verbonden met de wooneenheden. Er waren twee soorten huizen: flatgebouwen met drie verdiepingen en rijtjeshuizen van twee verdiepingen. Achter de rijtjeshuizen ligt een gemeenschappelijke tuin voor de hele rij huizen. Aan de voorkant heeft ieder huis een klein tuintje. De zitkamer kijkt uit op de gemeenschappelijke tuin maar deze kamer heeft geen deur die toegang tot de tuin geeft, er was alleen een raam.

Praag_doorsnee_appartement.jpg

Plattegrond van een rijtjeshuis in de wijk Solidarity

De voordeur is tussen de keuken en het toilet. De piepkleine badkamer is op de begane grond en heeft dezelfde lengte als het bad. In de komora, bergruimte, op de eerste verdieping is een zolderluik dat uitkomt op de zolder. De woonkamer heeft ramen en geen openslaande deuren. De tuin achter alle huizen langs is gemeenschappelijk.

In deze huizen wonen nu vooral jonge gezinnen. Het eerste wat vrijwel ieder nieuwe huizenbezitter doet, is een rigoreuze verbouwing. De badkamer wordt naar de bergruimte op de eerste verdieping geplaatst. De oude badkamer wordt bij de keuken getrokken, vaak als open keuken met de woonkamer. Er komt een nieuwe vaste trap naar de zolderverdieping die verrassend ruim is. In de woonkamer worden openslaande of schuifdeuren geplaatst. Alle ramen krijgen dubbele beglazing, de muren en het dak worden geisoleerd.

Terasa = balkon
Loznice = slaapkamer
Komora = bergruimte
Obytny pokoj = woonkamer
Lazen = badkamer
Kuch = keuken
Spiz = voorraadkast

Praag_communistische_architectuur.jpg

Solidarity buurt: gezellig en geliefd
Het oorspronkelijke idee was dat de wijk in alle behoeften voorzag zodat de bewoners alles bij de hand hadden. In de wijk was een school, een apotheek, winkels, een dokterspost en kliniek en een theater met een cafe en restaurant. De bewoners van de wijk kwamen bij elkaar in het theatercafe en restaurant. In het theater werden door buurtbewoners voorstellingen gegeven. Nu is de Solidarity wijk een geliefde plaats om te wonen, betaalbaar en kleinschalig en stukken beter dan de hoge torenflats aan de rand van Praag. 

Locatie
De Solidarity buurt ligt tussen de straten Cernokostelecka, Detska, Uvalska and v Olsinach. Metro lijn A naar station Strasnicka
Tram 3, 7, 13 naar de halte Zborov–Strasnicke divadlo

Klik hier voor meer foto's (onderaan artikel)

Wanneer je een kijkje in deze wijk wilt nemen, volg dan de wandeling door 'de ideale Communistische woonwijk'.  

foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.