praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Uit het raam kieperen als executie

Defenestratie - iemand uit het raam kieperen bij wijze van executie was heel normaal in het vijftiende-eeuwse Praag.

De eerste defenestratie, uit het raam gooien, vond plaats in 1419 toen zeven leden van het stadsbestuur uit het raam van het stadhuis aan het Karelsplein werden gegooid. Aanhangers van Jan Hus, drongen aan op vrijlating van enkele Hussieten. Het stadbestuur weigerde en toen een anti-hussiet een steen in de menigte gooide,† bestormde de Hus-aanhangers het stadhuis en smeten de leden van het stadsbestuur uit het raam. Dit was de directe aanleiding van de Hussietenoorlogen waarin de Rooms-Duitse keizer tezamen met de rooms-katholiek kerk militaire acties tegen de Hussieten ondernam.

Praag_defenestratie-1.jpg
† † † † † † † † † † † † † † † † †Defenestratie van 1618 - Vaclav von Brozik (1851-1901)

In 1618 was er opnieuw een defenestratie. Deze keer bestormde een meute edelen de Praagse burcht om korte metten te maken met twee gehate bestuurders en hun secretaris door ze uit het raam van de Vladislavzaal te gooien. De mannen bleven ongedeerd omdat ze terechtkwamen op een mesthoop. Twee jaar later na de Habsburgse overwinning op de protestanten bij Bila Hora werden de edelen berecht en opgehangen.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.