karelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winter

Communistische pracht en praal

Hotel Praha was een van de uitspattingen van het vroegere communistische regime in Praag.†Boven op een heuvel in de wijk Dejvice en omgeven door prachtig aangelegde tuinen prijkte het Hotel Praha, een herinnering aan het communistisch verleden van TsjechiŽ.†Hotel Praha was ooit de trots van het communistische regime en de Tsjechoslowaakse regering. Buitenlandse delegaties en hooggeplaatste partijleden schudden elkaar hier de hand. Het was een showcase van het Tsjechoslowaakse Communisme. Na de val van het Communisme ging het bergafwaarts met het hotel: te duur, te groot en volgens sommigen te lelijk. Het werd afgebroken in 2014 en er is nog geen nieuw bestemmingsplan.


Praag_hotel-praha-facade.jpg

Communistische pracht en praal
Hotel Praha, gebouwd tussen de jaren 1975 en 1981, druipt van wat beschouwd werd als goede smaak in communistische dagen. Magnifieke rondingen, roestvrij stalen ornamenten, glanzend marmer en royale openbare ruimtes met grandioze trappen zijn op en top pracht en praal.

Toen het hotel in 1981 opende , was het het modernste en meest luxueuze hotel in Praag. De Communistische Partij van het voormalige Tsjechoslowakije fÍteerde hier bevriende hoogwaardigheidsbekleders zoals Nicolae Ceausecu, Erik Honecker, Eduard Shevardnadze. Yasser Arafat en Muammar Gaddafi. Na de val van het regime in 1989 verbleven hier Hollywoodsterren zoals Tom Cruise en Nicole Kidman. †

Praag_hotel-praha-stairs.jpg

Postmodernisme en brutalisme
Het gebouw was een typisch voorbeeld van postmodernisme met elementen van laat brutalisme. Postmodernisme staat voor robuuste, massieve gebouwen van beton en uniforme glaswanden. Overal ter wereld zijn ze te vinden, want vanwege de eenvoudige architectuur waren ze snel te bouwen. Bij de bouw van Hotel Praha werden de best beschikbare technologieŽn en materialen gebruikt. Het interieur, de kroonluchters, de meubels en de keramische tegels werden ontworpen door gerenommeerde kunstenaars. De bouw begon in 1975 en in 1981 was de opening. Tot november 1989 gebruikte de Communistische partij het hotel als top accommodatie voor gasten. Na de Fluwelen Revolutie kreeg Hotel Praha een nieuwe eigenaar en werd het een vijfsterren hotel.

Niet langer rendabel in de 21e eeuw
De onderhoudskosten van dit zeer opvallende hotel waren niet meer op te brengen, vooral ook omdat de hotelmarkt in Praag vrijwel verzadigd is. Daarom stond het hotel op de nominatie om afgebroken te worden en plaats te maken voor appartementen of een exclusieve school. Er brak een publiek debat los; moet het gebouw behouden blijven of niet. Voorstanders van behoud hoopten dat het Ministerie van Cultuur Hotel Praha tot cultuurmonument zou maken, omdat de architectuur geheel verschilt van de saaie blokkendoosarchitectuur van zoveel andere gebouwen uit de communistische tijd. Helaas is de strijd verloren en Hotel Praha is afgebroken, slechts de foto's resteren.†


Praag_hotel-praha-terrace.jpg

Korte levensduur
Hotel Praha was slechts een korte levensduur beschoren. Na iets meer dan dertig jaar werd het hotel gesloten en gekocht door Petr Kellner, nummer 160 op de Forbes ranglijst van miljonairs. Tussen januari en juni 2014 werd het hotel afgebroken. Kellner wilde op de plaats van het hotel ťťn van zijn privť-scholen bouwen; een Open Gate School onderwijs met het accent op zelfwerkzaamheid en persoonlijke ontwikkeling. Maar, volgens sommigen, was de ware reden dat zijn luxe villa na 5 uur 's middags in de schaduw van Hotel Praha stond.†In 2021 is Petr Kellner omgekomen in een helicopter crash tijdens een skivakantie in Alaska.


Praag_praha_demolition.jpg

Het voormalige Hotel Praha
Tot op heden is er geen school gebouwd en is het voormalige Hotel Praha een door hekken omgeven terrein waar het onkruid welig tiert.†De benodigde vergunningen voor een school werden niet verstrekt omdat de onderwijsstructuur van een Open Gate School indruist tegen de kabinetsstrategie voor de ontwikkeling van het secundair onderwijs in TsjechiŽ. Op het terrein zou een publiek toegankelijke buitengalerij met sculpturen van de Britse beeldhouwer Tony Gragg en een speeltuin moeten komen. Op de levering van de laatste sculpturen wordt nog gewacht. Het project is nog niet gerealiseerd.

Waarom is Hotel Praha afgebroken?
Architectuurhistorici waren van mening dat dit gebouw architectonisch niet paste in de Hanspaulka wijk in het Dejvice district van Praag. Het gebouw maakt de indruk om ontworpen te zijn voor een plaats op het strand, misschien ergens in de Krim. Een verder bezwaar was dat het gebouw de vorm had van een vesting opgetrokken uit bewapend beton en misschien bedoeld was als (atoom)schuilplaats in geval van oorlog. Volgens experts was een grote verbouwing niet mogelijk vanwege te hoge kosten.

Adres
Voormalige†Hotel Praha†
Susicka straat
Praag 6, Dejvice

Openbaar vervoer†
Metro: station Dejvicka
Tram: 8, 18, 20, 26

Foto's Marianne Crone

Kijk hier voor nog meer foto's (onderaan het artikel)†

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.