praag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Jan Zizka zit fier te paard

De Hussietenleider Jan Žižka als gedenkteken – met een gewicht van 16,5 ton en negen meter hoog het grootste standbeeld van Praag. Dit gigantische ruiterstandbeeld staat voor een pompeus gebouw dat gebruikt werd als mausoleum voor Klement Gottwald, de eerste communistische leider van het voormalige Tsechoslowakije. Zijn gebalsemd lichaam lag hier opgebaard tot 1953. Dit mausoleum is nu het nationaal monument, een historisch museum.

Hussietenleider
Hoog te paard kijkt Jan Žižka van zijn bolwerk, de Vitkovheuvel, naar beneden en overziet de wijk Žižkov in Praag die naar hem vernoemd is. De Hussieten, een protestantse beweging, vonden hun inspiratie in Jan Hus. Zij streefden zowel religieuze als maatschappelijke hervormingen na. De eenogige Žižka was een van de belangrijkste generaals die veel overwinningen behaalde op de kruisvaarders die naar het ketterse Bohemen waren gezonden. Žižka's taktiek van oorlogvoeren was ongeëvenaard en hij versloeg de geharnaste kruisridders met zijn onervaren en licht bewapende leger van Hussieten met gemak.
 Praag_Zizkov.jpg
Het ruiterstandbeeld
De beeldhouwer van dit gigantische ruiterstandbeeld is de Tsjech Bohumil Kafka, die sterk beďnvloed werd door de werken van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin. In 1930 begon Kafka met het maken van het beeld maar het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog legde het werk stil. Gips-afgietsels werden verborgen zodat de Gestapo ze niet zouden vernielen. Bohumil Kafka heeft zijn werk nooit voltooid gezien; hij stierf in 1942. Uiteindelijk werd het ruiterstandbeeld van Jan Žižka in 1950 onthuld.

De wijk Žižkov
De Praagse wijk Žižkov was vroeger een arbeiderswijk maar is nu in trek bij jonge stellen en een zeer geliefde, trendy wijk waar de huizenprijzen iets minder hoog zijn dan in de andere districten van Praag. In deze wijk vind je Palác Akropolis een cultureel centrum waar grootheden als Apollo 440, Natacha Atlas, Boban Markovic Orkestar en de The Strokes optreden. Ook de Žižkov televisietoren met omhoog klimmende reuzenbaby's staat in deze wijk.

Adres 
Vitkovheuvel
U Pamatniku 1900
Praag 3

Openbaar vervoer
Tram 1, 9, 11 tot de halte Ohrada

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.