karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winter

Vaclav Havel, dissident, schrijver en president

De luchthaven van Praag heet Vaclav Havel International Airport. Wie was Vaclav Havel?

Praag_vaclav-havel[1].jpgRuzyne Airport Praag heet sinds 5 oktober 2012 Vaclav Havel Airport. De international luchthaven van Praag is vernoemd naar de voormalige president Vaclav Havel en werd geopend op de dag dat Havel 76 jaar zou zijn geworden.

Vaclav Havel was een van de grondleggers van Charta 77, een beweging die de wees op schendingen van de mensenrechten in het toenmalige Tsjechoslowakije. In 1989, was hij een van de initiatiefnemers van het Burgerforum dat resulterde in de Fluwelen Revolutie. De missie van dit burgerforum was het omverwerpen van het Communistische regime. Hij werd gekozen als eerste president van na de invoering van democratie.

Vaclav Havel was niet alleen politicus maar ook toneel- en romanschrijver en essayist. Zijn essays geschreven tijdens het communistische regime, leidden vaak tot gevangenisstraffen. De brieven die hij in deze periode aan zijn vrouw schreef zijn uitgegeven als Brieven aan Olga.

De nieuwe naam van Praag Airport is een homage aan de eerste president van Tsjechie. De naam is zeer toepasselijk omdat Vaclav Havel reizen naar het buitenland mogelijk maakte.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.