praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praag

Hertog Wenceslas van Bohemen

Op het Wenceslas plein in het centrum van Praag staat een groot ruiterstandbeeld van de Heilige Wenceslas. Wie was deze man?

Praag_wenceslas-praag.jpgWenceslas, of Vaclav in het Tsjechisch, was Hertog van Bohemen en een van de eerste prinsen van de Premysliden dynastie. In de tiende eeuw bracht hij zijn graafschap onder de bescherming van Henderik de Vogelaar van Duitsland.

Tijdens zijn bewind nodigde Wenceslas Duitse misionarissen uit om naar Bohemen te komen om†het Christendom te verspreiden. Zijn heidense broer, Boleslav, was het hier niet mee eens en vermoordde Wenceslas in koelen bloede. Het vermoeden bestaat dat Boleslav de innige samenwerking met de Duitse heerser afkeurde en niet zo zeer het verspreiden van Gods woord.

Enkele jaren na de moord moest Boleslav zich onderwerpen aan Otto de Grote en toezien hoe Bohemen deel werd van het Romeinse rijk. Boleslav liet het lichaam van zijn broer in stukken hakken en begraven op de plaats van de moord. Later, kreeg hij berouw over zijn misdaad, deed boete en gaf opdracht om de relieken van zijn broer over te brengen naar de Sint-Vituskathedraal.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.