praag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Nepomuk, schutspatroon van Bohemen

Op de Karelsbrug, maar ook op andere plaatsen in Praag vind je standbeelden van Nepomuk. Maar wie is deze heilige die in de zestiende eeuw leefde?

Praag_karelsbrug-nepomuk.jpgJohannes Nepomucenus, Johannes van Nepomuk en in het Tsjechisch Jan Nepomucký was de biechtvader van Koning Wenceslas IV en diens vrouw. Toen Wenceslas wilde weten wat zijn vrouw tijdens de biecht aan Nepomuk had toevertrouwd, beriep de priester zich op het biechtgeheim.

Wenceslas was des duivels, folterde de priester en wierp hem met geboeide handen en voeten in de Moldau. Boven het water van de rivier verschenen lichtende stralen. Het lichaam van Nepomuk bleef drijven en vijf sterren verschenen als aureool om zijn hoofd.

Op de Karelsbrug staat het standbeeld van Jan Nepomuk met een kruis in zijn armen, een teken van martelaarschap. De priester kreeg een plechtige begrafenis en ligt nu in een tombe in de St.-Vituskathedraal.

Nepomuk werd heilig verklaard en is de beschermheilige van Bohemen. Op veel bruggen staat zijn beeltenis. Zo ook op de Karelsbrug in Praag. Het oorspronkelijke beeld dateerde uit eind zeventiende eeuw. Het huidige beeld is een replica. Het staat ongeveer halverwege de brug en is het enige beeld met sterren rond het hoofd. Volgens de overlevering gaat ieder wens in vervulling bij het aanraken van zijn beeltenis.

Gezien deze geschiedenis, is het niet verwonderlijk dat de heilige Nepomuk de schutspatroon van Bohemen is en de beschermheilige tegen verdrinking, laster en valse aanklacht.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.