praag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Reconstructie van Operation Anthropoid

Deze fotoserie toont de plaats en de opeenvolgende gebeurenissen tijdens de aanslag op Heydrich, een van de initiatiefnemers van de Holocaust. Jozef Gabcik en Jan Kubis waren de twee Tsjechische officieren die de daad verrichtten. Je ziet de weg en de tramlijn van Kobylisy naar Liben. De halte van lijn 3 en 14 ligt net boven de bocht. Kort na half twaalf op 27 mei 1942 nam Gabcik zijn positie aan de rand van het trottoir in. Hij had een gebruiksklaar machinegeweer verborgen onder zijn jas. Kubis ging achter de betonnen elektriciteitspalen staan.

De Mercedes met Heydrich naderde de bocht en de chauffeur Johannnes Klein zag tram nummer 3 op hem afkomen. Om een botsing te voorkomen moest hij scherp naar rechts uitwijken. Gabcik gooide zijn jas weg, zijn doelwit was op nog geen meter afstand van hem, haalde de trekker over, maar de kogel stokte. Zijn wapen liet hem in de steek. Op dat moment zag Klein aan de rechterkant van de stoep een man met een machinegeweer staan en riep: 'kijk uit, moordenaar'. Heydrich antwoordde echter met het bevel: 'Stop, stop onmiddellijk'. Op dat moment maakte Klein een fatale fout. Hij had het bevel van Heydrich moeten negeren, gas geven en onmiddellijk wegrijden. In plaats daarvan remde hij krachtig. Kubis met een geoefende beweging gooide de onstoken granaat en raakte Heydrich die acht dagen later aan zijn verwondingen overleed.Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.