praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Stadswandeling met gids langs Art Nouveau-gebouwen

Als je door Praag loopt, ontdek je al gauw een overvloed aan gebouwen met art nouveau-details. De beste voorbeelden hiervan bevinden zich in het centrum van Praag en op loopafstand van elkaar. Bijna alle gebouwen in Praag zijn ongeschonden omdat de stad nauwelijks oorlogsschade heeft geleden in de Tweede Wereldoorlog. Daarom vind je er een groot aantal gebouwen met art nouveau-versieringen.

Praag_art_nouveau_hotel_evropa_praag.jpg

Jugenstil of Art Nouveau?
Jugendstil is de Duitse term en Art Nouveau is de Franse term voor een vorm van architectuur die begon aan het einde van de negentiende eeuw tot duurde het begin van de twintigste eeuw. Deze stijl wordt gekenmerkt door plantenmotieven, zoals bloemen, bladeren en stengels, en er wordt veel gebruik gemaakt van decoratief smeedwerk en glas-in-lood. De stijl is uitbundig, sierlijk en asymmetrisch. Wanneer je door Praag wandelt, is het onmogelijk om geen Art Nouveau-versieringen te zien.

Art Nouveau-rondleiding met gids
Deze begeleide wandeling is crème de la crème voor Art Nouveau-liefhebbers. Je gids is een historicus die je alles vertelt over de kenmerken van de Art Nouveau en je zal wijzen op veel details die niet voor de hand liggen en gemakkelijk over het hoofd kunnen worden gezien door het ongetrainde oog. De tour omvat ook kubistische architectuur.

Boek hier een stadswandeling met gids van 3 uur langs Art Nouveau en kubistische architectuur

Stadswandeling met gids Art Nouveau en Kubisme

Boek hier een stadswandeling met gids van 2 uur met gids langs Art Nouveau gebouwen

Stadswandeling met gids langs Art Nouveau gebouwen

Obecni Dum (Gemeentehuis) de Art Nouveau topattractie
De architectuur van het Obecni Dum of het gemeentehuis aan het Republiky plein is de crème de la crème voor iedere Art Nouvealiefhebber. De opvallende hoofdentree is rijkelijk versierd met een glas-in-lood baldakijn en elegante smeedijzeren elementen en een indrukwekkend mozaïek getiteld Hommage aan Praag. De sculpturen die het mozaïek flankeren zijn allegorieën en stellen voor de Vernedering en de Wedergeboorte van de Tsjechische natie.

Er zijn drie manieren om de pracht van dit gebouw te zien.
1. Ga naar een klassiek concert in de Smetana-zaal, de thuisbasis van het Tsjechisch Nationaal Symfonieorkest
2. Ga mee met een rondleiding door het gebouw en bewonder de glas-in-loodramen en sierlijke decoraties
3. De beste manier om al deze pracht in u op te nemen is waarschijnlijk door Pilsner Urquel te proeven in de bierhal van het gemeentehuis, of een cappuccino te drinken in café Kavarna Obecni Dum.

Praag_obecni_dum_2.jpg

Hotel Evropa op het Wenceslasplein
Wanneer je over het Wenceslasplein loopt, dan zijn de aandachtstrekkers het Grand Hotel Evropa en het slanke buurhotel Hotel Meran. De rijkversierde gevels glanzen en schitteren in de zon. Hotel Evropa is van naam veranderd en heet nu Hotel W, de buitenkant is nog steeds hetzelfde maar het interieur heeft een metamorfose ondergaan.

Narodni Trida 7 en 9
Narodni Trida is een drukke straat die naar de Moldau leidt. Kijk omhoog bij straatnummer 7 en 9, of beter nog, steek de weg over voor een compleet zicht op twee prachtige Art Nouveau-gebouwen. Het gebouw aan uw linkerhand is de Praha Assurance. De gevel is verfraaid met sprookjesachtige motieven en aangevuld met beelden van elegante vrouwen. Onder de kroonlijst staat de naam PRAHA (Praag), waarbij elke letter de vorm heeft van een klein raampje. Het huis rechts is Topic House, versierd met bloemenkransen en slingers.

Praag_art_nouveau_praha_praag.jpg

Mucha-Museum
Als Art Nouveau-liefhebber kun je Praag niet verlaten zonder het Alphons Mucha Museum te bezoeken. Mucha, een Tsjechische schilder en decoratiekunstenaar, stond bekend om zijn posters die reclame maakten voor theaterproducties. Zijn bekendste werk is een reclame-affiche voor het toneelstuk Gismonda waarin de Franse actrice Sarah Bernardt de hoofdrol speelde. Het museum toont ook grafisch werk zoals bankbiljetten en postzegels en verder ook sieraden en serviesgoed.

Mucha en het Slavisch Epos
Mucha's meesterwerk, het Slavisch Epos, twintig meer dan levensgrote doeken die de geschiedenis van het Slavische volk uitbeelden, is tot 2026 lte zien in het kasteel in Moravský Krumlov in Zuid-Moravië. In 1928 schonk Mucha dit meesterwerk aan de stad Praag op voorwaarde dat er een speciaal paviljoen zou worden gebouwd. Maar dit is nog niet gebeurd.

Mucha tentoonstelling
Je hoeft niet naar Moravský Krumlov, want je kunt de werken van Mucha zien op de iMucha-tentoonstelling in het Obecni Dum (gemeentehuis) aan de nam Republiky in Praag. State-of-art technologie brengt zijn werken, waaronder het Slavische Epos, tot leven.

Tip: Boek je tickets van te voren want deze tentoonstelling is erg populair

Boek hier je tickets voor de iMuch tentoonstelling

foto's Marianne Crone
 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.