praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

City walk moord op Heydrich en operation anthropoid

Tijdens een drie uur durende city walk hoor je het verhaal van Operation Anthropoid en de beslissende rol die Tsjechoslowakije speelde in de Tweede Wereldoorlog. De wandeling brengt je naar het gebouw van het Gestapo hoofdkwartier, waar Reinhard Heydrich de baas was, langs gedenkstenen voor verzetsstrijders en waar zij ondergedoken zaten. De wandeling eindigt bij de de kerk van St. Cyrillus en Methodius in de wijk Nove Mesto waar een gevecht plaats vond tussen de parachutisten, die de moord op Heydrich hadden uitgevoerd, en de Nazi's. In de crypte is een klein museum gewijd aan de parachutisten die zo'n grote rol speelden tijdend operation Anthropoid.

Praag_Operation_Anthropoid_kubis_gabcik.jpg

Praktische gegevens van de city walk Operation anthropoid

Duur: 3 uur
Taal: Engels
Annulering: gratis 24 uur van te voren
Trefpunt: Tynska 7, vlak achter de Tynkerk op het Oudestadsplein.

Bezoek aan de St. Cyrillus en Methodius-kerk en het museum in de crypte.

Wandeling met een gids die vertelt over de rol van Tsjechoslowakije in de Tweede Wereldoorlog, over de eerste dagen van de oorlog, de studentenopstand en het verzet.

Boek hier de World War II en Operation Anthropoid walking tour

Operation Anthropoid
Operation Anthropoid was de moordaanslag op Reinhard Heydrich, Reichsprotektor van het Protectoraat Bohemen en MoraviŽ. Hij was een van de hoofdverantwoordelijken van de Holocaust en had bijdragen geleverd voor de Kristallnacht in 1938. Heydrich liet verzetsstrijders executeren en deporteren om zo een einde te maken aan het Tsjechoslowaakse verzet.

Moordaanslag op Heydrich
Op 27 mei 1942 wachtten Josef Gabcik en Jan Kubis bij een bocht in de weg in de wijk Liben in Praag op de auto waar Heydrich in zat. Elke ochtend werd hij in een auto met prive-chauffeur naar zijn werk gereden. Gabcik richtte zijn wapen op Heydrich die naast de chauffeur zat, maar het weigerde. Ga mee met de city walk om het hele verhaal te horen of lees hier verder.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.