praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praag

Hop-on hop-off tram, hoogtepunten Praag met historische tram 42

De Hop-on Hop-off tram in Praag is veel leuker dan de Hop-on Hop-off bus. Zeker voor tramliefhebbers want alle trams op deze route zijn historische modellen en hebben ooit in Praag gereden. Het principe is hetzelfde als van de hop-on hop-off bus. Je koopt een kaartje dat 24 uur geldig is en je kunt zo vaak als je wilt opstappen en weer uitstappen, de hele dag lang. Het begin en eindpunt is bij de Burcht van Praag. De tram rijdt een (behoorlijk) groot rondje door het centrum van Praag en alle haltes zijn in de buurt van bezienswaardigheden.

Praag_historische_tram_praag.jpg

Hop-on hop-off tramkaartjes

Gewone DDP (openbaar vervoer Praag) kaartjes zijn niet geldig op deze route. Het beste is om een kaartje online te kopen.

Koop hier kaartje(s) voor de hop-on hop-off tram

Hoe werkt de hop-on hop-off tram?
* Kaartjes zijn 24 uur geldig
* De route duurt 55 minuten
* Bij elke halte kun je in- en uitstappen
* De tram rijdt iedere 40 minuten

Hop-on hop-off tramhaltes
Dlabačov – Pohořelec – Brusnice – Praagse Burcht – Koninklijke tuin – Malostranská – Právnická fakulta – Čechův brug – Dlouhá straat – Náměstí Republiky – Masarykovo station – Jindřišská straat – Wenceslasplein – Vodičkova straat– Lazarská straat– Národní straat – Nationaal theater – Újezd – Hellichova – Malostranské náměstí – Malostranská – Koninklijke tuin – Praagse Burcht – Brusnice – Pohořelec – Dlabačov

Welke historische trams?
Iedere tram in Praag heeft een serienummer. Hoe lager het nummer hoe ouder de tram. Op de hop-on hop-off route rijden de volgende trams:

Tram 240 en 351
De oudste trams die tot 1918 reden in Praag. De tram werd toen ook als sneeuwruimer en dienstwagen gebruikt.

Tram 2172
Deze tram reed ten tijde van de Eerste Republiek. Technisch snufje was het dubbelas-systeem

Tram 5002
Deze T1-tram gemaakt door Tatra en geďnspireerd op het Amerikaanse tramontwerp uit de jaren 1950. Er zijn slechts twee van deze trams in Praag.

Tram 6102
De oudste nog bewaarde T3 tram. De T3 reed in alle steden met tram in het voormalige Tsjechoslowakije. In Praag reden er meer dan 1.000 van deze tramstellen. De T3 rijdt nog steeds maar wel in een gemoderniseerde versie. Deze trams reden en rijden niet alleen in Praag maar ook in veel landen van het voormalige oostblok.

Tram 7000
Hoewel in de ČKD Tatra fabriek in Praag gebouwd, reed de gelede Tatra K2 nooit in Praag vanwege de hoogteverschillen in de stad. De tram reed wel in Ostrava en Brno in Tsjechië en in Bratislava in Slowakije. Ook was deze tram populair in het voormalige Joegoslavië en Sovjet-Unie.

foto Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.