praag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Communisme en atoombunker rondleiding

De rondleding door de atoombunker uit de communistische tijd geeft een kijk op het leven in Praag tijdens de Koude Oorlog. Praag staat vol prachtige oude gebouwen die vertellen over een rijk verleden. Maar er is ook een donkere periode in de geschiedenis van de stad; de communistische periode. Van 1948 tot 1989 was Tsjechië (en Slovakije) een satellietstaat van de Sovjet-Unie. Een periode waaraan de Tsjechen niet graag herinnerd worden. Wanneer je de meeste hotspots van Praag hebt gezien, is het misschien tijd om wat meer te weten te komen over deze donkere bladzijde uit de geschiedenis. Talloze gebouwen en monumenten herinneren aan de sovjet tijd die eindigde met de Fluwelen Revolutie in 1989.

Tip: Ga mee op de rondleiding 'Communisme en atoombunker'

Boek hier je ticket voor de bunkerrondleiding

Deze rondleiding is in een kleine groep, de maximale groepsgrootte is 10 personen. De gids vertelt uit de eerste hand over het leven achter het IJzeren Gordijn, over de duistere geschiedenis en hoe in 1945 het Russische Rode Leger de stad bevrijdde van de nazibezetting maar dat was geen vooruitgang. De gids neemt je mee naar historisch belangrijke plekken in de Praag zoals het Jan Pallach Monument. Op 19 januari 1969 stak hij zichzelf in brand uit protest tegen de Sovjet invasie. Halverwege de rondleiding is een pauze ingelast. Je gaat naar een typisch Tsjechische kroeg voor een biertje en een snack. Sla het biertje over en neem Kofola voor het 'communistische' gevoel. Kofola is imitatie Coca-Cola, populair in communistische dagen omdat de echte Coca-Cola alleen in speciale winkels verkrijgbaar was en ook heel duur was. Kofola is nog steeds zeer geliefd.

Atoombunker in Praag
Het hoogtepunt van de rondleiding is een bezoek aan een atoombunker gebouwd als bescherming tegen een nucleaire aanval vanuit het kapitalistische westen tegen het communistische oosten. De gids vertelt je alle ins en outs over de bunker. Hoe er verse lucht binnen kwam, hoe ze hun gasmasker moesten opzetten en hoe te overleven.

Museum van Communisme
Breng ten slotte een bezoek aan het Museum voor Communisme (met korting). Je krijgt hier een indruk van het dagelijkse leven tijdens het Sovjet regime. Het museum heeft drie thema's: de droom, de werkelijkheid en de nachtmerrie. Heel indrukwekkend is de documentaire Tijd van stilte, tijd van schaamte, tijd van hoop die het leven in Praag laat zien vanaf de Praagse lente in 1968 tot de Fluwelen Revolutie in 1989.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.