praag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

LGTB Praag: gay-vriendelijke bars en clubs

LGTBIQ Praag heeft zijn reputatie als homohoofdstad van Oost-Europa verdiend. De Tsjechische samenleving staat tolerant tegenover LGTBIQ. Vooral Praag is een gastvrije plek voor alle mensen van de regenboogvlag. Gay hotspots in het centrum van Praag zijn in Vinohrady, de wijk direct achter het Nationaal Museum op het Wenceslasplein. In de wijk Vrsovice verschijnen steeds meer LGTBIQ-bars en clubs. Historisch gezien is er weinig oppositie tegen de gay-gemeenschap omdat ongeveer 75 procent van de Tsjechen atheïst is en daarom vanuit religieus perspectief nauwelijks vijandig staat ten opzichte van homosexualiteit.

Het LGBTIQ-ontmoetingscentrum is open voor iedereen op donderdag. Er is een bibliotheek, PlayStation, bordspellen en een jukebox maar je kunt ook gewoon komen voor een praatje met andere bezoekers. Het Rainbow House is open voor kleinschalige (maximaal 40 personen) lezingen en discussies.
Adres: LGBTIQ Gemeenschapshuis, Železná straat 18, Stare Mesto, open donderdag 15.00-21.00 uur.

Praag_LGTB_Praag_2.jpg

LGTBIQ Praag Gay Music Bar
Homoseksualiteit is in Tsjechië legaal. De leeftijd van seksuele meerderjarigheid is zestien. In 2006 keurde het Tsjechische parlement een wet goed die homopartnerschappen toestaat. De lesbische scene is beperkt tot een paar bars en cafés, maar vrouwen zijn welkom in de meeste andere bars en cafés. Jampa Dampa is eigendom van een lesbienne.

1. Jampa Dampa, V Tunich, Nove Mesto
Open dinsdag 18.00-04.00 uur, woensdag, donderdag 18.00-02.00 uur, vrijdag 18.00-06.00 uur.
Hippe muziekbar in de kelder met live karaoke (meestal op woensdag) en live dj's: alsof je terug bent in de jaren negentig. Roze geschilderde kamers leiden naar de hoofdbar. De kleine en donkere dansvloer heeft de sfeer van een disco in een provinciestadje. Erg druk in het weekend en een must-go voor lesbiennes.

2. Termix, Trebizskeho 4a, Vinohrady
Open van woensdag t/m zaterdag 21.00-05.00 uur
Deze kleine discoclub is een mix van hetero's en homo's die van disco uit de jaren zeventig en funky muziek houden. In het weekend kan het erg druk worden. Er is een kleine dansvloer, een bar, een darkroom en boven is er een plaats om te relaxen. Woensdag is de avond van Tsjechische muziek, en komen er veel locals. Donderdag is karaoke-avond.

Praag_gay_praag_2.jpg

LGTBIQ Praag: homobars en cafés

LGTB Praag, met name in de districten Vinohrady en Vrsovice, kunnen kiezen uit veel bars en cafés die een overwegend gay-publiek aantrekken.

1. Boudoir U sta ran, Francouzska 50 Vrsovice
Open van 17.00-01.00 uur
Een 'holletje' waar je je thuis voelt vanaf het moment dat je binnenkomt. In de zomer drink je je biertje in de (kleine) biertuin en anders zit je binnen en zijn de bizarre kunstwerken aan de muur het onderwerp van gesprek. Bestel sandwiches bij je drankje of 'nakladany hermelin', gemarineerde kaas die op brie lijkt. De prijzen zijn erg aantrekkelijk! Bij je drankje krijg je een extraatje: knabbeltjes, stukjes fruit of chocolaatjes.

2. Patra, Krymska 17, Vrsovice
Open van 17.00-01.00 uur
Patra is in tweeën verdeeld: beneden is het café en boven is de multifunctionele ruimte. Het café heeft een rustieke uitstraling; bakstenen muren en op elke tafel bloemen in een leeg bierflesje. Op de bovenverdieping wordt het Mezipatra Queer Film Festival gehouden. In tegenstelling tot sommige andere cafés, zijn in Patra alle LGBTQ's welkom.

Praag_drag_queen_lunch_praag.jpg

3. Celebrity Café, Vinohradská 40, Vinohrady
Open: maandag – vrijdag 08.00-23.00 uur en zaterdag 10.00-23.00 uur.
Gay-vriendelijk café en restaurant dat ontbijt, lunch en diner serveert. In de zomer kun je op het terras zitten. Lunchkaart met een groot aantal gerechten om uit te kiezen en ook een opaar vegetarische gerechten. Op de bierkaart staan Pilsner Urquel, Stella Artois en Hoegaarden.
Op zondag is er een Diva's Drag Brunch van 12.00 uur tot 15.00 uur, een all-you-can-eat buffet met entertainment door de beste dragartiesten van Praag.

3. Saints Bar, Polska 32, Vinohrady
Open 19.00-04.00 uur
Een mix van locals en expats, allen LGBTQ's. Pubquiz avond een keer per maand en regelmatige feesten dragen bij aan de gezellige sfeer De barman spreekt Engels en is een bron van kennis war betreft het homo-uitgaansleven in Praag. Je komt hier voor de cocktails en om nieuwe vrienden te maken.

4. Q Café, Opatovicka 12, Nové Mesto
Open van 12.00 uur tot middernacht
Dit gezellige café en bar is één van de beste plekken in Praag om een paar uurtjes door te brengen. Het wordt bezocht door een gemengd publiek, waarvan de meerderheid uit mannen bestaat. De muren zijn versierd met pop-art van schaars geklede mannen. Behalve gewoon bier is er ook glutenvrij bier, Kofola (imitatie Coca Cola) en Malinovka (frambozenlimonade), twee non-alcoholische dranken die erg populair waren in communistische dagen. Neem een kijkje in de bibliotheek voor LBTG-boeken en tijdschriften.

Praag_LGTB_Praag_1.jpg

Homoclubs en disco's
De permanente homoclubscene in Praag bevindt zich in de wijk Vinohrady. Regelmatig organiseren ze feesten en party's, vaak met karaoke en dj's.

1. Klub 21, Rimska, Vinohrady
Open van 18.00 uur tot middernacht, vrijdag en zaterdag tot 02.00 uur
Klub 21 zit in een bakstenen kelderverdieping, typisch voor Praag. De kunst aan de muur, gemaakt door lokale kunstenaars, is te koop, maar misschien niet naar ieders smaak en portemonnee. Het bier is wél goedkoop! Klub 21 biedt een uitgebreide drankenkaar met ook exclusieve wijnen. Bezoekers zijn voornamelijk mannen van 25+.

2. Alcatraz, Borivojova 58, Vinohrady
Open 22.00-05.00 uur
Alcatraz is twee in één: een Tsjechische pub en seksclub voor mannen , geen vrouwen, geen heteroseksuelen. Omdat het een privéclub is, kan de eigenaar beslissen wie hij binnenlaat. Hardcore- en rubberlocatie met darkrooms, videocabines, gadgets en themafeesten. Elke zondag organiseert Alcatraz naaktparty's.

3. Vriendenbar en club, Bartolomejska 11, Stare Mesto
Open 19.00-06.00 uur
Friends is café, bar en club in één. De stoelen zijn comfortabel, de dansvloer is klein, de muziek is pop, new wave en indie. Karaoke op dinsdag, travestie op donderdag en het weekend is gereserveerd voor aan dj's en bandjes.

Lees verder:
Gay-vriendelijke evenementen in Praag

foto's Wiki Commons en Termix

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.