praag-moldaukarelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Microbrouwerijen voor het lekkerste bier in Praag

Microbrouwerijen zijn voor bierliefhebbers de beste plek om verschillenden soorten lokaal gebrouwen bier te proeven. Met vijfhonderd verschillende biersoorten is Tsjechië hét bierland van Europa. In de middeleeuwen ontdekten monniken dat het klimaat zeer geschikt was voor het verbouwen van graan en hop en zo begonnen de kloosterbrouwerijen die zich ontwikkelden tot de microbrouwerijen van vandaag.

Tsjechië staat bekend om grote biermerken zoals Pilsner Urquell, Budweiser Budvar en Staropramen. In Praag spelen microbrouwerijen een belangrijke rol in de lokale bierindustrie, van historische namen zoals U Fleku en de Strahov-kloosterbrouwerij tot nieuwkomers zoals Pivovarsky Dum. 

Praag_microbrouwerij_bier_drinken.jpg

Microbrouwerijen en het biermenu

Wanneer je naar het biermenu kijkt, vraag je je misscjien af wat het verschil is tussen Staropramen 10° en Staropramen 12°. Het alcoholpercentage van Tsjechisch bier wordt aangeduidt in 'graden'. Een hogere graad betekent meer suiker, wat resulteert in een hoger alcoholgehalte en een sterkere smaak Hoewel de meeste Tsjechische lagers 10° of 12° zijn (ongeveer 4-5% alcoholgehalte), zijn er ook enkele speciale bieren die 20°of meer kunnen zijn.

Microbrouwerijen in de Oude Stad, Stare Mesto

1. Lod'Pivovar, Stefanikov most, Stare Mesto, Praag
De enige microbouwerij in Praag op een boot. Drie smaken bier Legie 10°, Republica 12° en Monarchie 13°. Alle drie vernoemd naar boten die op de Moldau voeren. Het seizoensbier heeft ook historische namen zoals Bismarck en Titanic. Het restaurant bevindt zich op het bovendek met mooi uitzicht over de Moldau op de Burcht van Praag. De bierbar is een niveau lager. De boot ligt aangemeerd bij de Stefanikov brug en dat is vijf minuten lopen van namesti Republiky.

2. U Medvidku, na Perstyne 7, Stare Mesto, Praag
De U Medvidku microbrouwerii, brouwt ongefilterd bier en gebruikt puur natuurlijke ingrediënten. Het bier fermenteert in houten vaten. Op het biermenu staan Budweiser Budvar 12°, licht en donker, Oldgott 13°, en Special XBEER 33 °,  donkere pils met het hoogste alcoholpercentage in Tsjechië. Het restaurant is gespecialiseerd in de traditionele Tsjechische keuken, alles bereidt met lokale produkten en overal is bier in verwerkt: bieruiensoep, biergoulash en bierijs.

Praag_microbrouwerij_biertap.jpg

Microbrouwerij in Hradcany, het kasteeldistrict

1. Klasterni, Strahovske nadvori 301, Hradcany, Praag
Drie smaken bier op tap: Sv.Norbert Amber, Sv.Norbert Dark en Sv.Norbert IPA. Het hele jaar door wordt seizoensbier gebrouwen. 's Zomers zit je in de biertuin en met minder mooi weer binnen. Het restaurant is gespecialseerd in Tsjechisch gerechten, met vaak bier als basis, brouwerij goulash met knoedels of varkenspoot geserveerd met mosterd en mierikswortelsaus. meer over Klasterni

Microbrouwerijen in de Nieuwe Stad, Nove Mesto

1. U Fleku, Kremencova 11 Nove Mesto, Praag
U Fleku is de oudste brouwerij in Praag. Het bier van deze microbrouwerij is misschien wel het lekkerste in Praag: Flekovsky lezak 13°, een zwaar donker bier met een karamelachtige smaak. De bierhal en het restaurant zijn immens en wanneer je van een folklore show, internationale muziek, bierwedstrijden en veel toeristen houdt, dan moet je zeker U Fleku opnemen in je wat-te-doen-in-Praag lijstje. Meer over u Fleku

2. Craft House, Navratilova 11, Nove Mesto, Praag
Deze microbrouwerij is vlakbij het Karlovo-plein en heeft 27 biersoorten van de tap en meer dan 100 op fles. Het paradepaardje is de Imperial Bar waar je Russian Imperial Stouts drinkt, bier met een hoger alcoholgehalte. Kies uit vier verschillende soorten Smørrebrød, Scandinavische open sandwiches. Wanneer je niet weet welk bier te drinken, bestel dan de bierproeverij. Dan krijg je zes (kleine) glazen Tsjechisch bier, buitenlandse bier een keuze uit de Imperial Bar.

3. Ferdinanda, Opletalova 4, Nove Nesto en Karmelitska 18, Mala Strana, Praag
Ferdinanda heeft twee brouwcafes, één in de wijk Nove Mesto en de andere in Mala Strana. Er is geen verschil in bier of maaltijden. Ferdinanda in Mala Strana is minder druk en is gevestigd in een gotische kelder en heeft de sfeer van een traditioneel Tsjechisch bierlokaal. Ze schenken Ferdinand 11° en 12°, zowel blond als donker. Van maandag tot en met vrijdag kun je je vol eten aan het lunchmenu met een vriendelijke prijs en grote porties. Meer over Ferdinanda

Praag_microbrouwerij_brouwketel.jpg

Microbrouwerijen buiten het centrum

1. Dva Kohouti, Sokolovska 55, Karlin, Praag
Het huisbier is Místní Pivo, een 11° blond lager met een enigszins bittere nasmaak. Het seizoensbier Javlova is bereid met Saaz hop dat veel aroma geeft en dus heel lekker is. Saaz hop komt uit Tsjechië en is genoemd naar de stad Zatec. Zo nu en dan staan er food trucks of zijn er pop-up kitchens op de binnenhof. Je kunt altijd iets te eten vinden in het grillrestaurant Grills dat ook op de binnenhof zit.

2. Andelsky Pivovar, lidicka 30, Smichov, Praag
Drie smaken bier van de tap: Andelska 11° Tsjechisch lager, past goed bij een maaltijd, Amerikaanse stijl IPA 14° is gebrouwen met Chinook, Simcoe en Mosaic hop, smaakt zoet fruitig met bittere nasmaak en dan is er Kolagen 13° gebrouwen van Tsjechische hop en met een lichte citrussmaak. Op het menu staan klassieke Tsjechische gerechten zoals in het zuur ingelegde worstjes maar ook burgers en risotto.

3. Pivovarsky Dum, Jecna 15, Vinohrady, Praag
De specialiteit is het eigen bier van de tap: Stepan Svetly Lezak 12°, Tsjechisch lager. Er zijn altijd aanwezig ten minste acht bieren van de tap, ongefilterd en niet gepasteuriseerd. Speciaal zijn de aromatische biersoorten banaan, koffie, kersen, brandnetel en witbier, ook van de tap. De keuken is klassiek Tsjechisch, dus veel vleesgerechten.

4. Brevnov microbrouwerij, Marketska 1, Brevnov, Praag
De Kloostertaverne, Klasterni senk, is op het kloosterterrein en heeft een gezellige zomer-biertuin. Het interieur van de kloostertaverne is middeleeuws: hoge plafonds, stenen muren, houten balken en tafels, plus een open haard. Met zes bieren van de tap zit er altijd iets tussen naar je smaak, Benedict's 20 ° Imperial Pilsner 11 ° donkere pils zijn de meest verkochte biersoorten, maar je vindt hier ook ook Klaster 11 ° lichte pils, Vít 12 ° ongefilterd witbier, Lobkowicz 12 ° premium en Platan non-alcoholisch.

Tip van de redactie van Praag-Nu: Een biertje (of meer) in een microbrouwerij moet je drinken wanneer je in Praag bent. Heb je geen zin om alle adresjes zelf op te zoeken ga dan mee op een Microbrouwerij tour.

foto's Marianne Crone

Praag_microbrouwerij_bier.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.