Microbrouwerij Brevnov en Strahov begonnen als kloosterbrouwerij
Microbrouwerij Strahov en Brevnov zijn twee bekende kloosterbrouwerijen in Praag. Maar het bier hier wordt niet meer door monniken gebrouwen. De brouwerijen zijn verhuurd aan particuliere bedrijven en staan nu bekend als microbrouwerij. Het bier is nog steeds van topkwaliteit en wordt gebrouwen in kleine hoeveelheden, vaak ongefilterd en niet-gepasteuriseerd. Kloosterbrouwerijen zijn klein begonnen maar door de jaren heen bleken zij het beste en sterkste bier te brouwen.
Microbrouwerij en kloosterbrouwerij
Hun succes ligt in het verleden. Kloosters begonnen al in de 5e eeuw bier te brouwen en op het hoogtepunt brouwden meer dan 600 kloosters in Europa hun eigen bier. De monniken waren volledig zelfvoorzienend en zagen het als hun plicht om pelgrims en bezoekers van eten en drinken te voorzien. Logischerwijs besloten ze om hun eigen bier te gaan brouwen. Bovendien bracht het aanbieden van een verversing geld in het laatje van de kloosters.
Strahov microbrouwerij
Het Strahov-klooster begon al in 1142 met het brouwen van bier en werkte met tussenpozen tot 1907. De vervallen brouwerij werd in 2000 gerestaureerd en, net zoals in het verleden, brouwen zij St. Norbert-bier voor dorstige toeristen en Tsjechen. De Strahov micronrouwerij ligt op een heuvel boven de wijk Mala Strana en op korte wandelafstand van de Praagse Burcht. Een grote pul IPA bier is de perfecte manier om uit te blazen na een dagje Praag. De Strahov biertuin bereik je met tram 22 naar de halte Pohorelec.
Brevnov microbrouwerij
Het Brevnov-klooster en de brouwerij werd gebouwd in 993. De monniken hadden oorspronkelijk een monopolie op de bierverkoop in Praag en pas in de dertiende eeuw werd dit alleenrecht opgeheven. Het oorspronkelijke klooster raakte beschadigd door brand en de huidige kloostergebouwen werden gebouwd in de achttiende eeuw. De microbrouwerij werd in 2012 geopend. Het kloosterrestaurant heeft een rustieke uitstraling en behalve voor het uitstekende bier kom je hier ook om traditionele Tsjechische gerechten te proeven. Het klooster ligt iets verder weg van het centrum van Praag dan de Strahov microbrouwerij, maar is gemakkelijk te bereiken met tram 22 halte Brevnovsky Klaster.
Bier gezonder dan water
In de middeleeuwen dronk iedereen in Europa bier. Het water was vaak vervuild en iedereen van peuter tot oma en opa dronk bier. Bierbrouwen was het werk van vrouwen die hier ook wat extra huishoudgeld mee verdienden. Vaak gebruikten zij ingrediënten van slechte kwaliteit, alles wat ze rond het huis of op de boerderij vonden, mengden dat en hoopten op het beste. Ze hadden geen idee van sanitaire voorzieningen, zodat het bier vaak bedorven en van slechte kwaliteit was.
Kloosterbrouwerijen veranderden alles
De monniken noteerden met bijna militaire precisie de recepten en bleven hun receptuur verbeteren. Waarom deden ze dit, waarom zoveel aandacht voor goede kwalitiet? De monniken waren van mening dat ze het best mogelijke product moesten maken omdat ze voor God werkten. Ondermaats bier zou een groot misdrijf zijn. Om de groeiende vraag bij te houden, bedachten ze nieuwe manieren om bier in grote hoeveelheden te produceren. Zo voegden ze hop toe die niet alleen de zoetheid van de mout in evenwicht bracht, maar ook als conserveermiddel fungeerde.
Kloosterbrouwerijen drie soorten bier
Kloosterbrouwerijen in de middeleeuwen hadden drie brouw afdelingen die alledrie verschillende kwaliteit bier brouwden. één voor bier dat aan klanten en reizigers werd verkocht, één voor de armen en één voor de monniken voor eigen gebruik. De monniken plukten de vruchten van hun brouwwerk. Ze dronken tot vier liter bier per dag per persoon. Tijdens de vastentijd was bier 'vloeibaar brood'. Bier op een heel lege maag lijkt vandaag de dag wat riskant, maar de monniken waren stevige bierdrinkers en duidelijk gewend aan alcohol.
Foto's Marianne Crone