karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Kloosterbrouwerij Strahov: bier van de tap voor bierkenners

Kloosterbrouwerij Strahov, Klasterni Pivovar, is perfect gelegen pal naat het Strahovklooster en vlakbij de Burcht van Praag. Monniken zijn er niet meer, maar toch smaakt het bier van deze microbrouwerij nog steeds perfect. Drink in de pivnice (biertuin) ongefilterd St. Norbert-bier, amber- of donkerkleurig en enigszins bitter van smaak.

Praag_kloosterbrouwerij.jpg

's Zomers zit je zij aan zij met Tsjechen en toeristen in de biertuin op de binnenplaats met een literpul bier gebrouwen in de microbrouwerij. Kom 's avonds terug voor een traditionele Tsjechische maaltijd bestaande uit goulash met ui en knoedels of varkensgehakt gemarineerd in bier en geserveerd met mosterd en mierikswortelsaus. Eindig je maal met Sumavska kava, koffie met een alcohol-verrassing.

Kloosterbrouwerij Strahov en bier
Je komt naar Kloosterbrouwerij Strahov in de eerste plaats voor het bier. Er zijn altijd drie soorten bier van de tap: Sv.Norbert Amber, Sv.Norbert Dark en Sv.Norbert IPA, volgens sommigen de lekkerste van de drie. Alle drie de smaken zijn ongefilterd en worden lekker koud geserveerd.

Seizoensbieren zijn ook het hele jaar door verkrijgbaar. Zo brouwen ze in het voorjaar tarwebier en met kerst tappen ze een zeer uniek en krachtig kerstbier. Dit zijn niet de enige speciale bieren die in Klasterni Pivovar worden gebrouwen. De creatieve brouwmeesters hebben een paar andere soorten bedacht, die af en toe in het restaurant verschijnen of op bierfestivals geschonken worden. Je moet er vlug bij zijn want ze worden gebrouwen in beperkte hoeveelheden en 'op is op'.

Brouwerij en restaurant
Het Klasterni Pivovar complex bestaat uit drie gedeeltes. Bij mooi weer zit je buiten op de binnenplaats. Bij minder mooi weer of in de winter zit je in het restaurant St Norbert en dan is er de brouwerij zelf die de uitstraling van een biertuin heeft. Op het menu staan traditionele Tsjechische gerechten, lekker klaargemaakt en met ingrediŽnten van lokale Tsjechische telers en boeren. Prijzen zijn ietwat aan de hoge kant. Dat is gerechtvaardigd omdat geen enkel ander restaurant in Praag zulk uitstekend zelf-gebrouwen bier serveert.

Kloosterbrouwerij Strahov en bierbrouwen
De kloosterbrouwerij Strahov wordt voor het eerst genoemd in de dertiende eeuw. De monniken van het klooster waren werkzaam in verschillende beroepen en brouwden ook hun eigen bier. Het brouwproces werd steeds beter en het bier steeds smakelijker. In de zeventiende eeuw besloot de toenmalige abt een goed werkende brouwerij op te zetten. Dat was op de plaats waar zich nu het restaurant bevindt. De brouwerij sloot haar deuren in 1907 en ging, na een grondige renovatie, pas weer open in 2000.

Bereikbaarheid en locatie
Rondleidingen door de brouwerij zijn op individuele basis beschikbaar. Neem contact op met de brouwerij of boek een Segway tour met een bierproeverij in twee kloosterbrouwerijen, Strahov en Brevnov.†

Adres: Klasterni Pivovar Strahov / Kloosterbrouwerij Strahov, Strahovske nadvori 301
Openingstijden: dagelijks 10.00 - 22.00 uur
Openbaar vervoer: neem tram 22 of 23 naar de halte Pohorelec en loop 200 meter de heuvel op naar de Strahov-kloosterbrouwerij.

foto: Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.