karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldau

September is het wijnseizoen

In september gaat het wijnseizoen weer van start! De wijnoogst is begonnen en dit wordt gevierd met wijnfeesten en wijnfestivals in heel Tsjechie en ook in Praag. Moravie is het bekendste wijngebied in Tsjechie maar ook Praag heeft eigen wijngaarden en eigen wijn, niet in de winkel te koop en niet te bestellen in een restaurant. Praagse wijn kan alleen gedronken of gekocht worden in de desbetreffende wijngaard.

Praag_prieel_wijngaard_praag.jpgPraag en wijn
Praag en wijn zijn al sinds de middeleeuwen met elkaar verbonden. De oudste wijngaard ligt net onder de Burcht van Praag op de zuidflank van de Letna heuvel, ooit 720 hectare en nu nog maar 7 hectare. Veel wijngaarden waren ook te vinden in de wijk Vinohrady hetgeen 'wijngaard' betekent.

Tegenwoordig zijn er acht wijngaarden in Praag: Grébovka, Máchalka, Modřanská vinice, St. Wenceslas wijngaard bij de Burcht van Praag, de wijngaard van st. Clara, Salabka in de wijk Troja en Svatojánská in de wijk Mala Strana.

St Wenceslas wijngaard
Naar verluid is St Wenseslas de oudste wijngaard in Praag. De eerste wijnranken zouden in de 10e eeuw door Koning Wenceslas zijn geplant. Riesling en Pinot Noire zijn de twee belangrijkste druivensoorten die hier groeien. Villa Richter en Piano Nobile zijn twee restaurants voor wijnliefhebbers. Ieder jaar in september wordt hier het wijnfestival gehouden. Proef hier burčák, een jonge wijn met een koppig karakter. De toegang tot St Wenceslas wijngaard is door het hek van Cerna Vez (Zwarte Toren op de Burcht) of via het pad naar boven naast het Malostranska Metrostation.

Gröbovka wijngaard en prieel
Gröbovka ligt tegen de helling van een steile heuvel in de Nusle Vallei, vlakbij de Vyšehrad burcht. In het midden van de wijngaard staat een houten prieel, een geliefd restaurant waar wijnkenners en wijnproevers de lokale Vinohrady wijn drinken die niet in winkels te verkrijgen is.

Praag_troja_wijngaard.jpgSt Clara wijngaard
St Clara ligt op een zuidhelling van de botanische tuin vlak naast de dierentuin van Praag. Deze wijngaard werd voor het eerst genoemd in de dertiende eeuw als eigendom van het St Jorisklooster, daarna werd het onderdeel van het Kasteel Troja. Tegenwoordig wordt de wijngaard onderhouden door de Botanische Tuin van Praag. Een uitgezette wandeling leidt door de wijngaard. In het midden is de wijngaardwinkel waar je niet alleen wijn kunt kopen maar ook kunt proeven.

Máchalka wijngaard
De Máchalka wijngaard ligt op een helling bij Prosek in het noorden van Praag. Deze wijngaard raakte in de 20e eeuw verwaarloosd. De wijnranken werden vervangen door abrikozenboomgaarden. Dat was niet zo vreemd omdat het communistiche ideaal was dat iedereen van de natuur moest kunnen profiteren. Overal in Praag stonden, en staan nu nog, fruitbomen waar gratis van geplukt mag worden. Zo'n twintig jaar geleden werd begonnen met het herinrichten van de Máchalka wijngaard. Op 28 september, de feestdag van st Wenceslas, vindt hier het druivenoogstfestival plaats.

Praag heeft zijn eigen wijntraditie. Wanneer je deze speciale Praagse wijnen wilt proeven, bezoek dan de Praagse wijngaarden omdat Praagse wijn niet verkocht wordt in winkels, alleen in de wijngaarden van de stad.

foto's  1. Gröbovka wijngaard en prieel, 2. St Clara wijngaard 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.